Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια δεδομένων αποτελούν τις κύριες ανησυχίες των τμημάτων διαχείρισης κινδύνων χρηματοοικονομικών οργανισμών, σύμφωνα με τα ευρήματα της 8ης διεθνούς ετήσιας έρευνας της ΕΥ Κύπρου και του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF).
Σύμφωνα με ανακοίνωση, «η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελεί την κύρια ανησυχία των ερωτηθέντων με το ποσοστό να καταγράφει μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με παλαιότερες μετρήσεις: το 77% υποστηρίζει ότι η ασφάλεια θα αποτελέσει τον επόμενο χρόνο έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους, μια αύξηση της τάξης του 22% σε σύγκριση με την έρευνα του 2015».
Προστίθεται ότι «η πλειοψηφία των τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα (86%) υπέδειξε ως τους σημαντικότερους αναδυόμενους κινδύνους της επόμενης πενταετίας τα ρίσκα που σχετίζονται με την ασφάλεια των δεδομένων». «Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν ότι νέες τεχνικές και τεχνολογίες θα μειώσουν το κόστος διαχείρισης κινδύνων, κυρίως με τη χρήση αυτοματοποίησης (87%), ψηφιοποίησης (64%), νοημοσύνης των μηχανών (59%) και μοντέλων διαχείρισης κινδύνων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (57%)», συμπληρώνεται.
Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι τρεις κυριότερες ανησυχίες των ερωτηθέντων είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η έλλειψη πόρων/ταλέντων στον τομέα της πληροφορικής (64% και για τα δύο) και το κόστος (52%).
Ο συνέταιρος στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Ernst & Young LLP, Tom Campanile, ανέφερε ότι «οι τράπεζες βρίσκονται σε σημείο καμπής σε ότι αφορά τη διαχείριση κινδύνων». Εκτίμησε επίσης ότι «ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται νέους κινδύνους και ευκαιρίες οι οποίες απορρέουν από καινοτομίες της τεχνολογίας, θα υπαγορεύσει την ικανότητα τους να αναπτυχθούν κατά την επόμενη δεκαετία».
Ο διευθύνων σύμβουλος του Τμήματος Κανονιστικών Υποθέσεων του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, Andrés Portilla, ανέφερε ότι οι Επικεφαλής των Τμημάτων Διαχείρισης Κινδύνων και όσοι εργάζονται στα τμήματα διαχείρισης κινδύνων «πρέπει να έχουν στενότερη επαφή με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας και πιο προληπτική προσέγγιση». Οι τράπεζες, πρόσθεσε, «εξαρτώνται από το ανθρώπινο δυναμικό για να εφαρμόζει, να διατηρεί και να προστατεύει συστήματα και δεδομένα».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, Σάββα Πεντάρη, οι Επικεφαλής για τη Διαχείριση Κινδύνων, προσθέτει, «πρέπει να εντοπίζουν γρήγορα τους αναδυόμενους κινδύνους, να αξιοποιούν την τεχνολογία για να βελτιώσουν τη διαχείριση του κινδύνου και να εστιάζουν στη δημιουργία νέων ευκαιριών για καινοτομία μέσω αυτών των ανατροπών στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας».