Μέι προς Ρωσία: «Γνωρίζουμε τι κάνεις, δεν θα πετύχεις»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ομιλία της κατά την διάρκεια του Συμποσίου (Lord Mayor’s Banquet 2017) στο Λονδίνο, το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου 2017, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξαπέλυσε την πρώτη δημόσια και έντονη επίκρισή της εναντίον της Ρωσίας και των δραστηριοτήτων της.

Αξίες και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα

Η πρωθυπουργός ξεκίνησε τονίζοντας ότι η Βρετανία προσεγγίζει μια ιστορική στιγμή στην ιστορία και την θέση της στο κόσμο, μια περίοδο με μεγάλες αλλαγές και προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσει με πίστη και αισιοδοξία. «Είμαστε η 5η μεγαλύτερη οικονομία στο κόσμο, ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στο κόσμο και έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στο ΝΑΤΟ… και τις καλύτερες βρετανικές επιχειρήσεις σε ζήτηση ανά τον κόσμο. Και ίσως πάνω απ΄όλα έχουμε το βρετανικό πνεύμα και τις θεμελιώδη αξίες δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να χρησιμοποιήσουμε στο κόσμο σήμερα για το καλό. Συναντιόμαστε σήμερα όμως, σε μια στιγμή που η διεθνής τάξη και οι κανονισμοί που το Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησε να τεθούν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, κινδυνεύουν να διαβρωθούν. Μια στιγμή στο χρόνο όπου κάποιες χώρες ενεργά αποσταθεροποιούν την παγκόσμια τάξη για τα δικά τους συμφέροντα, ισχυριζόμενες ότι οι κανονισμοί και τα πρότυπα που έχουμε κτίσει και οι αξίες πάνω στις οποίες βασίζονται δεν ισχύουν πλέον. Όταν η περιφερειακή αστάθεια απειλεί σύνορα όπως κάνει ο ισλαμικός εξτρεμισμός και προκαλεί συγκρούσεις … ο ρόλος της Βρετανίας είναι καθαρός. Πρέπει να αμυνθεί των κανονισμών και των προτύπων πάνω στα οποία βασίζεται η διεθνής νομιμότητα εναντίον εκείνων των ανεύθυνων κρατών που στοχεύουν να τα διαβρώσουν…» είπε μεταξύ άλλων η Τερέζα Μέι και προχώρησε:

Σύμμαχοι και υπονομευτές

«…Καταρχήν πρέπει να ξεκινήσουμε από την ενίσχυση των δεσμεύσεών μας και της ενότητας με τους συμμάχους μας. Κεντρικός στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση των υπερατλαντικών μας συνεταίρων και των σχέσεών μας με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη διατήρηση της παγκόσμιας τάξης είναι αναγκαίος όπως πάντα… το ίδιο και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας γιατί καθώς φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, παραμένουμε Ευρωπαϊκή χώρα. Όπως είπα στην ομιλία μου στην Φλωρεντία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει αναπόσπαστα δεσμευμένο στην διατήρηση της Ευρωπαϊκής ασφάλειας και η οικονομική συνεργασία που επιδιώκουμε θα θεμελιώσει την δέσμευση μας για ανοικτές οικονομίες και ελεύθερες κοινωνίας ενάντια σε εκείνους που προσπαθούν να τις υπονομεύσουν.

image0011

Προς Ρωσία/Πούτιν

Πρώτη σε εκείνους (που προσπαθούν να τις υπονομεύσουν) βέβαια η Ρωσία. Σε πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι… όταν ένα κράτος αποτύχει να σεβαστεί διεθνείς κανονισμούς συμπεριφοράς και επιδιώκει τα συμφέροντά του έναντι οποιουδήποτε κόστος, θα προκαλέσει αντίσταση και διαφωνίες και θα καταστεί απρόβλεπτο και επικίνδυνο.

Λέγω στον πρόεδρο Πούτιν ότι συμφωνώ. ΄Όμως, είναι οι πράξεις της Ρωσίας που απειλούν την διεθνή τάξη πάνω στην οποία όλοι βασιζόμαστε. Η ρωσική παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, ήταν η πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που μια κυρίαρχη χώρα δια της βίας πήρε έδαφος μιας άλλης στην Ευρώπη. Έκτοτε η Ρωσία .. επανειλημμένα παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο αριθμού ευρωπαϊκών χωρών και ξεκίνησε εντατική εκστρατεία κατασκοπείας στο διαδίκτυο. Αυτό περιλαμβάνει και ανάμειξη σε εκλογές, με hacking το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας, το Bundestag, μεταξύ άλλων».

Fake news από Ρωσία – προειδοποίηση προς Πούτιν

Και συνέχισε η πρωθυπουργός στις επικρίσεις της εναντίον της Ρωσίας:

«Επιδιώκει (η Ρωσία) να μετατρέψει σε όπλο την πληροφόρηση. Χρησιμοποιώντας τα κυβερνητικά της μέσα ενημέρωσης, πλασάρουν ψεύτικες ιστορίες (fake news) και φωτογραφίες photo-shopped σε μια απόπειρα να φυτέψουν το σπόρο της διχόνοιας στη Δύση και να υποσκάψει τα ιδρύματά μας. Επομένως έχω ένα απλό μήνυμα προς την Ρωσία:

Γνωρίζουμε τι κάνεις. Και δεν θα το πετύχεις. Γιατί υποτιμάς την αποφασιστικότητα των δημοκρατιών μας, την διαρκή έλξη των ελεύθερων και ανοικτών κοινωνιών και τις δεσμεύσεις δυτικών κρατών στις συμμαχίες που μας δένουν μαζί. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει ότι είναι αναγκαίο για να προστατευθεί και θα δουλέψει με τους συμμάχους μας για αυτό το σκοπό.

Γι΄αυτό επιδιώκουμε αναδιοργάνωση του ΝΑΤΟ ούτως ώστε αυτή η σημαντική συμμαχία να είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει την εχθρική στάση της Ρωσίας… Γι΄αυτό ενδυναμώνουμε την διαδικτυακή μας ασφάλεια και πώς να προστατεύσουμε τα οικονομικά μας ιδρύματα για να διασφαλίσουμε ότι τα κέρδη της διαφθοράς από την Ρωσία δεν καταλήγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παίρνουμε τις αναγκαίες προφυλάξεις εις αντιμετώπιση των ρωσικών ενεργειών. ΄Όμως δεν είναι αυτή η σχέση που θέλουμε να έχουμε με την Ρωσία. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο Ψυχρό Πόλεμο ή να είμαστε σε κατάσταση συνεχούς αντιπαράθεσης.

Ο υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας στη Μόσχα

Καθώς όμως πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή επιφύλαξη παράλληλα τους ερχόμενους μήνες ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τη Μόσχα. Γιατί γνωρίζουμε ότι μια δυνατή και ευδοκιμούσα Ρωσία που θα σέβεται τους κανονισμούς θα είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρώπης και του κόσμου. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία έχει την ευθύνη να παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της διεθνούς σταθερότητας. Η Ρωσία μπορεί, και ελπίζω μια μέρα να επιλέξει να το κάνει επιλέγοντας αυτό το διαφορετικό μονοπάτι. ΄Όμως, και ενόσω η Ρωσία δεν το πράττει, θα ενεργούμε μαζί για να προστατεύουμε τα συμφέροντά μας και την διεθνή νομιμότητα πάνω στην οποία βασίζονται…».

Περιφερειακή αστάθεια – ισλαμική τρομοκρατία

Στη συνέχεια η βρετανίδα πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περιφερειακή αστάθεια στη Μέση Ανατολή, στις ανθρωπιστικές κρίσεις όπως στην Υεμένη, και κυρίως στην απειλή από την ισλαμική τρομοκρατία (Daesh), και ότι η Βρετανία πρωτοπορεί στις διεθνείς προσπάθειες εναντίον της τρομοκρατίας, στις μάχες στη Συρία και στο Ιράκ για αντιμετώπιση των ιδεολογικών εχθροτήτων που προκαλούν οι ισλαμιστές τρομοκράτες και ότι θα νικηθούν…

Εθνικό ξεκαθάρισμα στη Βιρμανία

Η κα Μέι αναφέρθηκε και στη κατάσταση στη Rohingyas (περιοχή της Βιρμανίας) και ότι είδε από τις τηλεοράσεις την απελπιστική κατάσταση του κόσμου, με παιδιά νηστικά, σκηνές που σπαράξουν καρδιές, είπε, εκλιπαρώντας βοήθεια. «Αυτή είναι μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που μοιάζει με εθνικό ξεκαθάρισμα. Και οι αρχές της Βιρμανίας και ειδικά ο στρατός πρέπει να πάρει την πλήρη ευθύνη. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες για αντιμετώπιση της κρίσης και θα συνεχίζουμε να παίζουμε ηγετικό ρόλο στο να φέρουμε την διεθνή κοινότητα μαζί μέσω των Ηνωμένων Εθνών για να σταματήσει αυτή η απάνθρωπη καταστροφή των ανθρώπων στην Rohingyas…».

Ανακεφαλαιώνοντας η βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι «χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι μαζί για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ (Brexit), για ενίσχυση των φιλελεύθερων αξιών που ασπαζόμαστε, να προσαρμόσουμε τους κανονισμούς πάνω στους οποίους βασίζεται η ασφάλεια μας… και ας προχωρήσουμε με πίστη και πεποίθηση για μια πραγματική παγκόσμια Βρετανία».

image002

image003

image004

Harold Wilson and James Callaghan το ένοχο δίδυμο της βρετανικής συμπαιγνίας με τον σφαγέα Bulent Ecevit για τις δύο τουρκικές αιματηρές εισβολές στην Κύπρο to 1974

Σημείωση γράφουσας : Ίσως οι βοηθοί της κας Μέι, στην ετοιμασία της ομιλίας της, να της απέκρυψαν ότι η πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που μια κυρίαρχη χώρα δια της βίας πήρε έδαφος μιας άλλης στην Ευρώπη ήταν η Τουρκία. Με τις δύο τουρκικές εισβολές της στην Κυπριακή Δημοκρατία στις 20 Ιουλίου 1974 και 14 Αυγούστου 1974 με την συμπαιγνία της τότε Εργατικής βρετανικής κυβέρνησης Χάρολτ Γουίλσον πρωθυπουργού και Τζειμς Κάλλαχαν υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας… Οι οποίοι παραβίασαν με αιματηρό τρόπο το «βρετανικό πνεύμα και τις θεμελιώδη αξίες δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων…»

https://www.gov.uk/government/speeches/pm-speech-to-the-lord-mayors-banquet-2017

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος Λονδίνο 14.11.2017

ΔΗΜΟΦΙΛΗ