Χρήστος Σπίρτζης και Νίκος Παππάς εγκαινίασαν την έκθεση «20 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήστος Σπίρτζης και Νίκος Παππάς εγκαινίασαν την έκθεση «20 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα», που διοργανώνει ο «Όμιλος Ανδρέας Παπανδρέου-Ιστορικός Ηγέτης», σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Δεν Λησμονώ» στο Ζάππειο Μέγαρο

Τη μνήμη του μεγάλου ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου τίμησε, με έκθεση φωτογραφίας στο Ζάππειο Μέγαρο ο «Όμιλος φίλων Ανδρέα Παπανδρέου». Την έκθεση εγκαινίασαν οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστος Σπίρτζης.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετιστήριο μήνυμα του ιστορικού Κύπριου πολιτικού ηγέτη και στενού φίλου του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ο Ανδρέας επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος δεν είναι δικαιολογητικό απουσίας απ´ τους εθνικούς αγώνες. Με την πολιτική του κληρονομιά εμβολίασε αποφάσεις και κρίσιμα θέματα του σήμερα και του αύριο».
Οι διοργανωτές ξενάγησαν τους δύο υπουργούς αλλά και τους πολυάριθμους επισκέπτες στην έκθεση. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 300 φωτογραφίες-στιγμιότυπα της ζωής και της δράσης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, από την περίοδο του ΠΑΚ έως τον θάνατό του, σχετικές με τη διεθνή, όσο και την κομματική και πολιτική του πορεία.
Με την ολοκλήρωση της περιήγησης στην έκθεση οι παριστάμενοι έγραψαν, στο βιβλίο επισκεπτών, για τον Ανδρέα Παπανδρέου.
-«Σημάδεψε τη γενιά μας, την καρδιά μας, την ιδεολογικά μας. Δεν έλειψε, δεν λείπει και δεν θα λείψει ούτε μια στιγμή από τους αγώνες του λαού μας και της Αριστεράς», έγραψε ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστος Σπίρτζης.
-Πιο λιτό το μήνυμα του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά: «Σημάδεψε την πορεία του λαού, της χώρας».
Η έκθεσης μνήμης και πολιτικής παρακαταθήκης με τίτλο «20 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα» διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο από τον «Όμιλο Ανδρέας Παπανδρέου-Ιστορικός Ηγέτης», σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Δεν Λησμονώ». Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016 καθημερινά από 10 πμ έως 9 μμ είναι ανοιχτή για το κοινό.

Το μήνυμα του Δρ. Βάσου Λυσσαρίδη

Ολόκληρο το κείμενο του μηνύματος του Δρ. Βάσου Λυσσαρίδη που παρουσιάστηκε στα εγκαίνια της έκθεσης «20 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα» στο Ζάππειο Μέγαρο έχει ως εξής:

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές

Ευχαριστώ για την τιμητική σας πρόσκληση να εγκαινιάσω την έκθεση για τη ζωή και το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου και απολογούμαι γιατί για ανυπέρβλητους λόγους, αδυνατώ να παραστώ προσωπικά.
Κάθε εκδήλωση για τον Ανδρέα αποτελεί οφειλόμενη τιμή και εθνική υποχρέωση και σας συγχαίρω για τη πρωτοβουλία σας.
Η συντήρηση της μνήμης αποτελεί εθνική αναγκαιότητα.
Θα επαναλάβω ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου επιβεβαίωσε τη ρήτρα ότι ο θάνατος δεν είναι δικαιολογητικό απουσίας από εθνικούς αγώνες.
Με την πολιτική του κληρονομιά, μεταθανατίως εμβολίασε αποφάσεις για κρίσιμα θέματα και σήμερα είναι παρών όχι μόνο στον Ελληνικό χώρο, αλλά και στον ευρύτερο.
Οι φωτογραφίες, είμαι βέβαιος, δίνουν αψευδή εικόνα της ανεπανάληπτης προσφοράς του, με την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας που εκφράστηκε με την ιστορική του ρήση Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, αλλά και τη σταθερή προσέγγιση σ΄όλα τα εθνικά θέματα (Αιγαίο, Θράκη, Κύπρο).
Με την ανεπανάληπτη προσφορά του στο Κυπριακό, κέρδισε την ευγνωμοσύνη και την αγάπη του Κυπριακού Ελληνισμού, ανεξαρτήτως ιδεολογικής ή κομματικής τοποθέτησης.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα παραμείνει παρών στην ενεργό πολιτική.
Ολόκληρος ο Ελληνισμός, αλλά ιδιαίτερα όσοι είχαμε το προνόμιο να συνδεθούμε με στενή φιλία μαζί του, θα τον κρατήσουμε ζωντανό μέχρι τέλους.

Δρ. Βάσος Λυσσαρίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ