Ετοιμοι να θέσουν το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους στις συναντήσεις που θα έχουν με συναδέλφους τους και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμών στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον εμφανίζονται κυβερνητικά στελέχη με προεξέχοντα τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο παρότι η πρώτη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που λήγει στις 17 Απριλίου ενώ εκεί θα βρεθεί κι ο κ. Σταθάκης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Σόιμπλε ανέφερε την Τετάρτη ότι έχει προγραμματισθεί συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο στο περιθώριο της Συνόδου. Η αξιολόγηση και η ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης.
Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν έχει ήδη προϊδεάσει, δηλώνοντας σε ανύποπτο χρόνο τον Μάρτιο ότι οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
Στην αμερικανική πρωτεύουσα αναμένεται να βρεθούν επίσης τα ανώτατα στελέχη του αποκαλούμενου Washington Group, όπως ηκ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ, ο κ. Ντράγκι της ΕΚΤ, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάϊσελμπλουμ και οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας που το απαρτίζουν.
Το Washington Group είναι ένα άτυπο όργανο στο οποίο συζητούνται διάφορα θέματα, όπως το ελληνικό χρέος, αλλά τυχόν αποφάσεις δεν δημοσιοποιούνται. Παρ” όλα αυτά θεωρούνται καθοριστικές για τις μελλοντικές εξελίξεις.
Σημειώνεται ότι οι δανειστές έχουν δηλώσει ότι η επίσημη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ξεπερνά τα 310 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ομως, είναι κοινό μυστικό ότι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στους θεσμούς για τους τρόπους ρύθμισης του ελληνικού χρέους έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό.
Το ΔΝΤ είναι εκείνο που ζητά την μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση των αποπληρωμών σε βάθος 70 χρόνων και το «κλείδωμα» των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των απόψεών του. Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εμφανίζονται πρόθυμοι μεν να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος αλλά προκρίνουν την επιμήκυνση των αποπληρωμών για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Επίσης, εμφανίζονται να επιθυμούν «τμηματική» ελάφρυνση του χρέους σε βάθος χρόνου.
Σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται ανώνυμη ελληνική πηγή, η Ελλάδα θα προτείνει στους δανειστές αφενός να μετατραπούν τα κυμαινόμενα επιτόκια που πληρώνει σε σταθερά και αφετέρου να μπεί ένα ανώτατο όριο στις ετήσιες χρηματοδοτικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους στο 15% του ΑΕΠ.
Η Αθήνα θα προτείνει όπως το 8% του ΑΕΠ επιμερίζεται στις αποπληρωμές ομολόγων και δανείων και το 7% στις αποπληρωμές εντόκων γραμματίων. Η Ελλάδα χρηματοδοτεί ανάγκες ύψους 15 δισ. ευρώ περίπου ετησίως μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.
«Με αυτό τον τρόπο θα κλειδώσουν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης χρέους για τα επόμενα χρόνια και θα δώσουν στους επενδυτές μια ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα θα πρέπει να δαπανήσει κάθε χρόνο η Ελλάδα«, ανέφερε η πηγή στο Reuters. «Μια τέτοια συμφωνία θα λειτουργήσει σαν εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς προβλήματα«.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε την Τετάρτη σε συνέντευξή του στηWall Steet Journal ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να πάρει την μορφή της μετάθεσης των αποπληρωμών του αρχικού κεφαλαίου και των τόκων στο μέλλον και της επιμήκυνσης των περιόδων χάριτος.
Ο ίδιος είχε δηλώσει παλαιότερα ότι οι θεσμοί θα εξέταζαν την επιβολή ενός ανώτατου ορίου στις ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Ο κ. Ρέγκλινγκ είχε τοποθετήσει το πλαφόν στο 12% του ΑΕΠ.