Σκέψεις

Με ρωτάς τί σημαίνει ισότητα στην κοινωνία.
Πώς είναι δυνατόν να μοιραστούν τα αγαθά της γης σε κάθε άνθρωπο σε ίσα μερίδια; Πώς είναι δυνατόν να έχει τις ίδιες απολαβές ο σκουπιδιάρης με το γιατρό; Πώς είναι δυνατόν ο στρατηγός να έχει ίδιο μερίδιο εισοδήματος με τον ανθυπολοχαγό; Πώς είναι δυνατόν ο επιχειρηματίας να έχει ίδιες απολαβές με τον εργάτη; Ποιά κοινωνία θα δεχόταν να πάψει να έχει πλούσιους και φτωχούς; Αφού και η φύση η ίδια είναι άνιση στις επί μέρους κατανομές της, στην ομορφιά, στην ασχήμια, στο μέγεθος, στην ικανότητα με την οποία εφοδιάζει κάθε πλάσμα της.
Πίστεψέ με δεν γνωρίζω την απάντηση.
Απλά κάθε πρωί που ξυπνώ, αρχίζω να σκέφτομαι και σταματώ μόνο όταν πέφτω πάλι το βράδυ να κοιμηθώ. Αναλύω, παρατηρώ, φαντάζομαι αλλά δεν έχω απαντήσεις.
Συμφωνώ μαζί σου ότι και ο γιατρός και ο σκουπιδιάρης τρώνε περίπου την ίδια ποσότητα φαγητού, κοιμούνται σε ένα κρεβάτι, χρειάζονται την ίδια ζέστη το χειμώνα και την ίδια δροσιά το καλοκαίρι, χρειάζονται την ίδια τουαλέτα για τις φυσικές τους ανάγκες. Και αυτόματα ερωτώ: άν οι απολαβές ήταν ίσες θα υπήρχε κανείς που θα δεχόταν να γίνει σκουπιδιάρης; Να σηκώνεται στι 4-5 το πρωί για να πάει να μαζέψει τις βρομιές; Θα υπήρχε κανείς να δεχτεί να σηκώνεται στις 3 ή 4 το πρωί να πάει να κουβαλήσει φρούτα στην αγορά ή να μαζέψει πορτοκάλια ή ελιές;
Να σκουπίσει τους δρόμους; Θα δεχόταν κανείς από μόνος του να δεχτεί να θάβει νεκρούς; Αλλά και από την άλλη μεριά θα δεχόταν κανείς να κάτσει στα θρανία 18-30 χρόνια για να γίνει γιατρός, αν ήταν να κερδίζει ίσα με τον εργάτη του υφαντουργείου;
Οι περισσότερες διαφοροποιήσεις προέρχονται από τη διαφορά απολαβών σε κάθε επάγγελμα αλλά και από τις ικανότητες του κάθε ατόμου, εκτός από τις περιπτώσεις ανθρώπων γεννημένων με εμφανές ιδιαίτερο ταλέντο σε κάποια τέχνη, οπότε αφοσιώνονται στην τέχνη αυτή και είναι αποφασισμένοι να υποστούν κάθε θυσία για την τέχνη τους. Αλλά κι εκεί ακόμη υπάρχουν διαβαθμίσεις. Πώς είναι δυνατόν να έχει ίδιες απολαβές ο τενόρος μιας μικρής πόλης με τον ΠΑΒΑΡΟΤΙ; Δεν αρκεί μόνο η ποσότητα εργασίας ή προσπάθειας αλλά και η ποιότητα του αποτελέσματος.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ