“Ισπανική υποχώρηση” του…Τούρκου Πρέσβη μετά από προειδοποίηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

imageΌπισθεν ολοταχώς από τον Τούρκο πρέσβη μετά από προειδοποίηση του ελληνικού ΥΠΕΞ
Κατεβάζει τους τόνους ο Τούρκος πρέσβης για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών.

Να κατεβάσει τους τόνους επιχειρεί ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, μετά το σάλο που προκάλεσαν σημερινές δηλώσεις του, με τις οποίες φαινόταν να προειδοποιεί την Ελλάδα για επιδείνωση των διμερών σχέσεων σε περίπτωση μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σε νεότερη, διευκρινιστική δήλωσή του, ο κ. Ουράς υποστηρίζει ότι αυτό που είπε στην πραγματικότητα είναι ότι τυχόν μη έκδοση των συλληφθέντων «θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά αισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη», τη στιγμή που σειρά δημοσιευμάτων τον θέλουν να κάνει λόγο για κίνδυνο δυσαρέσκειας σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ο κ. Οράς προσθέτει πως προσωπικά «φυσικά δεν επιθυμεί» τέτοια εξέλιξη, καθότι ως πρεσβευτής έχει ως κύριο καθήκον τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και τη διατήρηση της σταθερότητας.

Επαναλαμβάνει πάντως ότι εάν η ελληνική Δικαιοσύνη αποφασίσει την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, «αυτό θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις» στις σχέσεις των δύο χωρών. Επαναβεβαιώνει δε τη δέσμευσή του ότι οι συλληφθέντες θα λάβουν «δίκαιη και διαφανή» δίκη στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διευκρινιστική τοποθέτηση του Τούρκου πρέσβη ήλθε μετά από έντονη προειδοποίηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κατέστησε σαφές στην τουρκική αποστολή ότι θα υπάρξει αυστηρότατη απάντηση σε προκλητικές δηλώσεις σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι οκτώ έχουν καταθέσει επίσημα αιτήματα ασύλου και οι συνεντεύξεις μέσω των οποίων θα κριθεί η εγκυρότητα των αιτήσεών τους είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 27 Ιουλίου. Κάθε ημέρα θα εξετάζονται δύο άτομα, ώστε η διαδικασία των συνεντεύξεων να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Αυγούστου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ