Ζιμπάμπουε: Πυρά και εκρήξεις στην πρωτεύουσα – Δυνάμεις του στρατού έχουν καταλάβει κομβικά σημεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

IMG_2443Στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, και κατέλαβαν το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετά την κατηγορία που απηύθυνε το κόμμα του 93χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε εναντίον του αρχηγού του στρατού περί προδοσίας.

Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη στιγμή που ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, στρατηγός Κονσταντίνο Τσιουένγκα, απείλησε να παρέμβει για να σταματήσουν οι εκκαθαρίσεις στο κυβερνών κόμμα, ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι είδε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε κεντρικούς δρόμους στην πρωτεύουσα.

Στρατιώτες έλεγαν απειλητικά στους οδηγούς διερχόμενων οχημάτων να συνεχίσουν τον δρόμο τους μέσα στο σκοτάδι. «Μη δοκιμάσεις κανένα αστείο. Φύγε», είπε στρατιώτης σε δημοσιογράφο του Ρόιτερς σε οδό της πρωτεύουσας.

Δύο ώρες αργότερα στρατιώτες κατέλαβαν τις κεντρικές εγκαταστάσεις του ZBC, του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου, και διέταξαν το προσωπικό του να φύγει. Αρκετοί εργαζόμενοι αντιμετωπίστηκαν βίαια από τους στρατιώτες, σύμφωνα με δύο μέλη του προσωπικού του και ένα στέλεχος οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ζιμπάμπουε.

Λίγη ώρα αργότερα ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Χαράρε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Νωρίτερα ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε πυροβολισμούς κοντά στην κατοικία του Μουγκάμπε.

Παρότι ο στρατός αναπτύχθηκε σε διάφορες τοποθεσίες στη Χαράρε το επιτελείο δεν έχει δώσει καμιά πληροφορία για την τύχη του Μουγκάμπε, του δικτάτορα της Ζιμπάμπουε τα τελευταία 37 χρόνια τον οποίο οι πολιτικοί αντίπαλοί του κατηγορούν για απόλυτο αυταρχισμό.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ζιμπάμπουε με ανακοίνωσή της προέτρεψε τα μέλη του προσωπικού της και τους αμερικανούς υπηκόους να παραμείνουν στα σπίτια ή τα ξενοδοχεία τους εξαιτίας της «πολιτικής αβεβαιότητας» στη χώρα.

«Ενθαρρύνουμε τους Αμερικανούς πολίτες στη Ζιμπάμπουε να μείνουν μέσα στους τόπους διαμονής τους μέχρι νεωτέρας», ανέφερε η ανακοίνωση. «Λόγω της τρέχουσας πολιτικής αβεβαιότητας, ο πρεσβευτής διέταξε όλους τους διπλωματικούς υπαλλήλους να παραμείνουν στα σπίτια τους (σήμερα Τετάρτη)», προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ