Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ πιέζουν τα Σκόπια υπέρ της Ελλάδας. Και ποιός; Ο Γι!!

copypasteimage 256

Να που η πολιτική και νομική τεκμηρίωση του Προκόπη Παυλόπουλου και η σκληρή γραμμή του Πάνου Καμμένου αποδίδει. Όταν η χώρα έχει πατριώτες ηγέτες και όχι εκβιαζόμενα φερέφωνα, ακόμα και άνθρωποι με άσχημο ρόλο στο παρελθόν όπως ο Γι, αναγκάζονται να συνταχθούν με την πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο. Είναι πραγματικά αυστηρότατη η προειδοποίηση του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών της Αμερικής προς τον ηγέτη των Σκοπίων. Στην ουσία, δεν μιλά μόνο για το νατο, αλλά για την ίδια την επιβίωση του κρατιδίου των Σκοπίων. Εάν θέλει να επιβιώσει, τότε θα πρέπει να βρει λύση με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας.


Ο αναπ. βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έστειλε ένα μήνυμα στη κυβέρνηση Ζάεφ πως θα πρέπει να  κινηθεί συναινετικά προς την Ελλάδα, ώστε ν΄ ανοίξουν οι πόρτες για ενσωμάτωση στις ευρωατλαντικές δομές
«Η ασφάλεια των Σκοπίων εξαρτάται από την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος και την ένταξη της χώρας στο ΝΑTO», δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ –αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας- Χόιτ Μπράιαν Γι (στην φωτογραφία με τον Σκοπιανό ομόλογο του Νίκολα Ντιμιτρόφ), στέλνοντας μήνυμα στη κυβέρνηση Ζάεφ, πως θα πρέπει να  κινηθεί συναινετικά προς την Ελλάδα, για την άμεση επίλυση της διαφοράς για την ονομασία, ώστε ν΄ ανοίξουν οι πόρτες για ενσωμάτωση στις ευρωατλαντικές δομές. Σύμφωνα με την «Φωνή της Αμερικής» ο αμερικανός αξιωματούχο, από το Κέντρο Διεθνών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον, εκτίμησε πως : «Η διάθεση για επίλυση της διαφωνίας της ονομασίας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια» εκφράζοντας την ελπίδα πως θα βρεθεί σύντομα λύση. «Πρέπει να γίνουν πολλά και από τις δύο πλευρές. Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση, επειδή η διάθεση τόσο της Ελλάδας όσο και της ΠΓΔΜ (FYROM), βρίσκονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από πριν» δήλωσε.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Χόιτ Μπράιαν Γι, που στο παρελθόν διατέλεσε πρόξενος των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, θα είναι ο νέος πρέσβης της υπερδύναμης στα Σκόπια. O ίδιος δεν διέψευσε, αλλά ούτε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές.

Αλλαγές στα βιβλία ανακοίνωσε ο Ντιμιτρόφ


Την ίδια ώρα σε συναινετικό κλίμα εξακολουθεί να κινείται η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια. Σε συνέντευξη του στο «Κanal 5», ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, επεσήμανε  πως: «η δυσπιστία, η ένταση και τα εμπόδια ξεπερνιούνται μόνο με τη συζήτηση», ενώ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως δρομολογούνται αλλαγές στα σχολικά βιβλία ιστορίας, στο πλαίσιο «ανοίγματος» στις γειτονικές χώρες. «Η πολιτική δεν μπορεί να παρεμβαίνει για το πώς να γράφονται τα βιβλία της ιστορίας μας. Δυστυχώς η πολιτική έχει αναμειχθεί σε κάποιο βαθμό τα τελευταία χρόνια στα κείμενα της ιστορίας μας» δήλωσε, συνεχίζοντας : «Και αν μετά από τους μεγάλους πολέμους με τόσο θύματα, η Γαλλία και η Γερμανία κατάφεραν να δημιουργήσουν τέτοια συνεργασία και επιτροπές, το ίδιο η Γερμανία και η Πολωνία, εμείς γιατί δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε την ιστορία. Πρέπει να αποβάλουμε αυτόν τον φόβο και να δούμε. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτά τα πράγματα».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των Σκοπίων, καυτηρίασε επίσης την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνηση Γκρούεφσκι, να επιβάλλει μια νέα ταυτότητα στην σλαβική πλειοψηφία της χώρας, αναζητώντας ερείσματα στην αρχαία ιστορία. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πλέον, επειδή οι θέσεις μας έχουν καταστραφεί δραματικά με την αναζήτηση της απόκτησης μιας αρχαίας ταυτότητας» κατέληξε.
Πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ