Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα και η Ευρώπη θα είναι ένας διαφορετικός κόσµος, καθώς την ώρα που ο δείκτης ποσοστού γονιµότητας είναι 1,38 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτός των µεταναστών σε ολόκληρη την ήπειρό µας είναι στο 8,1 ανά οικογένεια.
Άρθρο του Χρήστου Πέππα* Στο ΧΩΝΙ
Σύµφωνα µε τις έρευνες που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας, ένα έθνος για να διατηρηθεί για περισσότερα από 25 χρόνια χρειάζεται ένα δείκτη ποσοστού γονιµότητας 2,11 παιδιών ανά οικογένεια. Με οτιδήποτε λιγότερο, το έθνος θα εξαφανιστεί. Ιστορικά, εξάλλου, κανένα έθνος δεν µπόρεσε να αντιστρέψει την εξαφάνισή του µε δείκτη γονιµότητας 1,9.
∆είκτης γονιµότητας στο 1,3, όπως έχει σήµερα η Ελλάδα, είναι εντελώς αδύνατον να αντιστραφεί διότι χρειάζεται 80 µε 100 χρόνια ώστε να διορθωθεί και δεν υπάρχει κανένα οικονοµικό µοντέλο για να υποστηρίξει το έθνος σ’ αυτό το χρονικό διάστηµα των 100 ετών. ∆ηλαδή, εάν έχουµε δυο ζευγάρια γονιών, από τα οποία το καθένα έχει ένα παιδί, τα παιδιά τους είναι το 1/2 από τα ζευγάρια των γονιών. Εάν αυτά τα παιδιά γεννήσουν ένα παιδί, τότε το εγγόνι τους θα είναι το 1/4 των αρχικών ζευγαριών.
Εάν, υποθετικά, γεννηθούν 100.000 παιδιά στην Ελλάδα το 2017, είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχει η χώρα µας 200.000 ενήλικους το έτος 2037. Όπως ακριβώς συρρικνώνεται ο πληθυσµός, έτσι συρρικνώνεται και το έθνος. Ενδεικτικά σήµερα, ο δείκτης ποσοστού γονιµότητας στην Ευρώπη είναι 1,8 στη Γαλλία, 1,6 στην Αγγλία, 1,3 στην Ελλάδα, 1,3 στη Γερµανία, 1,2 στην Ιταλία και 1,1 στην Ισπανία. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση ο δείκτης γονιµότητας είναι 1,38. Ιστορικές έρευνες µας δείχνουν ότι αυτά τα νούµερα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να αντιστραφούν. Σε λίγα χρόνια η Ευρώπη όπως την ξέρουµε δεν θα υπάρχει.
Αντίθετα, όµως, υπάρχει τροµερή πληθυσµιακή αύξηση των µεταναστών σε όλη την Ευρώπη. Ο µέσος όρος του ποσοστού του δείκτη γονιµότητας των µεταναστών σε ολόκληρη την ήπειρο είναι στο 8,1 ανά οικογένεια. Σύµφωνα µε έρευνες, το 1/3 από όλα τα παιδιά που θα γεννηθούν στην Ευρώπη µέχρι το έτος 2025 θα είναι παιδιά µεταναστών. Είναι χαρακτηριστικό πως η γερµανική κυβέρνηση πριν από µερικά χρόνια είχε κάνει την εξής δήλωση: «Η κατηφόρα της υπογεννητικότητας του γερµανικού πληθυσµού δεν µπορεί πλέον να σταµατήσει. Η αντιστροφή της πυραµίδας γεννήσεων είναι πλέον αδύνατη. Θα είναι µια χώρα µεταναστών το έτος 2050».
Στην Ελλάδα το 1993 η διακοµµατική επιτροπή για το δηµογραφικό πρόβληµα έβγαλε ένα πόρισµα προτάσεων και λύσεων για τη χώρα µας, το οποίο διαβάζοντάς το ακόµη και σήµερα, 24 χρόνια µετά, βλέπουµε πόσο επίκαιρο είναι για την Ελλάδα. Καµία κυβέρνηση όµως δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις της επιτροπής έτσι ώστε να γίνει µια σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του δηµογραφικού προβλήµατος της χώρας. Αντίθετα, είδαµε να νοµοθετούνται διαρκώς νόµοι που κατέστρεψαν τον κοινωνικό ιστό της χώρας µε αποκορύφωµα τις µνηµονιακές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας ∆ηµοκρατίας, που αποφάσισαν πως «έχετε παιδιά; Αποτελούν τεκµήριο»!
Αυτό είχε ως αποτέλεσµα τη δηµογραφική γήρανση του πληθυσµού, τη µετανάστευση των νέων προς αναζήτηση εργασίας, αλλά και το φόβο δηµιουργίας οικογένειας και παιδιών. Η σηµερινή κυβέρνηση επαναστάτησε στη διακοµµατική επιτροπή για το δηµογραφικό πρόβληµα της Ελλάδος και η επιτροπή έχει ήδη συνεδριάσει δυο φορές.
Εάν, υποθετικά, γεννηθούν 100.000 παιδιά στην Ελλάδα το 2017, είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχει η χώρα µας 200.000 ενήλικους το έτος 2037
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το πόρισµα και τις λύσεις, που θα προτείνει η επιτροπή, να τα ενσωµατώσει µε την αναθεώρηση του συντάγµατος έτσι ώστε να µπουν τα θεµέλια της αντιστροφής της δηµογραφικής πυραµίδας και να δηµιουργηθούν οι συνθήκες για την περαιτέρω οµαλή πορεία της χώρας µας στον χρόνο.
Επίσης, η Ελλάδα, µετά την αναθεώρηση του συντάγµατος, πρέπει να πρωτοστατήσει και να αναδείξει και το ευρωπαϊκό δηµογραφικό πρόβληµα διότι ιστορικά δεχτήκαµε πάρα πολλές δηµογραφικές προκλήσεις από τα αρχαία χρόνια. Είναι ιστορικά αποδεδειγµένο πως η δηµογραφική ανισορροπία µεταξύ γειτονικών κρατών και µεταξύ οµάδων θρησκείας ή εθνικοτήτων, που διαβιούν στο εσωτερικό µιας χώρας, αργά ή γρήγορα τείνει να καλυφθεί µε ειρηνικό ή βίαιο τρόπο και οδηγεί στην επικράτηση εκείνου που διαθέτει τις υπέρτερες δηµογραφικές δυνάµεις ακόµη και αν δεν υπερτερεί στην πολεµική τέχνη. Το γεγονός αυτό έχει παρατηρηθεί και επισηµανθεί από την αρχαιότητα και πιο συγκεκριµένα από τον Θουκυδίδη, κατά τον οποίο ο πληθυσµός είναι το πιο ουσιαστικό στοιχείο µιας χώρας.
Εµείς σαν ΑΝΕΛ θα καταθέσουµε τις προτάσεις µας στην επιτροπή και ελπίζουµε να βοηθήσουµε σε αυτό το εθνικά σηµαντικό έργο της. Αυτό το άρθρο είναι ένα κάλεσµα αφύπνισης και δράσης. Ο κόσµος που ζούµε σήµερα δεν θα είναι ο ίδιος κόσµος που θα ζουν τα παιδιά και τα εγγόνια µας.
*Ο Χρήστος Πέππας είναι γραµµατέας πολυτέκνων, τριτέκνων και δηµογραφικού των Ανεξάρτητων Ελλήνων