Το αλκοόλ κυριολεκτικά… επιτίθεται στο μυαλό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

alcoholism
Οι επιστήμονες πρόσθεσαν κάτι ακόμα στον κατάλογο των βλαβερών επιπτώσεων της έντονης κατανάλωσης αλκοόλ και βρήκαν μια ένδειξη για την καταπολέμηση του αλκοολισμού.

Η μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ όχι μόνο σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα, αλλά επίσης αποτρέπει τη δημιουργία νέων, ενώ οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους από τους άνδρες, σύμφωνα με ερευνητική εργασία της ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Τέξας, η οποία δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του Stem Cell Reports.
Στη μελέτη τους, ο Dr Ping Wu, καθηγητής UTMB στο Τμήμα Νευροεπιστήμης και Κυτταρικής Βιολογίας και οι συνεργάτες του, χρησιμοποίησαν μια πρωτοποριακή τεχνική για την επισήμανση εγκεφαλικών βλαστικών κυττάρων σε ποντίκια και την ανάλυση της μακροπρόθεσμης επίδρασης που έχει η τακτική κατανάλωση αλκοόλ σε αυτά τα κύτταρα.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις της επαναλαμβανόμενης κατανάλωσης αλκοόλ διέφεραν μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου. Η περιοχή του εγκεφάλου που είναι περισσότερο επιρρεπής στις επιδράσεις του αλκοόλ ήταν η λεγόμενη υπο-κοιλιακή ζώνη, στην οποία δημιουργούνται τα περισσότερα από τα νέα εγκεφαλικά κύτταρα σε ενήλικες.
Σημαντικές διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών ποντικών ανακαλύφθηκαν επίσης. Τα θηλυκά εμφάνιζαν πιο σοβαρές συμπεριφορές δηλητηρίασης με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη μείωση των βλαστικών κυττάρων στην υποκοιλιακή τους ζώνη.
Επειδή τα νευρικά βλαστοκύτταρα δημιουργούν νέα νευρικά κύτταρα και είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της φυσιολογικής γνωστικής λειτουργίας, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι πληροφορίες που θα αποκτηθούν, θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε μια σαφέστερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο θα ελέγχεται και θα θεραπεύεται καλύτερα ο αλκοολισμός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ