Γονυπετής ο Καμίνης στον ΠτΔ: Πρόεδρε, εμείς οι νεοφιλελέδες τα κάναμε μαντάρα. Βάλε πλάτη…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ κ.ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΜΙΝΗ

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα να σας δω για να σας ενημερώσω για την Αθήνα. Η πόλη συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, παρόλο ότι η κοινωνικο-οικονομική κρίση συνεχίζει να βαθαίνει. Τελευταίως, έχουν εκδηλωθεί κάποια πολύ ανησυχητικά φαινόμενα παραβατικότητας και βανδαλισμών στην πόλη, τα οποία υποδηλώνουν πια ότι χρειάζονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Αυτό θέτει ένα ζήτημα αρμοδιοτήτων του Δήμου Αθηναίων και είναι κάτι το οποίο προτίθεμαι να θέσω στις πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και του διαλόγου που έχει ανοίξει σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ γι’αυτή την πρωτοβουλία σας. Και θέλω να τονίσω ότι βεβαίως και στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος μπορούν να γίνουν πολλά ακόμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεωρώ όμως ότι και το πλαίσιο το οποίο υπάρχει σήμερα, το οποίο είναι πολύ προοδευτικό σε σχέση και με πολλές άλλες Χώρες της Ευρώπης, επιτρέπει πολλά. Αρκεί να πιστέψουμε στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ξέρετε τις απόψεις μου, διαχρονικώς, στον τομέα αυτόν. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τις αρμοδιότητες που της ανήκουν, αλλά να τις έχει όλες, και να έχει και τα μέσα για να τις ασκήσει. Τότε καταξιώνεται και τότε εφαρμόζεται και το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Όταν δε το Κράτος ασχολείται με πράγματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από εκεί και πέρα είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να πράξει εκείνο το οποίο μπορεί να κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί αυτή το κάνει καλύτερα. Και όταν λέω για το Κράτος, δεν εννοώ μόνο για το Κεντρικό Κράτος, εννοώ και για το Αποκεντρωμένο. Γιατί κάποτε στον Τόπο μας, πρέπει να κάνουμε και αυτή τη διάκριση επιτέλους. Άλλο η Αποκέντρωση και άλλο η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Λοιπόν, έστω και χωρίς την Αναθεώρηση του Συντάγματος,

ας αποδώσουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αφετηρία την Αθήνα και αυτά που είδαμε, εκείνα που της ανήκουν. Γιατί διαφορετικά, δεν είναι μόνον ότι έχουμε ένα πολιτικό λάθος. Έχουμε και ένα θεσμικό λάθος. Και μην υποτιμάμε και την σημασία του θεσμικού λάθους.

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, γιατί φαίνεσθε να συμμερίζεστε την ουσία αυτών τα οποία λέγω. Και φυσικά θα ήταν ευχής έργο, προτού ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση, που ξέρουμε και πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα απαιτεί, με απλές νομοθετικές παρεμβάσεις και – ει δυνατόν – και με τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, κάποια ζητήματα που είναι πια ώριμα στη συνείδηση της κοινωνίας, αλλά και μεγάλου τμήματος του πολιτικού συστήματος, να αναληφθεί για τα ζητήματα αυτά νομοθετική πρωτοβουλία, να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και, κυρίως, στις μεγάλες πόλεις και θα έλεγα, πρωτίστως, στην πρωτεύουσα, την Αθήνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρέπει να ερμηνεύσουμε την έννοια της τοπικής υπόθεσης με ευρύτητα. Να μην φοβόμαστε την έννοια της τοπικής υπόθεσης, για να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκείνο που της ανήκει. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, έως ότου έχουμε και την Αναθεώρηση, να είσθε βέβαιος ότι θα κάνω ό,τι μου αναλογεί. Γιατί δεν είναι μόνον ότι έχω χρέος να το πράξω. Ξέρετε ότι το πιστεύω. Και το έχω αποδείξει, νομίζω, στην πορεία μου.

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Βεβαίως. Και από την θέση του Καθηγητή και από την θέση του Υπουργού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ