Τα τέσσερα μέτρα ανακούφισης για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

katrouΤης Αργυρώς Μαυρούλη

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει τα αντισταθμιστικά μέτρα ανακούφισης για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ.

Ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε χθες ότι θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα ακολουθηθούν, αλλά και που θα βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι πόροι θα προέρχονται από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως είχε αποκαλύψει το «Enikonomia», η έκπτωση σε τιμολόγια των ΔΕΚΟ δεν θα μπορούσε να υιοθετηθεί, καθώς ήδη οι χαμηλοσυνταξιούχοι βρίσκονται στα κοινωνικά τιμολόγια.

Η κυβέρνηση λοιπόν θα εξετάσει το ενδεχόμενο όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ να έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, από το 10% που ισχύει σήμερα, έναντι του 25% που καταβάλλουν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.

Ακόμη προκειμένου να αυξηθεί το εισόδημα των 140.000 συνταξιούχων που έχασαν το επίδομα, εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης ή και μηδενισμού των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Επίσης στο τραπέζι έχουν κατατεθεί προτάσεις όπως η χορήγηση προπληρωμένης κάρτας για αγορές, κυρίως τροφίμων ή και άλλων αγαθών.

Μια άλλη εναλλακτική πρόταση ανακούφισης των χαμηλοσυνταξιούχων θα ήταν η αποπληρωμή μέρους ή ολόκληρου του ΕΝΦΙΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ