Η παγκόσμια παραγωγή ρεύματος μπορεί να γίνεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2050, εκτιμούν ερευνητές. Η μελέτη τους παρουσιάστηκε στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στη Βόννη.
Είναι εφικτή η κάλυψη της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με ανανεώσιμες πηγές και με τη βοήθεια συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας; Με αυτή και άλλες ερωτήσεις ασχολείται μια ομάδα διεθνών επιστημόνων στο φινλανδικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Λαμπεράντα (LUT). Η ομάδα υπό τον καθηγητή Κρίστιαν Μπράιερ επεξεργάστηκε αναρίθμητα δεδομένα από κάθε γωνιά του κόσμου σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας, τη δημογραφική εξέλιξη και τις καιρικές συνθήκες. Επίσης θέλησαν να διαπιστώσουν ποιες τεχνολογίες θα είναι οι πιο προσιτές στις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βόννη η ερευνητική ομάδα του LUT παρουσίασε για πρώτη φορά τη μελέτη της σε συνεργασία με το γερμανικό επιστημονικό δίκτυο Energy Watch Group (EWG).
«Μια πλήρης απανθρακοποίηση του τομέα παραγωγής ηλεκτρισμού μέχρι το 2050 είναι εφαρμόσιμη. Και μάλιστα με ακόμη χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με τo σημερινό σύστημα ηλεκτρισμού! Για την ενεργειακή μετάβαση δεν τίθεται πλέον ζήτημα από τεχνολογικής άποψης για το αν είναι εφικτή η υλοποίησή της. Ούτε για το αν είναι οικονομικά συμφέρουσα. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης», τονίζει ο Κρίστιαν Μπράιερ.
Πέφτουν οι τιμές σε φωτοβολταϊκά και μπαταρίες
Εξαιτίας των ισχυρά πτωτικών τιμών τους, τα φωτοβολταϊκά συστήματα και οι μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας θα γίνουν μακροπρόθεσμα, συμφωνά με τον Κρ. Μπράιερ, οι σημαντικότεροι πυλώνες για την ενεργειακή τροφοδοσία. Η φινλανδική ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι το ποσοστό των φωτοβολταϊκών στο παγκόσμιο μείγμα μεθόδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος θα ανέβει από το 37% το 2030 σε 69% το 2050.
Για ασφαλή τροφοδοσία καθ’ όλη της διάρκεια της ημέρας απαιτούνται συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Σύμφωνα με τεστ προσομοίωσης της φινλανδικής ερευνητικής ομάδας, το σύνολο του παγκόσμιου ηλεκτρικού ρεύματος θα καλύπτεται το 2050 κατά 31% από συστήματα αποθήκευσης, που είναι σήμερα κατά 95% μπαταρίες. Η άλλη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας για κάλυψη τυχόν εποχιακών μεταπτώσεων ή ελλείψεων είναι το συνθετικά παραγόμενο αέριο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Εάν η παραγωγή ρεύματος αναδιαρθρωνόταν κατά το πρότυπο προσομοίωσης του Κρίστιαν Μπράιερ και της ομάδας του, θα μπορούσαν έως το 2025 οι βλαβερές εκπομπές των εργοστασιακών μονάδων, που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, να μειωθούν κατά πάνω από 60%. «Θεωρώ ένα τέτοιο σενάριο πλήρως ρεαλιστικό, διότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται ολοένα και πιο φθηνές», λέει η οικονομολόγος με ειδίκευση στον περιβαλλοντικό τομέα Κλαούντια Κέμφερτ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW).
Η ίδια επισημαίνει ότι «στο παρελθόν είδαμε ότι όλες οι έρευνες υποτίμησαν τη διεύρυνση των ΑΠΕ. Η Κλαούντια Κέμφερτ θεωρεί ότι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κατά 100% από ΑΠΕ εντός των επόμενων τριών δεκαετιών είναι κατορθωτή.
DW