8/02/2021

Παρουσία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στο μνημόσυνο για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού

5
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, παρέστη στο μνημόσυνο για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού που πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση «Κανελλόπουλος».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:
«Με την ευλογία της εκκλησίας είμαστε σήμερα εδώ, στην ύψιστη τιμή για το Πολεμικό μας Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, για να γονατίσουμε μπροστά στους ήρωες που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Έπεσαν μαχόμενοι για την ελληνική σημαία.
Έπεσαν μαχόμενοι για να διαφυλάξουν την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την τιμή της πατρίδας μας.
Έπεσαν μαχόμενοι για να δημιουργήσουν ιδανικά για τις επόμενες γενιές.
Είμαι περήφανος ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδος, γιατί όπου κι αν βρεθώ, εκτός Ελλάδος, σε χώρες σύμμαχες, αλλά και σε χώρες με τις οποίες υπήρξαμε αντίπαλοι στο παρελθόν, αισθάνομαι το σεβασμό, ακριβώς λόγω της θυσίας όλων αυτών των αξιωματικών, των υπαξιωματικών, των διόπων και των ναυτών, που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι ως έθνος και για την τιμή της πατρίδος στις μεγάλες συμμαχίες στις οποίες η ελληνική σημαία βρίσκεται πάντα πρώτη στις παρελάσεις.
Είμαστε εδώ για να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, στους ήρωες που πιστοί στον όρκο τους έδωσαν και την τελευταία ρανίδα του αίματός τους, για την ασφάλεια του ελληνικού λαού. Σε εκείνους που πίστεψαν και πιστεύουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους στην ιερότητα του καθήκοντος για την πατρίδα.
Καθήκον το οποίο σε περίοδο ειρήνης και πολέμου είναι αναλλοίωτο στο διάβα των αιώνων για τα στελέχη και τους κληρωτούς του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι με πλήρη συνείδηση της αποστολής τους στέκουν αταλάντευτοι φρουροί στα πελάγη και κατά την περίοδο της ειρήνης ασκούνται σε συνθήκες πολέμου.
Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο στέλνω από εδώ, από αυτή την κορυφαία εκδήλωση απόδοσης τιμής στους ήρωές μας, προς τους πολίτες, αλλά και προς εκείνους οι οποίοι σκέφτονται να εξομοιώσουν το έργο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με το αξιοσέβαστο έργο άλλων πολιτών που υπηρετούν την πατρίδα από άλλες θέσεις. Δεν είναι το ίδιο.
Πριν από λίγο διαβάσαμε τον κατάλογο των ηρώων που έπεσαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο, αλλά διαβάσαμε και έναν μακρύ κατάλογο στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος που έπεσαν σε καιρό ειρήνης.
Δεν υπάρχει καιρός ειρήνης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Βρισκόμαστε σε έναν συνεχή πόλεμο και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υπηρετούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας είναι συνθήκες πολέμου. Κάθε μέρα στο Αιγαίο, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, τα πλοία μας προστατεύουν τα ελληνικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Θέλω σε αυτό το σημείο να πω ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η ανταπόκριση των πολιτών. Η παρουσία των πολιτών στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της παραμονής του «Αβέρωφ», ο σεβασμός με τον οποίο αποτίουν φόρο τιμής επισκεπτόμενοι το θωρηκτό της νίκης και της ελευθερίας, οι συμβουλές των πατεράδων, των μανάδων, των παππούδων και των γιαγιάδων προς τα παιδιά και τα εγγόνια τους, δείχνουν ότι ο ελληνικός λαός πιστεύει στις Ένοπλες Δυνάμεις και γνωρίζει την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να κάνει αυτό που έκαναν οι πρόγονοί μας όταν από το υστέρημά τους καταφέραμε εν καιρώ οικονομικής κρίσης, όπως και σήμερα, να αποκτήσουμε το θωρηκτό «Αβέρωφ». Να δώσει δηλαδή ο ελληνικός λαός το 90% – το 10% εδόθη τότε από τον Γεώργιο Αβέρωφ – για την ενίσχυση της άμυνας της πατρίδος.
Θέλω λοιπόν να σας διαβεβαιώσω, κ. Πρόεδρε, ότι για την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία η υποχρέωση και το καθήκον της αποδόσεως των οφειλομένων τιμών προς τους ήρωες που έπεσαν ισχύουν και για όλους εσάς τους ήρωες που δεν δώσατε την τελευταία ρανίδα του αίματός σας, αλλά δώσατε όλη σας τη ζωή στις Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα στο Πολεμικό Ναυτικό και στο Λιμενικό Σώμα και στα άλλα όπλα και στα Σώματα Ασφαλείας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πράγματι, όπως το περιγράψατε, ζούμε σε έναν πόλεμο. Οι πιέσεις που υφιστάμεθα είναι τεράστιες και όταν κάποια στιγμή θα παραδώσω τη ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εγώ και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι άλλοι Αρχηγοί, θα μπορέσουμε να αποκαλύψουμε τι θα είχε συμβεί εάν δεν είχαμε αντισταθεί με τη δική σας βοήθεια.
Οφείλω, βεβαίως, επειδή έχω την πολιτική ευθύνη, να ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη γι’ αυτό που δεν καταφέραμε και να σας διαβεβαιώσω ότι γνωρίζουμε ότι τα τελευταία επτά χρόνια τα εν ενεργεία, αλλά και τα εν αποστρατεία στελέχη μας έχουν υποστεί μια τεράστια μείωση στα εισοδήματά τους. Παρ’ όλα αυτά είναι όλοι όρθιοι και οι ενεργεία και οι βετεράνοι μας. Δεν υπάρχουν εν αποστρατεία στελέχη, είναι βετεράνοι και έφεδροι και όταν τους καλέσει η πατρίδα είμαι βέβαιος ότι όλοι θα έρθουν στην πρώτη γραμμή.
Γνωρίζουμε και μαχόμεθα και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πολύ σύντομα η πατρίδα μας βγαίνει από αυτή την παράδοση της εθνικής κυριαρχίας την οποία ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Την παράδοση ακόμα και της δημοκρατίας, διότι δεν αποφασίζαμε εμείς για εμάς, αλλά άλλοι για εμάς.
Να σας διαβεβαιώσω, επίσης, ότι μόλις μπορέσουμε, όποιο ποσοστό οξυγόνου και να αποκτούμε, θα δίνεται προς αποκατάσταση αυτής της τεράστιας αδικίας την οποία έχουν υποστεί και τα εν ενεργεία και τα εν αποστρατεία στελέχη.
Κλείνοντας, θέλω να απευθυνθώ προς τους συγγενείς των πεσόντων, στους συγγενείς των ηρώων. Γνωρίζω ότι μέσα σε κάθε οικογένεια, πέραν της μεγάλης τιμής να υπάρχει αναρτημένη στο σπίτι η φωτογραφία ενός ήρωα, υπάρχει και το δράμα μιας οικογένειας. Να σας διαβεβαιώσω ότι όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, η πολιτική ηγεσία, αλλά και ο ελληνικός λαός είναι μέλη της δικής σας οικογένειας. Πονούν για τους ήρωες που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος και αποτελούν παράδειγμα για το αύριο. Να ξέρετε ότι κρατήσαμε όρθιοι και όσον αφορά και τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θέλω σε αυτό το σημείο να συγχαρώ τη στρατιωτική ηγεσία, το σύνολο των αξιωματικών και των υπαξιωματικών και των κληρωτών, διότι παρά το γεγονός ότι μειώθηκε κατά 40% ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συντήρησαν τα μέσα με προσωπική δουλειά και ευθύνη. Το Πολεμικό Ναυτικό συντήρησε τα πλοία, παρότι δεν είχαμε τα μέσα να το κάνουμε, ούτε καν τα ανταλλακτικά. Και όμως οι διαθεσιμότητες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο υψηλότερο σημείο.
Προσκυνώ, λοιπόν, μπροστά στους ήρωες, αποδίδω τις οφειλόμενες τιμές σε όλους τους εν ζωή βετεράνους και από αυτόν τον ιερό χώρο διαβεβαιώνω άπαντες ότι έρχονται καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας και για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
Το καθήκον μας όταν αναλαμβάνουμε μια θέση ευθύνης, είτε πολιτική είτε στρατιωτική, είναι να αποδώσουμε στους επόμενους την πατρίδα μας τουλάχιστον στα όρια που την παραλάβαμε.
Θέλω να ξέρετε ότι αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά και ότι είμαστε σε θέση οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, όχι μόνο να διαφυλάξουμε την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία, αλλά και να συνεχίσουμε την ένδοξη παράδοση του Πολεμικού. Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος που εσείς παραδώσατε στους νεότερους.
Αιωνία τους η μνήμη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Απίστευτο σκηνικό στην εκπομπή του Μάνεση

Έχουμε πάρει πλέον την κάτω βόλτα. Στον alpha στην εκπομπή του Μάνεση,σε ζωντανή σύνδεση με τον Φλοίσβο μια κυρία τους προτρέπει να πάνε να...

Έκρυψαν το πλάνο με τον γιατρό που αρνήθηκε να χαιρετίσει τον πρωθυπουργό!

Στην Ικαρία, γιατροί βάρδιας υποχρεώθηκαν να παραστήσουν τους κομπάρσους για το σόου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα σόου το οποίο μάλιστα ήταν επικίνδυνο, διότι όπως...

“Ουστ! Φύγετε” Αποδοκιμασίες και Γιούχα στον Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν έδειξαν τα ΜΜΕ σε Ικαρία Φούρνοι Άγιος Κήρυκος Θύμαινα (Βίντεο)

"Ουστ! Φύγετε" Αποδοκιμασίες και Γιούχα στον Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν έδειξαν τα ΜΜΕ σε Ικαρία Φούρνοι Άγιος Κηρυκος Θύμαινα Εύδηλο.netakias.comΚαι δεν έφτανε αυτό. Ο...

Απίστευτες καταγγελίες κατά του Μαλέλη για το δελτίο ειδήσεων

Εξαφάνισε τις διαμαρτυρίες στην Ικαρία κατά του Κυριακου Μητσοτακη το Mega, εξαφάνισε και το προκλητικό γεύμα με δεκάδες καλεσμένους. Μόνο κάποιες μαντινάδες είδε. Καταλάβατε κυριε...

Αισχρή παρέμβαση του Γερμανού πρέσβη! Είμαστε υπό κατοχή και δεν το ξέρουμε κύριε Μητσοτάκη;

Κάποιοι θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι μπανανία. Και δυστυχώς οι κυβερνώντες τους το επιτρέπουν. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η απαράδεκτη παρέμβαση του Γερμανού...

Σαρώνει η πείνα! Εικόνες κατοχής στην Θεσσαλονίκη!

Εικόνες κατοχής στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Πολίχνη, από πολίτες που συγκεντρώθηκαν για να λάβουν δωρεάν φαγητό, όταν ένας ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης αποφάσισε να...

Πολιτικοί τριγμοί από το φαγοπότι Μητσοτακη στην Ικαρια – Θέμα χρόνου πλέον η δρομολόγηση εξελίξεων

Σφυροκόπημα όσο ποτέ στον Κυριακο Μητσοτακη από τους πολίτες στα social media πρώτα και έπειτα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το φαγοπότι...

Τωρα: Παρέμβαση Τσίπρα για το κορωνοπαρτι του Μητσοτακη στην Ικαρια – Δρομολογούνται πολιτικές εξελιξεις

Κεραυνοί Τσίπρα για το κορωνοπαρτι του Κυριακου Μητσοτακη στην Ικαρια: Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ του καταλογίζει βαθιά...

Ξεσηκωμός στον Έβρο – Σοβαρά επεισόδια κατά υπουργού

Με έντονα γιουχαίσματα, αλλά και ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο, εκατοντάδες κάτοικοι του Έβρου αντέδρασαν εντονα κατά των προθέσεων της κυβέρνησης για τα κέντρα μεταναστών...

Κατέρρευσαν στην δημόσια τηλεόραση από την παρέμβαση της Λίλας Καφαντάρη

Ξαφνικά οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ συνειδητοποίησαν ότι η καλεσμένη τους Λίλα Καφαντάρη οδεύει να κάνει θετικό σχόλιο  για την πολιτικη συριζα σε εργασιακα κ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Απίστευτο σκηνικό στην εκπομπή του Μάνεση

Έχουμε πάρει πλέον την κάτω βόλτα. Στον alpha στην εκπομπή του Μάνεση,σε ζωντανή σύνδεση με τον Φλοίσβο μια κυρία τους προτρέπει να πάνε να...

Έκρυψαν το πλάνο με τον γιατρό που αρνήθηκε να χαιρετίσει τον πρωθυπουργό!

Στην Ικαρία, γιατροί βάρδιας υποχρεώθηκαν να παραστήσουν τους κομπάρσους για το σόου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα σόου το οποίο μάλιστα ήταν επικίνδυνο, διότι όπως...

“Ουστ! Φύγετε” Αποδοκιμασίες και Γιούχα στον Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν έδειξαν τα ΜΜΕ σε Ικαρία Φούρνοι Άγιος Κήρυκος Θύμαινα (Βίντεο)

"Ουστ! Φύγετε" Αποδοκιμασίες και Γιούχα στον Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν έδειξαν τα ΜΜΕ σε Ικαρία Φούρνοι Άγιος Κηρυκος Θύμαινα Εύδηλο.netakias.comΚαι δεν έφτανε αυτό. Ο...

Απίστευτες καταγγελίες κατά του Μαλέλη για το δελτίο ειδήσεων

Εξαφάνισε τις διαμαρτυρίες στην Ικαρία κατά του Κυριακου Μητσοτακη το Mega, εξαφάνισε και το προκλητικό γεύμα με δεκάδες καλεσμένους. Μόνο κάποιες μαντινάδες είδε. Καταλάβατε κυριε...

Αισχρή παρέμβαση του Γερμανού πρέσβη! Είμαστε υπό κατοχή και δεν το ξέρουμε κύριε Μητσοτάκη;

Κάποιοι θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι μπανανία. Και δυστυχώς οι κυβερνώντες τους το επιτρέπουν. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η απαράδεκτη παρέμβαση του Γερμανού...

Σαρώνει η πείνα! Εικόνες κατοχής στην Θεσσαλονίκη!

Εικόνες κατοχής στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Πολίχνη, από πολίτες που συγκεντρώθηκαν για να λάβουν δωρεάν φαγητό, όταν ένας ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης αποφάσισε να...