Όλη η αλήθεια για τις ωμές τροφές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

IMG_1649Κάποια στιγμή κάθε είδος τροφίμων γνωρίζει το φως της δημοσιότητας. Τώρα είναι η σειρά των ωμών τροφών. Η κεντρική ιδέα είναι απλή: τρώτε αμαγείρευτα «ζωντανά» φυτικά προϊόντα. που δεν έχουν εκτεθεί σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 47 βαθμούς και που σας δίνουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από ότι αν τα τρώγατε μαγειρεμένα.
Επειδή, όπως ισχυρίζονται όσοι ακολουθούν αυτήν την διατροφή, όταν ζεσταίνετε τα φαγητά σε υψηλότερη θερμοκρασία από αυτήν, καταστρέφετε μεγάλο μέρος της θρεπτικής τους αξίας κάνοντάς τα πιο δύσπεπτα, αφού έτσι καταστρέφονται τα φυσικά απαντώμενα πεπτικά ένζυμα.
Οι απόψεις για το πόσο αυστηρός πρέπει να είναι κανείς ποικίλλουν μεταξύ των οπαδών. Κάποιοι επιλέγουν να τρώνε 75 με 85% ωμά τρόφιμα (σε μία ωμή δίαιτα θεωρείται ότι τουλάχιστον το 80% των τροφίμων πρέπει να είναι ωμά), ενώ άλλοι τρώνε 100% ωμά τρόφιμα. Και παρόλο που λίγοι τρώνε κρέας, η συντριπτική πλειοψηφία ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή, με ή χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, επιλέγοντας φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, βότανα, λουλούδια, φύκια, λάδια ψυχρής έκθλιψης και βλαστάρια φασολιών.
Συνεπώς, η διατροφή αυτή δεν περιλαμβάνει ανθυγιεινά λιπαρά καθώς και επεξεργασμένα τρόφιμα, ορμόνες, συνθετικές γευστικές ουσίες και συντηρητικά. Όλα αυτά είναι πολύ θετικά αν αναλογιστείτε ότι η μέση Δυτική διατροφή χαρακτηρίζεται από ένα σωρό «κακά» και ελάχιστες μερίδες φρούτων και λαχανικών σε σχέση με τις συνιστώμενες πέντε μερίδες καθημερινά. Προσθέστε πολλές τροφές που δημιουργούν αλκάλια (πράσινα φύλλα, ορισμένα δημητριακά κι άγλυκα φρούτα όπως κολοκύθα, ντομάτα και μελιτζάνα), αφαιρέστε τις πολύ όξινες τροφές (κρέας, κατεργασμένη ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά, προϊόντα επεξεργασίας σόγιας, καφέ και ανθρακούχα αναψυκτικά) και μάλλον έχετε τη λύση σε όλα τα διατροφικά σας προβλήματα.
Να αχρηστεύσουμε λοιπόν τους φούρνους μας και να ασπαστούμε την ωμή δίαιτα;
Ναι (λένε οι οπαδοί της ωμής δίαιτας)
Δεν είναι μόνο το σέλινο και τα καρότα: αν το φαγητό σερβίρεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 47 βαθμών, θεωρείται ακόμη ωμό. Οι μαγειρεμένες τροφές που τρώμε μειώνουν τα πεπτικά ένζυμα που διαθέτει το σώμα, μέχρις ότου δεν είναι πια σε θέση να χωνέψει τις τροφές. Το αποτέλεσμα, λένε, είναι το αίσθημα λήθαργου και εξάντλησης.
Σύμφωνα με τους οπαδούς της ωμής δίαιτας, το βέλτιστο ποσοστό ωμών τροφών στην διατροφή είναι 80%.
Ίσως (λένε οι διατροφολόγοι)
Πολλές πτυχές της ωμής δίαιτας είναι πολύ υγιεινές, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των κατεργασμένων και επεξεργασμένων τροφών και της έμφασης σε πλήρη τρόφιμα και λιπαρά που προστατεύουν την καρδιά. Αλλά η διατροφή αυτή μπορεί να στερείται ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Παρόλο που τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία απορροφούνται καλύτερα σε τροφές που δεν έχουν θερμανθεί ή υποστεί κατεργασία, κάποια θρεπτικά στοιχεία απορροφούνται πιο εύκολα όταν τα φαγητά μαγειρεύονται. Για παράδειγμα, η ικανότητα του σώματος να απορροφήσει το βήτα καροτένιο, που υπάρχει στο πορτοκάλι, τα κόκκινα και κίτρινα λαχανικά, αυξάνεται όταν αυτά μαγειρευτούν.
Όχι (λένε οι επιστήμονες)
Τα επιχειρήματα των οπαδών της ωμής διατροφής είναι ανεδαφικά (δηλαδή η ιδέα ότι θερμαίνοντας τις τροφές καταστρέφουμε τα ένζυμα), επειδή το ανθρώπινο σώμα παράγει τα ένζυμα που χρειάζεται για την πέψη των τροφών.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ