ΤΩΡΑ Θετική η έκθεση της Κομισιόν για αξιολόγηση και δόση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

europaiki-enosi-570Θετική επί της αρχής είναι η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Κομισιόν για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Οι εν λόγω πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, αναφέρουν ότι η έκθεση έχει ήδη κατατεθεί στο EuroWorking Group (EWG) που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, με στόχο να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός.

«Τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη – μέλη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τα κράτη θα ενημερωθούν από το EWG για τη θετική αξιολόγηση των θεσμών και θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης από πέντε εθνικά κοινοβούλια.

Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι εάν δεν ολοκληρωθεί σήμερα η διαδικασία, το θέμα τα κλείσει στη συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στο Ελσίνκι, καθώς όσα απομένουν θεωρούνται ήσσονος σημασίας.

Σημειώνεται ότι μια από τις εκκρεμότητες, η υπογραφή της συμφωνίας για το Ελληνικό αναμένεται να προχωρήσει εντός της ημέρας.

Τα επόμενα βήματα

Τα βήματα που απομένουν να γίνουν μέσα στον Ιούνιο είναι πολλά και περιλαμβάνουν ακόμη και νέα κάθοδο των δανειστώνστην Αθήνα το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου.

Έως τότε θα  πρέπει και να γίνουν όλες οι διαδικασίες για την έλευση των δόσεων αλλά και να  να έρθει ένα ακόμη νομοσχέδιο στη Βουλή: το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, δηλαδή ο πολυετής προϋπολογισμός που θα φτάνει έως και το 2020 “χαράσσοντας” την δημοσιονομική πολιτική των επόμενων ετών εκτός (;) μνημονίου.

Εως ότου φτάσουν οι δόσεις απομένουν πολλά βήματα: Aφού επικυρωθεί ως θετικό το compliance report που συνοδεύει τα κείμενα του μνημονίου και αυτά να αποσταλούν προς έγκριση στα 5 κοινοβούλια της ΕΕ. Όταν εγκριθούν θα πρέπει και ο ESM να συνεδριάσει για την εκταμίευση της δόσης και  ανοίγει ο δρόμος για συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver. Και μετά αρχίζει το νέο τροχάδην για την υποδόση του Σεπτεμβρίου και για τα δεκάδες και πολύ δύσκολα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης του Φθινοπώρου…

Όσον αφορά στα “ραντεβού”, πέρα από τις συνόδους σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ, υπάρχει και μία άλλου είδους συνάντηση. Την  Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο πρώτος  ομιλητής πάνελ υπό τον Pierre Moscovici με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνέδριο του διοργανώνει μία φορά τον χρόνο η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή (Brussels Economic Forum).

Το πάνελ έχει θεματική ενότητα  “διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς” μένει να φανεί αν έως τότε θα μπορεί να μιλήσει η ελληνική πλευρά για την… επόμενη ημέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ