Υδροσίφωνες στην Ελλάδα – Οκτώβριος 2017

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ydrosifonas
Οι υδροσίφωνες είναι κατακόρυφες δίνες που προεξέχουν από τη βάση καταιγιδοφόρων νεφών και αλληλεπιδρούν με μια υδάτινη επιφάνεια. Έχουν αρκετές ομοιότητες με τους ανεμοστρόβιλους αλλά όχι πάντα τους ίδιους μηχανισμούς δημιουργίας.

Τους βρίσκουμε κυρίως στις τροπικές περιοχές του πλανήτη μας, αλλά και στα μέσα γεωγραφικά πλάτη. Αναφορές για υδροσίφωνες στη χώρα μας έχουμε ήδη από το 1709 σε ιστορικά βιβλία και αργότερα, τον 19ο αιώνα, υπάρχουν απεικονίσεις σε πίνακες ζωγραφικής. Σε αρκετές περιπτώσεις οι υδροσίφωνες προκαλούν καταστροφές σε παράκτιες περιοχές, με την πιο χαρακτηριστική περίπτωση στις 18 Οκτωβρίου 1934, όποτε υδροσίφωνας μετετράπη σε ανεμοστρόβιλο στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 39 τραυματίστηκαν.
Mεταξύ 23 και 28 Οκτωβρίου 2017 καταγράψαμε στον ελλαδικό χώρο 19 υδροσίφωνες. Ένας εξ’αυτών στο Μάλεμε Χανίων στις 27 Οκτωβρίου μετετράπη σε ανεμοστρόβιλο και προκάλεσε υλικές ζημιές σε καταστήματα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις οι υδροσίφωνες παρέμειναν μακριά από τις ακτές, προσφέροντας μόνο εντυπωσιακό θέαμα. Στη Λέσβο και στη Ρόδο παρατηρήθηκαν μάλιστα “οικογένειες υδροσιφώνων”, δηλαδή 2 ή περισσότεροι υδροσίφωνες ταυτόχρονα. Το παρακάτω σχήμα δείχνει τις περιοχές όπου κάτοικοι μας ενημέρωσαν μέσω βίντεο και φωτογραφιών για την εκδήλωση υδροσιφώνων.
keimeno ydrosifones
Οι ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες στη χώρα μας καταγράφονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αυξημένης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της χρήσης smartphones με φωτογραφική μηχανή. Τα φαινόμενα της περασμένης εβδομάδας ανέβασαν τον αριθμό των σιφώνων φέτος στην Ελλάδα στους 86. Κατά μέσο όρο ετησίως καταγράφουμε περί τους 80 ανεμοστρόβιλους και υδροσίφωνες.
Η διάδοση των πληροφοριών μέσω του διαδικτύου είναι πλέον ταχύτατη και οι επιστήμονες προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν προς όφελος της έρευνας για την κατανόηση δημιουργίας των φαινομένων και κατ’επέκταση την βελτίωση της προγνωσιμότητάς τους.
Σταύρος Ντάφης, ΕΑΑ-Πεντέλη
meteo.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ