Χουλιαράκης: "Και ενίσχυση αδύναμων και 'μαξιλαράκι' στα Δημόσια Ταμεία"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

houliarakis
Σημαντικά στοιχεία ως προς τους στόχους του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Όπως είπε φέτος η κυβέρνηση θα μοιράσει one-off ποσό που αντιστοιχεί στο 0,6% με 0,7% του ΑΕΠ προς ενίσχυση αδύναμων κοινωνικά ομάδων, ενώ το υπόλοιπο από το 2,8% του πλεονάσματος θα μείνει στα Δημόσια ταμεία ως “μαξιλάρι ασφαλείας” μέχρι να επικυρωθούν τα στοιχεία ως τον Απρίλιο του 2018. “Δεν θέλουμε να πάρουμε ρίσκα” τόνισε χαρακτηριστικά.
Από τον Ιανουάριο και μετά, ο υπουργός τόνισε ότι με την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης “μπαίνουμε στο τελευταίο κομμάτι του προγράμματος”, αφού τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο Μαΐου-Ιουνίου είναι ήδη συμφωνημένα με δρομολογημένες δράσεις. “Άρα με την γ’ αξιολόγηση κλείνει ουσιαστικά το Πρόγραμμα”.
Στη συνέχεια το βάρος θα δοθεί στην παραμετροποίηση αναδιάρθρωσης του χρέους και στο αν η επιτήρηση θα είναι τύπου Πορτογαλίας και Κύπρου όπως “εμείς επιδιώκουμε”.
Μαξιλάρι 12-15 δισ. ευρώ
Ο κ. Χουλιαράκης αποκάλυψε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία “μεγάλου ταμειακού αποθέματος της τάξης των 12-15 δισ. ευρώ” ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων για 12-18 μήνες.
Αυτό θα είναι το αναγκαίο “μαξιλάρι”, ώστε να μην χρειαστεί να προσφύγει η κυβέρνηση σε προληπτική γραμμή στήριξης μετά την έξοδό της από το Πρόγραμμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ