Έρχεται ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τις επιχειρήσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ypoikΤο πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων για την καθιέρωση ενός ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σε σύσκεψη η οποία έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Τετάρτη με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον ΓΓΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αναμένεται να παρουσιάσει στη σύσκεψη μελέτη σύμφωνα με την οποία, αναφέρουν πληροφορίες, η άμεση καθιέρωση του λογαριασμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, εξαιτίας του «φρένου» στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το μοντέλο το οποίο προκρίνει η ΕΣΕΕ προβλέπει ότι παράλληλα με την υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων να έχουν POS και ενδεχομένως με μια παράλληλη διάταξη η οποία θα επιβάλλει συναλλαγές χονδρικής με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζών για κάθε πράξη άνω των 50 ευρώ, κάθε επιχείρηση θα δηλώσει έναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο για ένα ποσοστό της τάξεως του 80% δεν θα χωρούν κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στον λογαριασμό αυτό θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από POS και τραπεζικές συναλλαγές και με πάγια εντολή κάθε μήνα θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι οφειλές προς την εφορία (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ρυθμίσεις δόσεων), τα ασφαλιστικά ταμεία, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, οι μισθοί των εργαζομένων και οι προμηθευτές.

Σε ποσοστό 80%, το μηνιαίο υπόλοιπο του ειδικού αυτού λογαριασμού θα είναι ακατάσχετο για παλαιές ληξιπρόθεσμες, εκτός ρύθμισης οφειλές.

Στο υπόλοιπο 20% θα μπορούν να γίνουν κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ παραμένουν στη διάθεση της Φορολογικής Διοίκησης όλα τα υπόλοιπα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως για παράδειγμα πλειστηριασμοί ακινήτων και κατασχέσεις απαιτήσεων στα χέρια προμηθευτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ