Μπορεί πολλοί να την καταναλώνουν ευχάριστα, σίγουρα όμως, υπάρχουν κι αρκετά πράγματα, που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι σχετικά με τη μπύρα.
Τελικά παχαίνει η μπυρα; Nα προτιμήσω μια εισαγόμενη ή μια «ντόπια» μπυρα;
- Η μπυρα… κάνει «κοιλιά»
Είναι σίγουρο, ότι αν αδειάζετε κιβώτια με μπυρες χωρίς μέτρο, θα παχύνετε και σίγουρα, θα αντιμετωπίσετε προβλήματα με το έντερό σας. Η αλήθεια είναι, όπως προκύπτει και από γερμανική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 20.000 άτομα που καταναλώνουν μπυρα, ότι η «κοιλίτσα» οφείλεται περισσότερο σε λόγους γενετικής και λιγότερο στην υπερκατανάλωση της μπίρας. Οπότε, αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι κάθε φορά που πίνετε μπυρα, προστίθενται στον οργανισμό σας πολλές θερμίδες, μπορείτε πλέον να αναθεωρήσετε άφοβα…
2. Η εισαγόμενη μπυρα είναι καλύτερη από την εγχώρια
Μάλλον πρόκειται για ένα τυπικό κλισέ και για έναν ακόμα «αστικό μύθο», που έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα, τότε που οι εξαγωγές ήταν σχεδόν αναγκαίες σε χώρες όπως η Ινδία, για να βοηθηθούν κυρίως οι ντόπιοι να επιβιώσουν στα μακρινά τους ταξίδια. Στην προ ποτοαπαγόρευσης εποχή στην Αμερική, μπυρες όπως η Budweiser, θεωρούνταν ότι είχαν παραδοσιακά, πιο λεπτή γεύση σε σχέση με τις φημισμένες ευρωπαϊκές μπίρες. Σήμερα, όμως οι τοπικές ζυθοποιίες έχουν εξελιχθεί πολύ κι έτσι τα προϊόντα τους είναι εξίσου καλά με τους εξωτερικού. Ενισχύστε συνεπώς, την εγχώρια αγορά της χώρας σας, ακόμη και αν είστε εξαιρετικά απαιτητικοί… Αναζητήστε την μπυρα εκείνη που θα ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σας και σίγουρα, θα βρείτε κάτι που θα σας ικανοποιήσει.
3. Η μπυρα είναι το ποτό της εργατικής τάξης
Μπορεί να είναι από τα πιο διαδεδομένα και πιο φθηνά ποτά στον κόσμο, σίγουρα όμως, είναι πολύ παρεξηγημένη. Ανεπιτήδευτη, η μπυρα απευθύνεται σε όλους και είναι πιο φιλική από την λεπτεπίλεπτη γεύση του κρασιού. Σχεδόν οι πάντες καταναλώνουν πια μπυρα. Σύμφωνα δε με πρόσφατες μελέτες, όσο πιο εύπορος είναι κάποιος, τόσο μεγαλύτερη τάση έχει να καταναλώσει μπυρα.
Παρά το γεγονός αυτό, μερικοί εξακολουθούν να δείχνουν τον ίδιο «σνομπισμό» προς την ταπεινή μπυρα. Αυτό είναι κάπως υπερβολικό… αφού η μπυρα ταιριάζει με τα περισσότερα από τα γεύματα μας και μπορεί να είναι εξίσου «εκλεπτυσμένη» με το κρασί. Ανάλογα με την περίσταση επιλέξτε τη μπυρα που σας ταιριάζει καλύτερα. Βλέπετε αγώνα με την παρέα σας; Είστε διακοπές ή θέλετε να πιείτε κάτι δροσιστικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ; Η μπυρα είναι η ιδανική πρόταση σε κάθε περίπτωση…
4. Η μπυρα πρέπει να σερβίρεται με πάγο
Σας αρέσουν τα ψηλά παγωμένα ποτήρια μπυρας, που σας φέρνουν στα εστιατόρια; Κάνει ο πάγος το ποτό πιο δροσιστικό και πιο απολαυστικό; Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να χαρίζει περισσότερη δροσιά όμως, η μπυρα μας -ιδίως όταν είναι καλής ποιότητας- χάνει σε γεύση, λόγω της ψύξης. Εκείνο που συχνά λέγεται, είναι ότι η μπυρα πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου. Βέβαια όταν είχε καθιερωθεί η συγκεκριμένη προτροπή, δεν υπήρχαν τα θερμαντικά σώματα ή τα κλιματιστικά που επηρεάζουν τη θερμοκρασία του δωματίου μας. Η ιδανική θερμοκρασία κατανάλωσης της μπυρας είναι 11 με 13 βαθμούς Κελσίου, καθώς αυτή επιτρέπει να απελευθερωθούν όλα τα συστατικά της μπυρας και να μην υπάρχει καμία αλλοίωση στη γεύση της.
Μη σας φαίνονται ιδιαίτερα υψηλές οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Δεν υπάρχει άλλωστε λόγος να σερβίρονται περισσότερο κρύες. Μόνο αν υπάρχει κάποια δυσάρεστη γεύση που θα θέλαμε να επικαλυφθεί, ενδείκνυται να τις «παγώνουμε»! Σε κάθε περίπτωση πάντως, συντρέχουν και προσωπικοί παράγοντες κι έτσι όλα τα παραπάνω είναι μόνο γενικές συμβουλές…
5. Όσο πιο φρέσκια, τόσο καλύτερη…
Μην αφήνετε τα εντυπωσιακά διαφημιστικά μηνύματα να σας παρασύρουν! Μπυρες από την παραγωγή απευθείας στην κατανάλωση, δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν ποικιλίες μπυρας που χρειάζονται ένα διάστημα ωρίμανσης περίπου έξι εβδομάδων, πριν τοποθετηθούν στα μπουκάλια τους. Υπάρχουν επίσης, πολλοί τύποι μπυρας, που απαιτούν ακόμα μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης, μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως η γεύση τους. Συγκεκριμένοι βρετανικοί ή βελγικοί τύποι μπυρας για παράδειγμα, λόγω των υπολειμμάτων μαγιάς που περιέχουν, χρειάζονται μια δεύτερη φάση ζύμωσης των συστατικών τους, μετά τη συσκευασία τους, κοντά στους τρεις μήνες. Επόμένως, φρέσκια μπυρα δεν υπάρχει, ενώ η ωρίμανση της κάθε μπυρας εξαρτάται από το είδος της.
6. Η μπυρα κάνει κακό στην υγεία μας
Μοιάζει κάπως με τις συνήθεις απαγορεύσεις και προειδοποιήσεις, για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Και ενώ στην περίπτωση του καπνίσματος δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη, στην περίπτωση της μπυρας τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κάθε τσιγάρο, που καπνίζουμε είναι βλαβερό για τον οργανισμό μας. Η προσεκτική και με μέτρο κατανάλωση της μπυρας όμως, δεν είναι επιβλαβής. Όπως προκύπτει και από σχετικές μελέτες, η «λογική» κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και είναι ωφέλιμη για την καρδιά. Ίσως αυτό να είναι και η λογική εξήγηση στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας, ότι όσοι καταναλώνουν μικρές-φυσιολογικές ποσότητες μπίρας αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής τους, σε αντίθεση με εκείνους που φτάνουν τα όρια του αλκοολισμού.
7. Η μαύρη μπυρα είναι πιο παχυντική
Οι περισσότεροι λάτρεις της μπυρας προτιμούν να διαλέγουν την πιο σκούρα εκδοχή της, αλλά ο λόγος είναι καθαρά ψυχολογικός. Δεν είναι άλλωστε, λίγες οι φορές, που μια μαύρη μπυρα μάλλον, αποδείχτηκε να έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με την αγαπημένη μας ξανθιά. Το χρώμα της μπυρας ποικίλει ανάλογα με το πόσο ψημένη είναι η βύνη -το βασικό συστατικό της μπυρας- και σίγουρα δεν είναι αποτέλεσμα άλλων χρωματικών προσμίξεων. Οι θερμίδες στην μπυρα σχετίζονται περισσότερο με τον τρόπο, που γίνεται η ζύμωση και λιγότερο με το χρώμα της.
8. Στις γυναίκες δεν αρέσει η μπυρα
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει… Οι γυναίκες ήταν άλλωστε εκείνες, που για μεγάλο χρονικό διάστημα παρασκεύαζαν τη μπυρα, που παλιότερα ήταν μια μορφή οικιακής απασχόλησης, παρόμοια με το ζύμωμα του ψωμιού. Όπως και να έχει πάντως, σε καμιά περίπτωση, η «αποστροφή» προς τη μπυρα δεν είναι θέμα φύλου, αλλά είναι περισσότερο θέμα «γεύσης».
Αν δεν έχουμε καθόλου ανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης, προτιμούμε τις πιο «δυνατές»-πικάντικες τροφές, σε αντίθεση με όσους έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης, οι οποίοι προτιμούν περισσότερο «λεπτές» γεύσεις. Στην κατηγορία αυτή, ενδέχεται η πικρή γεύση της μπυρας να μην είναι καθόλου ανεκτή. Σπάνιο, αλλά μπορεί να συμβαίνει. Επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό, όσων έχουν υπερανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης είναι γυναίκες, ίσως για το λόγο αυτό, να θεωρούμε ότι τελικά, στις γυναίκες δεν πολυαρέσει η μπυρα. Απλώς παρουσιάζουμε τη λάθος αιτία…
9. Η «βαρελίσια» μπυρα είναι καλύτερη από την εμφιαλωμένη
Εδώ οι γνώμες διίστανται. Η βαρελίσια μπυρα είναι αρκετά πιο νόστιμη από την εμφιαλωμένη, που παρέμεινε για πολλές μέρες εκτεθειμένη στον ήλιο. Από την άλλη όμως, μια μπυρα σε μπουκάλι είναι πολύ πιο νόστιμη από μπυρες που έχουν ταξιδέψει για μεγάλο διάστημα σε μεγάλους σιδερένιους σωλήνες, που λειτουργούν ως αποθηκευτικοί χώροι. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μπυρα διατηρείται καλύτερα στο φυσικό της χώρο, από ότι στο μπουκάλι ή στο κουτάκι, ενώ άλλοι διαφωνούν με αυτό. Έτσι, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το αν η βαρελίσια μπυρα είναι καλύτερη από την εμφιαλωμένη. Είναι μάλλον, θέμα γούστου…