Ο σωστός τρόπος να πλένετε τα χέρια σας Τα έξι βήματα για να σκοτώνετε τα περισσότερα βακτηρίδια

imageΌσο άσχημα και να τα πάει κάποιος με την προσωπική του υγιεινή, θεωρείται δεδομένο ότι ξέρει να πλένει τα χέρια του: Όλοι γνωρίζουν να το κάνουν, καθώς είναι το ελάχιστο δυνατόν που απαιτείται για την απόλυτα στοιχειώδη ατομική υγιεινή.
Βήμα 1ο: Τρίβουμε καλά τα χέρια Βήμα
2ο:Πλένουμε και τις δύο όψεις των χεριών, από μπροστά προς τα πίσω και τρίβουμε καλά ανάμεσα στα δάχτυλα
Βήμα 3ο: Τρίβουμε τα δάχτυλα στις παλάμες του κάθε χεριού ξεχωριστά και επιμένουμε στα δάχτυλα
Βήμα 4ο: Ενώνουμε χέρια – δάχτυλα και τρίβουμε ανάμεσα στα κενά, πάνω και κάτω από την επιφάνεια του κάθε δαχτύλου
Βήμα 5ο: Σφίγγουμε τον αριστερό αντίχειρα στο δεξί μας χέρι και κινούμε τον αντίχειρα κυκλικά. Κάνουμε το ίδιο με όλα τα δάχτυλα κάθε χεριού εναλλάξ
Βήμα 6ο: (Είστε ακόμη εδώ; Τέλεια!) Πιέστε τα δάχτυλα του αριστερού χεριού μαζί και τρίψτε κυκλικά με την αριστερή σας παλάμη και αντίστροφα. Τώρα, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, τα χέρια μας είναι πεντακάθαρα.
image
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Mail, ερευνητές του Glasgow Caledonian University στη Σκωτία πραγματοποίησαν μελέτη στην οποία διαπιστώνεται πως η έξι βημάτων τεχνική είναι κατά πολύ ανώτερη της συνηθισμένης, τριών βημάτων, από μικροβιολογικής άποψης, όσον αφορά στη μείωση των βακτηριδίων («median bacterial count» 3,28 με 2,58 έναντι 3,08 με 2,88). Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερος χρόνια για την ολοκλήρωσή της (42,50 δευτερόλεπτα έναντι 35).
Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων, οι ερευνητές παρατήρησαν 42 γιατρούς και 78 νοσοκόμους/ νοσοκόμες κατά το πλύσιμο των χεριών τους με διάλυμα με βάση το αλκοόλ. Όπως διαπιστώθηκε, ακόμα και μεταξύ αυτών, ήταν λιγότεροι του αναμενομένου αυτοί που ολοκλήρωναν πλήρως τη διαδικασία των έξι βημάτων- συγκεκριμένα, γύρω στο 65%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ