Γκρέις Μουγκάμπε: Η «κυρία Gucci» με το τυφλό πάθος για εξουσία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

copypasteimage 56Η πιο πολωτική φιγούρα της Ζιμπάμπουε διέφυγε στο εξωτερικό, αμέσως μετά το βελούδινο (;) πραξικόπημα της περασμένης Τρίτης. Είναι γνωστή ως «κυρία Gucci» λόγω των ξέφρενων αγορών της: μόνο σε ένα ταξίδι-αστραπή στο Παρίσι το 2003 πήρε για τον εαυτό της μικροδωράκια που επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό με πάνω από 83.000 ευρώ. Γνωστή είναι και για τη βίαιη συμπεριφορά της, με μεγάλη αδυναμία σε όσους δημοσιογράφους τολμούν να την πλησιάσουν χωρίς να το επιδιώκει.

Τελευταία, απασχολούσε και για τη ραγδαία πολιτική της άνοδο, αφού δεν έκρυβε ότι ήθελε να διαδεχτεί τον άντρα της στο ύπατο αξίωμα. Τώρα πια απασχολεί μόνο για την απότομη και θορυβώδη πτώση της στον πολιτικό γκρεμό.

Ο λόγος για την Γκρέις Μουγκάμπε, την κατά 41 χρόνια νεότερη σύζυγο του 93χρονου προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μπουγκάμπε.

Η Γκρέις ξεκίνησε ως μία άγνωστη και φιλότιμη δακτυλογράφος του προεδρικού μεγάρου. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 το προεδρικό ρομάντσο έγινε λαϊκό θέαμα και ανάγνωσμα. Η απλή κοπέλα συγκίνησε τον ηγέτη, ο οποίος εκείνη την περίοδο έχανε την πρώτη του σύζυγο, Σάλι, από καρκίνο.

Ο Μουγκάμπε την παντρεύτηκε το 1996. Διακήρυξε μάλιστα ότι η Σάλι, ήδη αμετακλήτως μακαρίτισσα και σε αδυναμία να τον επιβεβαιώσει ή να τον διαψεύσει, «είχε δώσει την ευχή της» γι’ αυτόν τον γάμο.

Τα πρώτα χρόνια της 52χρονης σήμερα Γκρέις Μουγκάμπε ως «Πρώτης Κυρίας» σημαδεύτηκαν από τα καταναλωτικά της ξεφαντώματα, τα οποία χρηματοδοτούσαν οι διασκορπισμένες σε όλη τη Ζιμπάμπουε επιχειρήσεις και φάρμες της προεδρικής οικογένειας. Και από την φιλανθρωπία της, την οποία διαφήμιζε κατά κόρον. Χαρακτηριστικό «έργο» της είναι ένα ορφανοτροφείο που λέγεται ότι ίδρυσε λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, με κινεζικά κεφάλαια.

Έγινε διδάκτωρ στο άψε-σβήσε

Με το πέρας των χρόνων, αυτοπαρουσιαζόταν ως επιτυχημένη επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, ανάμεσά τους και η εξόρυξη και εμπορία διαμαντιών. Έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα ο αποκαλυπτικός ιστότοπος WikiLeaks δείχνουν ότι με τα διαμάντια συνδέονται μίζες και σκοτεινές μετακινήσεις εκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζες του εξωτερικού.

Για να τονώσει τη δημόσια εικόνα της, η «Γκούτσι Γκρέις» φρόντισε να της απονεμηθεί διδακτορικός τίτλος στην κοινωνιολογία από το πανεπιστήμιο της Ζιμπάμπουε. Η διαδικασία – εξπρές κράτησε μόλις δύο (!) μήνες και ίσως αποκαλεί παγκόσμιο ρεκόρ στα ακαδημαϊκά χρονικά. Έτσι μπόρεσε να πλασαριστεί ως «δρ.» στην εκστρατεία της για την ηγεσία της γυναικείας πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος «Zanu-PF».

Από τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει πιο ενεργή στην πολιτική ζωή της χώρας, η ρητορική της έγινε εξαιρετικά σκληρή και προς τους συνεργάτες και προς τους αντιπάλους του αυταρχικού και διεφθαρμένου συζύγου της, τον οποίο εκθείαζε σε κάθε ευκαιρία. Οι επικριτές της, μάλιστα, την κατηγορούν ότι έβγαλε τα άπλυτα του κόμματος στη φόρα μόνο και μόνο για να εξαναγκάσει τους υποψηφίους για τη διαδοχή στην αρχηγία του «Zanu-PF» να παραιτηθούν. Στόχος, λένε, ήταν να πιέσει τον άρρωστο πρόεδρο να την χρίσει διάδοχο στην κυβέρνηση-οικογενειακή επιχείρηση.

Το τελευταίο κεφάλαιο πριν αναλάβει την εξουσία ο στρατός της Ζιμπάμπουε την περασμένη Τρίτη, γράφτηκε προ ολίγων ημερών, οπότε και ο 93χρονος δικτάτορας της χώρας απέπεμψε τον πιστό του αντιπρόεδρο Έμερσον Εμναγκάνγκουα. Αυτός μέχρι τις αρχές του 2017 θεωρείτο ο επικρατέστερος διάδοχός του. Το παρατσούκλι του 75χρονου αποπεμφθέντος είναι «ο κροκόδειλος» λόγω του θεωρούμενου ως ανηλεούς και επιθετικού χαρακτήρα του. Το επιβεβαίωσε στις προεδρικές εκλογές του 2008 πνίγοντας στο αίμα τις διαδηλώσεις των οπαδών του Μόργκαν Τσβαντζιράι, βασικού αντιπάλου του Μουγκάμπε.

Όμως ο Εμναγκάνγκουα λογάριαζε χωρίς την ξενοδόχο. Η «Πρώτη Κυρία» αποφάσισε να αναλάβει η ίδια τα ηνία της Ζιμπάμπουε, με τον σύζυγό της να επικροτεί τις ευγενείς της φιλοδοξίες.

Το καλώδιο από το σίδερο και το παγωτό-δηλητήριο

Τον περασμένο Αύγουστο, η Γκρέις Μουγκάμπε απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο (δεν) της ταιριάζει το όνομά της. Μόνο «χάρη» δεν λες ότι έχει. Επιτέθηκε άγρια σε ένα 20χρονο μοντέλο στη Νότιο Αφρική. Την χτύπησε με το καλώδιο και την πρίζα από ένα ηλεκτρικό σίδερο, γιατί δεν ενέκρινε ότι η νεαρή έκανε παρέα με τους δύο γιούς της. Το περιστατικό συνέβη σε ξενοδοχείο της Νότιας Αφρικής, ενώ «ήταν παρόντες δέκα σωματοφύλακές της που κοιτούσαν χωρίς να κάνουν τίποτα«, όπως κατήγγειλε το θύμα.

Η κακομεταχείριση δημοσιογράφων, εντός και εκτός Ζιμπάμπουε, από την «Πρώτη Κυρία» δεν αποτελεί πλέον είδηση. Στη δημοσιότητα έχουν έρθει τουλάχιστον πέντε περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς της σε ρεπόρτερ.

Φήμες λένε ότι πήγε να δηλητηριάσει με …παγωτό από αγρόκτημά της τον σύζυγό της πριν από λίγους μήνες. Ο Μουγκάμπε παραδέχτηκε ότι όντως δηλητηριάστηκε, αλλά τόνισε ότι ήταν «ψέμα και κακεντρέχεια» να υποψιαστεί κανείς την «Πρώτη Κυρία». Αλίμονο.

Πηγή: documento

infiltr8or

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ