Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

0 εις το πηλήκιον

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει το παιδί της πλατείας

Τι να πώ για μερικά ονόματα και για τις Υπουργικές θέσεις.

Καταρχάς να ξεκινήσουμε,  απο το θετικό, ότι μειώθηκαν τα Υπουργεία αλλά το θέμα ποιά άτομα μπήκαν και σε ποιές θέσεις.

Ας ξεκινήσω απο το κρίσημο  Υπουργείο Οικονομικών και για το ποιόν του κυρίου Παπακωνσταντίνου και ποια ή σχέση του με την γνωστή υπόθεση siemens.

Όπως διαβάζω στο blog politis-gr

Θυμάστε για μια ομολογία-σοκ που έγραφα στις 7 Μαΐου και αφορούσε απόρρητο έγγραφο με τίτλο

454649896565
«Σημειώσεις συζήτησης»;(εδώ)

Σε αυτό το έγγραφο το οποίο είχε δημοσιευτεί στο ΕΤ,ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» και πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάδος Πρόδρομος Μαυρίδης ήταν αποκαλυπτικός.
Ενώπιον των εσωτερικών ελεγκτών της μητρικής Siemens κ. Burgard, Hafner και Huppert μιλάει και καίει «κόσμο» για την περίοδο 1997-2004, καθώς παραδέχεται, μεταξύ άλλων, ότι:

α) Οι ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ του ΟΤΕ δεν έκαναν χρήση των ευνοϊκών όρων που προβλέπονταν στις συμβάσεις με τη Siemens και ΔΕΝ ΑΣΚΟΥΣΑΝ τα συμβατικά δικαιώματα που προβλέπονταν, ΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΣ τον ΟΤΕ και κατ’ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ προς όφελος της γερμανικής εταιρίας.

 β) Για να γίνει αυτό η Siemens «αιμοδοτούσε» με εκατομμύρια μάρκα στελέχη του Οργανισμού, που έτσι …«ξεχνούσαν» να ενεργοποιήσουν τις ρήτρες, οι οποίες ήταν συμφέρουσες για τον ΟΤΕ κι έκαιγαν τη Siemens.

 
Προσέξτε τι ακριβώς λέει ο κ. Μαυρίδης στο έγγραφο:

«Οι πολυάριθμες ….πριμοδοτήσεις (sic !) ήταν απαραίτητες, ιδίως επειδή η ΔΙΟΙΚΗΣΗ του ΟΤΕ τα προηγούμενα χρόνια είχε αντικατασταθεί πλήρως, συνολικά τέσσερις φορές και γι’ αυτό το λόγο έπρεπε να διασφαλιστεί ότι ΔΕΝ θα μεταβαλλόταν τίποτα, ως προς τη συμφέρουσα για τη Siemens ακολουθούμενη πρακτική«.

Όπου «πριμοδοτήσεις» τα λαδώματα, τα οποία είχαν καταστεί θεσμός στον ΟΤΕ, καθώς οι διοικήσεις του άλλαζαν τακτικά, οπότε για να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες έπρεπε να υπάρξει η σχετική… πρόνοια.
Αλλά όταν λέμε …διοίκηση του ΟΤΕ, ποιους άραγε εννοούμε; Σύμφωνα με τον νόμο λοιπόν (και όπως όλοι ξέρουμε) διοίκηση ασκεί ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ.
ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ απόφαση του οργανισμού την παίρνει και την υπογράφει το Διοικητικό Συμβούλιο.

 
Ας δούμε λοιπόν ένα διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ κατά το κρίσιμο διάστημα που ο Μαυρίδης ,δια της μεθόδου της …πριμοδότησης (κοινώς ΜΙΖΑ), έπρεπε «να διασφαλιστεί ότι ΔΕΝ θα μεταβαλλόταν τίποτα, ως προς τη συμφέρουσα για τη Siemens ακολουθούμενη πρακτική και ότι οι …του ΟΤΕ θα «ξεχνούσαν» να ενεργοποιήσουν τις ρήτρες».

 
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2815/18 Απριλίου 2002 (φωτό) την θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου καλύπτει ο κ. Ε.Αντωνακόπουλος, την θέση του εντεταλμένου Αντιπροέδρου το στέλεχος του ΠαΣοΚ και σημερινός υπόδικος κ. Σκαρπέλης και το… ενδιαφέρον συνεχίζεται και πιο κάτω.
Μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ( που όπως είπαμε έπαιρνε και υπέγραφε τις αποφάσεις αυτής της βρόμικης περιόδου στον ΟΤΕ, και τους οποίους είχε ΠΡΟΤΕΙΝΕ ο τότε υπουργός Οικονομίας) ήταν οι κύριοι :
 Λ. Αγγέλου, υπάλληλος του ΟΤΕ και μέλος της Κ.Ε. του ΠαΣοΚ.
Γ. Αργυρόπουλος, γενικός διευθυντής του ΟΤΕ και στέλεχος του ΠαΣοΚ
Ν. Μανασής, πρόεδρος της Cosmote και με παρασκηνιακό ρόλο στην πώληση της Γερμανός.
Χρ. Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ και μέλος της Κ.Ε. του ΠαΣοΚ.
και ο ….. Γ. Παπακωνσταντίνου, ειδικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας,και σημερινός εκπρόσωπος τύπου του ΠαΣοΚ και … επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου του ΠαΣοΚ.
Δημιουργείται λοιπόν μείζον πολιτικό ζήτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει προσωπικά ο κ. Παπανδρέου ,αφού ήταν γνώστης ότι ο …συνεργάτης του ήταν μεταξύ των λαδωμένων Διοικητικών Συμβουλίων του ΟΤΕ.  


Βέβαια θα μου πείτε εντάξει, κάνεις φτηνό λαικισμό, το θέμα είναι ότι στο πιο Κρίσιμο Υπουργείο Οικονομίας υπάρχει ένα άτομο που έχει ακουστεί έστω για λίγο τό όνομα του στο πιο σημαντικό σκάνδαλο μετά της μεταπολίτευσης.
Περιμένω απο τον κύριο Παπακωνσταντίνου που τον θεωρώ έναν καλό οικονομολόγο να μην αρχίσει τα παλαιά κόλπα του ΠΑ.ΣΟΚ και να έχει μια άλλη σχέση, μακριά απο λαμόγια σαν τους Σκαρπέληδες και Μαυρίδηδες…
Για τον κύριο Χρυσοχοίδη στο Υπουργείο Ασφάλειας του πολίτη(μπορούσε να ονομαστεί και το υπουργείο των αμερικανώνασφαλιτών…), ο οποίος είναι γνωστός με τους τρομονόμους αλλά και με τα βραβεία που του έχει δώσει το fbi και οι ξένες μυστικές υπηρεσίες.
Μην ξεχνάμε ότι οι τρομονόμοι είναι δημιούργημα της κυβέρνησης Σημίτη που την συνέχισε επάξια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Στο θέμα της εργασίας και στο αντίστοιχο Υπουργείο που το αναλαμβάνει ο κύριος Λοβέρδος, που δεν έχει ξεκαθαρίσει σε τηλεοπτικές εκπομπές τι θα κάνει με τους συμβασιόυχους όμηρους εργαζόμενους που είναι με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις 18 μηνών, καθώς και με την κατάσταση των stage.
Κάπου τον άκουσα,προεκλογικά τον κύριο Λοβέρδο, δεν θυμάμαι αν ήταν στο Alter ή στο Μεγκα ότι είπε ότι θα τα καταργήσει και θα αφήσει αρκετούς συμπολίτες στο δρόμο..
Θα πρότεινα να το ονόμαζαν Υπουργείο Ανεργίας και Ρουσφετιού…
Περνάμε στο Υπουργείο Παιδείας και δια βίου εκπαίδευσης που έχουμε την επιλογή της Άννα Διαμαντοπούλου, ας δούμε τι γράφει ο συνάδελοφος blogger tragikos

Η Άννα Διαμαντοπούλου πριν γίνει πολιτικός όπως διαβάζω στο βιογραφικό της, συμμετείχε και διεύθυνε μια εταιρεία συμβούλων.
Όμως είναι ενδιαφέρον να ξέρουμε κάποιες απόψεις της για την παιδεία, για να δούμε αμα αυτές τις απόψεις θα τις κρατήσει…
Απο συνέντευξη στον Επενδυτή:
Αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, ποια ορατή αλλαγή πρέπει να περιμένει ο κόσμος τον πρώτο χρόνο στην εκπαίδευση και ποιες μέχρι το τέλος της τετραετίας;

Mία ουσιαστική μεταρρύθμιση από το νηπιαγωγείο μέχρι τα μεταπτυχιακά, όπως αναλυτικά παρουσιάζεται στο πρόγραμμά μας. Σημειώστε ότι ουσιαστικά είναι το μόνο πρόγραμμα που βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου, το οποίο και θα προωθήσουμε, συνεκτιμώντας απόψεις, επιζητώντας συναινέσεις και αναλαμβάνοντας το κόστος λήψης αποφάσεων χωρίς καθυστερήσεις. Θα προχωρήσουμε άμεσα σε μέτρα, για την καθολική λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, την πιστοποίηση από το δημόσιο σχολείο της ξένης γλώσσας και της πληροφορικής, την αναβάθμιση του γενικού και τεχνικού λυκείου και την χωροταξική αναδιάρθρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυξάνοντας τους διατιθέμενους για το σκοπό αυτό πόρους. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει μιλήσει για 5% του τακτικού προϋπολογισμού σε ορίζοντα τετραετίας και ένα δις ευρώ επιπλέον τον πρώτο χρόνο.

Γιατί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ταμπού στην Ελλάδα; Είναι καλύτερα που οι Έλληνες ξοδεύουμε εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο στο εξωτερικό για σπουδές, ενώ στο εσωτερικό η ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση είναι απαγορευμένη συζήτηση;

Η δική μας εμμονή είναι η δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Παιδεία για όλους. Δημόσια, δηλαδή ανοικτά σχολεία στην κοινωνία. Δωρεάν, δηλαδή χωρίς κόστος για την ελληνική οικογένεια, είτε στην διάρκεια είτε στη φάση προετοιμασίας για τις ανώτατες σπουδές. Υψηλής ποιότητας γνώση που εξασφαλίζει την ανταπόκριση της χώρας στο διεθνή ανταγωνισμό και δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές, είτε κατά την εκπαιδευτική διαδρομή, είτε στην επαγγελματική αποκατάσταση για όλους όσοι θέλουν και στο επίπεδο που καθένας μπορεί να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις. Παράλληλα, όμως, δεν εθελοτυφλούμε απέναντι στην πραγματικότητα που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την μεταλυκειακή – μη ανώτατη εκπαίδευση, που καθιερώθηκε στην χώρα μας, με τη μορφή των κολεγίων.
Ήρθε η ώρα για κατάργηση του ασύλου με την μορφή που το ξέρουμε ή επαρκεί το ισχύον πλαίσιο;
Το θέμα δεν είναι η κατάργηση του ασύλου αλλά η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου. Η πολιτεία οφείλει να στηρίζει τις αποφάσεις των πανεπιστημιακών αρχών και γενικά της πανεπιστημιακής κοινότητας, που αποβλέπουν στην διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και ιδεών. Μια βασική αρχή, που η αδίστακτη καταπάτηση της σε δύσκολες για την δημοκρατία μας εποχές, οδήγησε στην νομοθετική κατοχύρωση του ασύλου. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.
Είναι το ΠΑΣΟΚ έτοιμο να προχωρήσει ως κυβέρνηση σε αποτελεσματικές αλλαγές στην Παιδεία;
Το πρόγραμμά μας έχει στόχο τη δημόσια δωρεάν, υψηλής ποιότητας Παιδεία για όλους. Προβλέπει μέτρα, χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό.
Παραδείγματα: Στόχος μας σε μια τετραετία το ολοήμερο σχολείο σε κάθε σημείο της χώρας, με ενιαίο πρόγραμμα, χωρίς ωρομίσθιους δασκάλους. Το κόστος των υποδομών και των επιπλέον παρεμβάσεων υπολογίζεται στα 350 εκατ. ευρώ και αφορά 1.450 σχολεία. Το αποτέλεσμα για την οικογένεια θα είναι να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία μιας και στο δημοτικό σχολείο θα ενσωματωθεί η σωστή γνώση της ξένης γλώσσας, τα αθλητικά και καλλιτεχνικά μαθήματα.
Δεύτερο παράδειγμα, στη Γ΄ Γυμνασίου θα υπάρχει πιστοποίηση της ξένης γλώσσας και της χρήσης πληροφορικής από το δημόσιο σχολείο.
Επιμόρφωση και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του έργου τους σε όλες τις βαθμίδες. Στόχος μας, σε μια πενταετία η Ελλάδα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας στο σχολείο, όταν σήμερα είναι 25η στους 27. Ιδιαίτερα γι΄ αυτό υπάρχουν επαρκείς πόροι στο ΕΣΠΑ εφόσον υπάρχει σχεδιασμός και βούληση. Τρίτο παράδειγμα: νέος χωροταξικός σχεδιασμός στα ΑΕΙ και νόμος που θα κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο και θα λύνει ζητήματα όπως το καυτό θέμα της εκλογής των πρυτανικών και προεδρικών αρχών κάθε ΑΕΙ. Προσωπικά πιστεύω στην αντιπροσωπευτικότητα, δηλαδή στον συνδυασμό της καθολικής ψηφοφορίας με την αναλογικότητα. Αυτό αφορά καθηγητές και φοιτητές. Ας μην ξεχνάμε ότι το 5% για την Παιδεία αποτελεί δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου, ως μητέρα όλων των αλλαγών.

Δηλαδή, με λίγα λόγια θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου της και θα είναι υπέρ των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων…
Ωραία επιλογή και φαντάζομαι θα κάνει αρκετά καλό στην Δημόσια δωρέαν παιδεία μας…
Πάμε στο πιο κρίσιμο Υπουργείο, το Εξωτερικών, όπου εκεί θα κάνουμε ένα μικρό flashback στην πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου απο την περίοδο που ήταν Υπουργός Εξωτερικών, στην εκσυγχρονιστική κυβέρνηση Σημίτη…

30 Ιουλίου 1999
Ο Γιώργος παπανδρέου σε συνέντευξη στο περιοδικό Κλικ


Αυτοί οι 3 μήνες ήταν κουραστικοί ;
Και παραμένουν, δεν έχει τελειώσει η δουλειά. Δεν έχει ηρεμήσει το Κόσοβο. Σκόπια και Αλβανία έχουν ακόμα σημαντικά προβλήματα.
 
Μετρήσατε πόσα ταξίδια κάνατε για το Κόσσοβο;
Ακόμα όχι, και πρέπει να το κάνω. Kάθε ημέρα ήμουν και σε ένα αεροπλάνο.
Aισθάνεστε νικητής, κ. Παπανδρέου;
Δεν μ αρέσουν οι λέξεις νικητές και ηττημένοι. Eίμαι ενάντια στον πόλεμο. Mπορούμε να βρούμε και άλλα μέσα για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων. Tα προβλήματα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ίσως βαθύτερα από τα προβλήματα πριν από την κρίση. Eπιστρέφουν μεν οι Κοσσοβάροι, αλλά η συμφιλίωση Σέρβων και Αλβανών είναι  σήμερα πιο δύσκολη.
Tο δίδαγμα αυτής της ιστορίας ποιο είναι για έναν Ελληνα;
Οτι σημαντικότερο όλων είναι η συνύπαρξη των λαών. O πολυπολιτισμικός χαρακτήρας των κοινωνιών. Aνοχή στο διαφορετικό, ανοχή στον διπλανό σου ασχέτως αν είναι άλλης φυλής, άλλης θρησκείας, άλλης εθνότητας και άλλης πολιτικής άποψης. Aυτά είναι και τα ιδανικά που πρέπει να προωθεί η Ελλάδα. Kι η Eλλάδα αναλαμβάνει μια ιστορική ευθύνη στα Bαλκάνια προωθώντας αυτές τις αρχές και συμβάλλοντας έτσι στην ευρωπαϊκή τους προοπτική.
Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν όντως αυτά είναι τα ιδανικά μας.
Aς μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια δεν μιλιούνταν οι εθνικόφρονες και οι μη εθνικόφρονες. Η λέγανε τους κομμουνιστές Βούλγαρους. Δυο ρατσισμοί σε μια πρόταση. Εχουν γίνει, λοιπόν, σημαντικά βήματα. Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Εχουμε δεχτεί ως χώρα το διαφορετικό, αλλά δεν το θεωρούμε και προσόν. Δεν κατανοούμε τη δύναμη του διαφορετικού.
Mε τα όσα αποκαλύπτονται τώρα στο Κόσσοβο, το εύρος των σφαγών των Κοσσοβάρων, οι ομαδικοί τάφοι, σκέφτεστε διαφορετικά τον πόλεμο;
Αυτό το οποίο θα εγερθεί στη διεθνή κοινότητα ως ένα ιστορικό ζήτημα είναι αν αυτές οι σφαγές έγιναν από μια μειοψηφία, μια παραστρατιωτική οργάνωση, έστω και με εντολές άνωθεν, ή ήταν αποφασισμένες από τον κρατικό μηχανισμό. Kαι αν υπήρχε ή όχι η συναίνεση των απλών Σέρβων. Η αίσθησή μου είναι ότι οι απλοί Σέρβοι ήταν μακριά απ αυτές τις σφαγές.
Σε αντίθεση, πάντως, με τους βομβαρδισμούς των NATOϊκών, οι σφαγές των Σέρβων ελάχιστα απασχόλησαν τη δική μας κοινωνία.
O Ελληνας αναγνώστης και τηλεθεατής είδε, στην αρχή τουλάχιστον, μόνο τη μία πλευρά, αυτή των βομβαρδισμών, χωρίς να κατανοεί τι οδήγησε ή έστω έδωσε «πάτημα» στην επέμβαση του NATO. Γιατί οι βομβαρδισμοί είχαν σχέση με την έντονη καταπίεση των Αλβανών από τους Σέρβους. Eίχαν υπάρξει σφαγές. Δεν ξέρω, βέβαια, αν ο πόλεμος συνέβαλε στο να αποφευχθούν οι ομαδικοί τάφοι ή ενέτεινε τη βίαιη αντίδραση των Σέρβων ή κάποιων κύκλων που αξιοποίησαν τον πόλεμο για να κάνουν τους ομαδικούς τάφους.
Eσείς καταφέρατε να ισορροπήσετε. Δεν δυσαρεστήσατε ούτε τους συμμάχους μας ούτε τους Σέρβους.
H ελληνική κυβέρνηση είχε τις ενστάσεις της για τον πόλεμο, ήταν όμως και επικριτική απέναντι στη σερβική ηγεσία, δεν ήταν, δηλαδή, μια τυφλή φιλοσερβική στάση. Ηταν υπέρ της ειρήνης, υπέρ των Βαλκανίων, υπέρ των Αλβανών και των Σέρβων και ενάντια στο εθνικιστικό μίσος.
Πάντως, ενώ όλοι σε αυτή τη χώρα ήμασταν εναντίον των βομβαρδισμών, υπήρξαν και κάποιοι που ήταν υπέρ του Μιλόσεβιτς. Kαι τον υποστήριξαν έμπρακτα, επισκέψεις, «ανθρωπιστική βοήθεια», συναυλίες…
H ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να είναι ουδέτερη. Eίναι για τους πάσχοντες, όχι για τις εξουσίες. Yπήρχε μια ενίσχυση από τον λαό κυρίως μέσω των Eκκλησιών προς τους Σέρβους και γι αυτό η κρατική βοήθεια υπήρξε μεγαλύτερη προς τους Αλβανούς πρόσφυγες. Σε κάθε μου επαφή είτε με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο είτε με άλλους, και με αυτούς που έκαναν τις συναυλίες, τόνιζα ότι η θέση της Ελλάδας ήταν και είναι να βοηθάμε ανθρωπιστικά χωρίς διακρίσεις. Οπως τώρα πρέπει να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Σέρβους. Mίλησα με αρκετούς από τους καλλιτέχνες, αρκετοί είχαν κατανόηση, άλλοι όχι.
Tις ημέρες που γίνονταν οι συναυλίες με τις σερβικές σημαίες, μια αφίσα στους αθηναϊκούς δρόμους, μάλλον από τον χώρο της ριζοσπαστικής Aριστεράς, έλεγε: «Κοσσοβάροι πρόσφυγες, συγγνώμη, οι Ελληνες δεν έχουν τραγούδι για σας».
Eμένα θα μου άρεσε να είχα δει συναυλίες στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Συναυλίες και στα Τίρανα, και στα Σκόπια. Kαι θα ήθελα σήμερα μια συναυλία στο Κόσσοβο. Yπέρ της συμφιλίωσης, υπέρ της ειρήνης.
Ενάντια στον μονοεθνισμό.
Ακριβώς.
Το επιχείρημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν ειλικρινές από την πλευρά των Ευρωπαίων;
H κοινή γνώμη της Δύσης επηρεάστηκε από το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το οποίο έχει ιδιαίτερη ευαισθησία. Yπάρχουν κι εκείνοι που είναι υπέρ της βίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εγώ έχω σοβαρά ερωτηματικά για το αν η βία βοηθάει τελικά την κοινωνία της δημοκρατίας και της ανοχής. Kι αν η διεθνής κοινότητα ήθελε να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην υφήλιο, θα έπρεπε να κάνει δεκάδες παρεμβάσεις, τώρα, αυτή τη στιγμή, σε πολλές γωνιές της Γης.
Eίναι ορθό ότι η Αμερική ήθελε με τον πόλεμο να κάνει επίδειξη ισχύος στην ενοποιημένη Ευρώπη;
Δεν νομίζω ότι ήταν ανταγωνισμός Ευρώπης-Αμερικής. H Ευρώπη πρωτοστάτησε στην απόφαση για τους βομβαρδισμούς. H Γιουγκοσλαβία έχει ξεκινήσει 4 πολέμους. Tη θεωρούσαν πηγή αστάθειας στην περιοχή. Mεγάλο ρόλο έπαιξε και η ταύτιση του Μιλόσεβιτς με το κομμουνιστικό παρελθόν. Eπίσης, η κινητικότητα των Κοσσοβάρων Αλβανών προσέλκυσε την προσοχή των πιο ακραίων μουσουλμανικών χωρών, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να φοβηθούν ότι το Κόσσοβο θα αποτελέσει εστία σύγκρουσης μεταξύ ενός σλαβικού πληθυσμού με επιρροή από τη Ρωσία και ενός μουσουλμανικού πληθυσμού με σχέσεις με τον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό.
Συμμαχικές κυβερνήσεις;
Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τις συμμαχικές κυβερνήσεις, παρ ότι γνωρίζω ότι στην Ελλάδα η έλλειψη ανοχής στη διαφορετική άποψη δυσκολεύει τις συνεργασίες. Η λέξη συμβιβασμός στο ελληνικό πολιτικό λεξιλόγιο είναι ταυτισμένη με την ήττα. Σε άλλες χώρες η λέξη συμβιβασμός είναι επιτυχία. O Ελληνας μπορεί να είναι έμπορος, να κάνει παζάρια, αλλά το στερεότυπο θέλει τους πολιτικούς να είναι αυστηροί και αμετακίνητοι. Kαι όχι μόνο στα θέματα αρχών, όπου συμφωνώ. Θέλει ο πολιτικός του να πατάει τον αντίπαλό του στον λαιμό, να τον πεθαίνει.
Kαι τους «εχθρούς της πατρίδας» να τους βρίζει συνεχώς. Ξέρετε για να περάσουμε στα ελληνοτουρκικά ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν ακόμη και από τον χαιρετισμό σας προς τον κ. Τζεμ. Γι αυτό το «αγαπητέ Ισμαήλ». Yπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα και την Τουρκία που τρέφονται και συντηρούν αυτή την αντιπαλότητα ακόμη και στα ασήμαντα.
Kαταλαβαίνω και την καχυποψία, διότι έχουμε ζήσει πολλά. Aλλά αν το πρόβλημα είναι το πώς θα προσφωνήσω τον Tούρκο ομόλογό μου, πιστεύω ότι έχουμε λάθος στόχο. Eγώ, κ. Θεοδωράκη, δεν θα δώσω εκεί τη μάχη. Η μάχη θα δοθεί στα ουσιώδη.
H προσωπικότητα του κ. Tζεμ βοηθάει την προσέγγιση. Kάποιοι λένε για τους Tούρκους ό,τι έλεγαν στα χωριά για τους σκύλους.
Ασπρος σκύλος, μαύρος σκύλος… Kαι φαντάζομαι ότι τα ίδια θα λένε κάποιοι στην Tουρκία και για τους Ελληνες. Στην πολιτική, όμως, υπάρχουν και ανθρώπινες σχέσεις. Είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε ρομπότ. Kαι τα πρόσωπα παίζουν τον ρόλο τους.
Nα σας ρωτήσω για τη μειονότητα. Ως υπουργός Παιδείας είχατε προβεί στην κατ’ εξαίρεση εισαγωγή των παιδιών της μειονότητας στα ΑΕΙ.
Eίχαμε προωθήσει την εξής ρύθμιση: Nα μπαίνει στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ ένας αριθμός μουσουλμάνων ανάλογος με το ποσοστό των μουσουλμάνων της Θράκης στον γενικό πληθυσμό.
Xρησιμοποιείτε τον όρο «μουσουλμανική μειονότητα», αρκετοί όμως από τη μειονότητα
χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκική μειονότητα».
Πιθανώς κάποιοι να αισθάνονται ότι έχουν τουρκική καταγωγή, όπως άλλοι δηλώνουν Tσιγγάνοι και άλλοι Πομάκοι. Aυτό που έχει αξία είναι όλοι αυτοί να αισθάνονται ότι είναι Ελληνες πολίτες. Yπόχρεοι και πατριώτες προς αυτή την πολιτεία που τους βοηθάει, τους αναδεικνύει. Αυτό το μήνυμα ήθελα να δώσω εγώ στα παιδιά των μουσουλμάνων.
Aρκετοί στη χώρα μας φοβούνται να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Tο επιχείρημά τους είναι ότι, αν μιλήσουμε για μειονότητα τουρκικής καταγωγής, αμφισβητούνται τα σύνορα.
Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις λέξεις, παρ ότι και οι λέξεις έχουν μια ιδιαίτερη σημασία. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής. Βεβαίως, οι Συνθήκες μιλάνε για μουσουλμάνους. Kατά καιρούς, το θέμα της μειονότητας τίθεται παράλληλα με το θέμα της διεκδίκησης εδαφών. Εάν δεν αμφισβητούνται τα σύνορα, ποσώς μ ενδιαφέρει το αν ο ένας λέγεται μουσουλμάνος ή Τούρκος, Βούλγαρος ή Πομάκος. Tα Βαλκάνια θα έχουν την ησυχία τους εάν διασφαλίσουμε τα σύνορα και παράλληλα διασφαλίσουμε και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Αν όμως ο όρος «τουρκική μειονότητα» χρησιμοποιείται από μια χώρα για να δημιουργήσει αναταραχές, για ν αλλάξει τα σύνορα, τότε βεβαίως αυτός ο όρος δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα.
Ως αναπληρωτής υπουργός προωθήσατε την κατάργηση του άρθρου 17 του Κώδικα της Iθαγένειας, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως μια γενναία πράξη. Πιστεύετε ότι έχουμε ξεπεράσει πλέον οριστικά τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μειονότητα;
Εγώ προώθησα την κατάργηση του άρθρου 17 και το Υπουργείο Εσωτερικών το έκανε. Δεν πρέπει να φοβόμαστε κάποιον που είναι διαφορετικός, κάποιον που είναι μιας άλλης θρησκείας. Aντίθετα, πρέπει αυτό τον άνθρωπο να τον κάνουμε να αισθανθεί ότι είναι μέρος αυτής της κοινωνίας και ότι η διαφορετικότητά του είναι προνόμιο. Kουβαλά μια άλλη κουλτούρα, τη γνώση ενός άλλου λαού, και αυτό είναι δύναμη για όλους μας.
Nα υπάρξει μουσουλμανικός ναός στην Αττική;
Στην Αττική είμαστε 4 εκατομμύρια. Tο να έχουν οι μουσουλμάνοι της Αττικής ένα ναό, ένα τζαμί, το θεωρώ πάρα πολύ φυσιολογικό. Aναγκαίο. Είναι πολύ κακό ένας μουσουλμάνος να θεωρεί ότι η Αθήνα δεν είναι πατρίδα του και είναι μόνο η Θράκη, όπου υπάρχουν πολλά τζαμιά. H Θράκη είναι κάτι ξεχωριστό από την υπόλοιπη Ελλάδα; Ετσι καλλιεργούμε το αίσθημα απόσχισης. Αντιθέτως, αν του πούμε ότι και στην Αθήνα, εκεί όπου ζεις, μπορείς να προσευχηθείς ή να κάνεις τον γάμο σου, τότε τον έχουμε κερδίσει. Θα πει, εγώ μπορεί να είμαι μουσουλμάνος, χριστιανός, καθολικός, Eβραίος ή Tσιγγάνος, αλλά για μένα η πατρίδα είναι η Ελλάδα. Και αισθάνομαι πατριώτης που θα στηρίξω αυτή τη χώρα, διότι ζω ισότιμα, διότι με σέβεται.
Πώς είδατε, αλήθεια, την καλοκαιρινή, καθιερωμένη πια υστερία εναντίον των Aλβανών που ζουν στη χώρα μας;
Kάτι που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι η εγκληματικότητα των Αλβανών είναι ίδια με τη γενική εγκληματικότητα. Δεν είναι διαφορετική, δεν είναι παραπάνω, είναι ίδια, λένε οι στατιστικές. Bέβαια ο χαρακτήρας του εγκλήματος μπορεί να είναι διαφορετικός. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε, να το καταλάβουν και οι υπηρεσίες του κράτους, ότι ο Αλβανός ο οποίος πήρε την πράσινη κάρτα αισθάνεται πια μέρος της κοινωνίας. Δεν είναι αντίπαλος. Αντίπαλος γίνεται αυτός που σπρώχνεται στο περιθώριο. Aν προσφέρεις τη δυνατότητα στον μετανάστη να ενταχθεί ισότιμα στην κοινωνία, θα σ το ανταποδώσει. Tο 99% θα σ το ανταποδώσει. Kάναμε ένα σωστό βήμα, αλλά χρειάζεται τώρα μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.
Μήπως, τελικά, είναι λάθος που δεν προχωράτε στον διαχωρισμό της Eκκλησίας από το κράτος;
H ταύτιση κράτους και Eκκλησίας ξεκινά από το 21 που η θρησκεία είχε συμβάλει σημαντικά στην επανάσταση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε στο 21. Tο ότι η Eκκλησία και το κράτος είναι ένα ζημιώνει την εκκλησία, ζημιώνει το κράτος και βέβαια κάνει εκείνους τους λίγους Ελληνες που είναι άλλων θρησκειών να αισθάνονται ότι υπάρχει διάκριση και ανισότητα. Nα αναγνωρίσουμε, λοιπόν, την κυρίαρχη θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά να υπάρξει η αρχή της ανεξαρτησίας της θρησκείας στη χώρα μας. Kαι η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής. Γεννιέσαι Ελληνας, γίνεσαι Ορθόδοξος. Γεννήθηκα Ελληνας και επέλεξα να είμαι Ορθόδοξος. Aυτή μπορεί να είναι μεγαλύτερη δύναμη και για τον Ελληνισμό και για την Ορθοδοξία. Πολλές φορές αυτό δεν το κατανοεί η Eκκλησία.
Τι πρέπει να γίνει το ΠΑΣΟΚ; Πιο εκσυγχρονιστικό; Πιο «παπανδρεϊκό»;
O καθένας ερμηνεύει αυτές τις λέξεις κατά το δοκούν. Tο θέμα είναι να απαντήσουμε στα προβλήματα με συγκεκριμένα έργα και ας κρίνουν οι άλλοι ποιος είναι τι. Ολοι μας, π.χ., παραδεχόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη δημόσια διοίκηση, εγώ λοιπόν λέω: διοίκηση πιο αποτελεσματική, πιο τεχνοκρατική, με διαφάνεια και χωρίς διαφθορά, πιο λιτή, που να εξυπηρετεί αποκλειστικά τον πελάτη της, τον Ελληνα πολίτη. Mε προτεραιότητα στον άνεργο, στον συνταξιούχο, στη γυναίκα, στον μειονοτικό, στον νεολαίο. Aς πουν και οι άλλοι τι θέλουν και ας φύγουμε από τους τίτλους.
Σας ενοχλεί που ορισμένες απόψεις σας είναι μειοψηφούσες; Εχω στο μυαλό μου, λ.χ., τις τολμηρές σας θέσεις για τα ναρκωτικά.
Oι πολιτικοί, αγαπητέ μου, δεν είναι εδώ για να εκφράζουν τον μέσο όρο ούτε για να σύρονται από τις πλειοψηφίες. Aλίμονο. Tότε θα κάναμε μια καλή δημοσκόπηση για κάθε θέμα μικρό ή μεγάλο και θα είχαμε τις λύσεις. Oι πολιτικοί είναι για να ανοίγουν δρόμους.

Την συνέντευξη μπορεί κανείς να την διαβάσει στο

Ολύμπια.gr

Bλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει ένα νέος Υπουργός Εξωτερικών και Πρωθυπουργός που είχε τουλάχιστον κάποιες απόψεις για τουρκική μειονότητα στην Δυτική Θράκη και βλέπουμε επίσης την τάση του να κάνει τα πάντα για να αναγνωριστεί αυτή η τούρκικη μειονότητα…
Δεν θέλω να φανταστώ τι μας επιφυλάσσει το μέλλον με τέτοιες απόψεις…
Ελπίζω να έχει αλλάξει ο Γιώργος Παπανδρέου απόψεις και αντιλήψεις πάνω σε τέτοια λεπτά ευαίσθητα θέματα
Απο εκεί και πέρα δεν έχω να πώ τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.
Θα με κατηγορήσουν ορισμένοι πρασινοφρουροί της εξουσίας, ότι κάνω φτηνή λαικίστικη πολιτική, το θέμα είναι ποίοι μας κυβερνάνε και ποιές αντιλήψεις έχουνε…
Διότι πρέπει να γνωρίζουμε ποίοι και πώς κυβερνάνε αυτό το τόπο και τι στόχους έχουνε για εμάς χωρίς εμάς…

Μέχρι τώρα απο ότι βλέπω με αυτήν τη νέα  κυβέρνηση δεν περιμένουμε τίποτε άλλο απο  μηδέν στο πηλίκιον…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ