Ο αναπτυξιακός νόμος είναι φτιαγμένος για Μικρομεσαιους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

λουκετα«Αυτός ο νόμος είναι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τελεία. Είναι φτιαγμένος, δομημένος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης παρεμβαίνοντας στην συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής για τον αναπτυξιακό νόμο.

Ο κ. Σταθάκης απάντησε στα αιτήματα των κοινωνικών φορέων, των οποίων η συντριπτική πλειονότητα χαιρέτισε το νόμο παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις που έγιναν.

Όσον αφορά τα όρια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι «είναι ανοικτός να δούμε τα όρια προς τα κάτω. Προς τα πάνω δεν βλέπω να αλλάζουν τα όρια». Υπενθυμίζεται ότι τα όρια είναι 75.000 ευρώ για τις συνεταιριστικές, και 100.000 ευρώ, 150.000 για τις υπόλοιπες.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι «θα υπάρξει μία αναπροσαρμογή για τα clusters». Για τις προκαταβολές είπε ότι «διευκολύνουμε την έναρξη της χρηματοδότησης της επένδυσης χωρίς υψηλή προκαταβολή», ενώ ξεκαθάρισε ότι όσον αφορά τα χρηματοδοτικά και τα φορολογικά κίνητρα «το 95% χρηματοδοτικά κίνητρα – 5% φορολογικά κίνητρα των προηγουμένων νόμων, τελείωσε. Πάμε στο 50% χρηματοδοτικά – 50% φορολογικά, όπως ισχύει και στην Ευρώπη».

Για τις επενδύσεις σε υποδομές ο υπουργός τόνισε ότι «εντάσσονται σε άλλες κατηγορίες χρηματοδοτήσεων, έχουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα (π.χ. ΕΣΠΑ), το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Νομίζω ότι πρέπει να μείνουν εκτός του αναπτυξιακού νόμου».

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «ο νόμος έχει κλαδική στόχευση» και αναφέρθηκε ειδικά στον τουρισμό: «ο τουρισμός είναι όπως όλοι οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας και θα λαμβάνει τις επιδοτήσεις του. Απλώς ο αναπτυξιακός ξεχωρίζει δύο τομείς που δίνει το παραπάνω, το εξτρά: το αγροτοδιατροφικό και την τεχνολογία».

Ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε ότι «η χρηματοδότηση του νέου αναπτυξιακού είναι πλήρως εγγυημένη. Έχουμε αποτυπώσει τις πηγές χρηματοδότησης, τα 3,6 δισ., πως θα δοθούν στους παλαιούς δύο αναπτυξιακούς νόμους και πόσα θα πάνε στον καινούργιο. Είναι μία εγγυημένη χρηματοδότηση, δεν πρόκειται να πάμε σε κακές πρακτικές του Δημοσίου των προηγουμένων ετών. Προαναγγέλλουμε πιστή τήρηση των όρων που περιλαμβάνει ο νόμος. Αυτό σημαίνει σταθερή ροή πόρων για τις επιχειρήσεις τα επόμενα επτά χρόνια. θα μελετήσουμε το θέμα για τις επενδύσεις που έχουν ολοκληρωθεί στο 100%».

Για αλλαγές στις στοχεύσεις όσον αφορά τις περιφέρειες ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι «έχει περιφερειακή στόχευση που εκπορεύεται από τον περιφερειακό χάρτη, όπως είναι διατυπωμένος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όταν αλλάξει ο περιφερειακός χάρτης της Ευρώπης, που θα γίνει σύντομα, θα δούμε τις αλλαγές στα κίνητρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ