Μετά το BREXIT η Γερμανία απειλεί με πόλεμο;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ee574-4reichΠάνω σε ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα, όπως είναι ένα δημοψήφισμα, είναι περίεργο μετά από 80 χρόνια ειρήνης να γίνονται δηλώσει περί στρατού και πολεμικές δηλώσεις.
Πρώτος κατά του Brexit τάχθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στις 8 Ιουνίου 2016 (πριν τις κάλπες). Η παρέμβαση του ήταν το λιγότερο άσχετη, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφισε για την οικονομική και πολιτική σχέση της χώρας με την ΕΕ. Ουτε από το ΝΑΤΟ πρόκειται να φύγει, ούτε εξαρτώνται οι σχέσεις της με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ προειδοποίησε για κινήσεις που οδηγούν σε «ένα πιο κατακερματισμένο περιβάλλον ασφάλειας» στην Ευρώπη. «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερη αστάθεια, δεν χρειαζόμαστε λιγότερη συνεργασία στην Ευρώπη. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ χρειάζεται ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο» προς ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων και της στρατιωτικής συνεργασίας δήλωσε μιλώντας σε εκδήλωση πολιτικού ινστιτούτου στις Βρυξέλλες.
«Εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον, όταν είμαστε αντιμέτωποι με απειλές και προκλήσεις, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις»
Μετά το δημοψήφισμα ακολούθησε η δήλωση της Angela Merkel «Ακόμη και αν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς για μας, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν μια ιδέα ειρήνης. Βλέπουμε όλοι ότι ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή. Η ειρήνη που έχουμε στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι αυτονόητη»
Τι εννοεί η Αγκελ Μέρκελ «η ειρήνη δεν είναι αυτονόητη»; Περιμένει επίθεση από το Πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν ή από την Δανία;
Σήμερα επανήλθε ο γερμανικής καταγωγής Elmar Brok πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κάλεσε να δημιουργηθεί κοινό στρατιωτικό αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ευρωπαϊκός στρατός, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
«Χρειαζόμαστε ένα κοινό αρχηγείο και μια συμμαχία των προθύμων, βάσει της μόνιμης διαρθρωτικής συνεργασίας όπως αυτή ορίζεται στις Συνθήκες της ΕΕ. Από μια τέτοια δομή θα μπορούσε να προκύψει τελικά ένας ευρωπαϊκός στρατός», δηλώνει ο Μπροκ στην κυριακάτικη έκδοση της Welt
Για τον Μπροκ, μια κοινή στρατιωτική διοίκηση θα βοηθήσει την ΕΕ να ενισχύσει τον ρόλο της όσον αφορά την πολιτική ασφαλείας και άμυνας και να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες εκτίμησε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να φέρει ξανά στο προσκήνιο την ιδέα της δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού.
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ