13/06/2021

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αποχή των δικηγόρων

DIKAIOSINI-JUSTICEΤέλος στην πολύμηνη πανελλαδική αποχή των δικηγόρων με την οποία παρέλυσαν τα δικαστήρια της χώρας, βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τη δημοσίευση των υπ΄ αριθμ. 1466 και 1467/2017 αποφάσεων της με τις οποίες κρίθηκε (η αποχή) αντίθετη τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων ναι μεν συνιστά «νόμιμο μέσο δράσης των Δικηγορικών Συλλόγων και δεν αντίκειται στο Σύνταγμα ή σε άλλες υπερνομεθετικές διατάξεις», εντούτοις “υπόκειται σε περιορισμούς που επιβάλλονται από τη φύση της δικαιοδοτικής λειτουργίας ως μιας από τις τρεις κρατικές λειτουργίες, η οποία δεν νοείται να παραλύει σε ένα κράτος δικαίου από πράξεις ή παραλείψεις των δικηγόρων, οι οποίοι συμβάλλουν στην απονομή της Δικαιοσύνης ως συλλειτουργοί της”.
Υπενθυμίζεται ότι η αποχή των δικηγόρων για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς μετρά από τις 12 Ιανουαρίου και όπως αναφέρουν οι δικαστές οι αποφάσεις για την αποχή ήταν διαδοχικές, με τα ίδια αιτήματα υπερβαίνοντας “κατά πολύ τον επιτρεπόμενο βραχύ χρόνο αποχής”.
Με βάση τα παραπάνω, η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε ότι η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων παραβιάζει τις εξής Συνταγματικές αρχές:
-Το άρθρο 25 του Συντάγματος που καθιερώνει την αρχή της αναλογικότητας και απαγορεύει την καταχρηστική άσκηση δικαιώματος.
-Το άρθρο 26 που καθιερώνει την υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων και την αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης,
-Το άρθρο 20 του Συντάγματος που καθιερώνει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας,
-Το άρθρο 5 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την επαγγελματική ελευθερία και το δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας,
-Το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ που καθιερώνει το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, η οποία περιλαμβάνει το δικαίωμα των διαδίκων να υπερασπίζουν τις υποθέσεις τους με δικηγόρο της εκλογής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ