«Η κινητοποίηση των Αρχών έγινε από την πρώτη στιγμή που η κακοκαιρία έπληξε τη δυτική Αττική.
Το σύνολο του κρατικού μηχανισμού κινητοποιήθηκε από το πρώτο δευτερόλεπτο και αυτός ήταν ο λόγος που έχουμε καταφέρει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση.
Πρέπει να ευχηθούμε όλοι να μην υπάρξουν άλλα θύματα» τόνισε, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε επίσης, ότι έχει συγκροτηθεί συντονιστικό κέντρο στην Ελευσίνα υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος, σε συνεργασία με τους δημάρχους και τις Αρχές, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ομαλοποίηση της κατάστασης.
«Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται, επιχειρούν εκατοντάδες οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας της Πυροσβεστικής και του στρατού. Έως αυτή τη στιγμή έχουν γίνει 90 διασώσεις, ο ελληνικός στρατός έχει ανοίξει τα θέρετρά του, ώστε να μη μείνει κανείς χωρίς στέγη και φαγητό, και η περιφέρεια Αττικής έχει μεριμνήσει ώστε να συγκεντρωθούν τρόφιμα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το κυριότερο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να ολοκληρωθούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οι επιχειρήσεις, να βρεθούν όλοι οι αγνοούμενοι, να μην έχουμε περισσότερα θύματα, να ομαλοποιήσουμε την ζωή στις περιοχές αυτές και κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προς αυτή την κατεύθυνση».
Σχετικά με την αναζήτηση ενδεχόμενων ευθυνών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «δεν είναι σκόπιμο στο σημείο που βρισκόμαστε να αρχίσουμε να συζητάμε για το τι έφταιξε. Είναι βαρύ το πένθος, είναι μια πραγματική τραγωδία αυτή την οποία έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε».
«Εκείνο που έχουν να κάνουν οι Αρχές είναι καλύτερα έργα υποδομής, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να προσθέσει: «Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι ειδικά η Αττική, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες οικιστικά λόγω της άναρχης δόμησης, επειδή ρέματα μπαζώνονταν για πέντε ή έξι δεκαετίες, υπάρχουν πολλά αυθαίρετα κτίσματα και επομένως είναι μια, ούτως ή άλλως, εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι σταδιακά και με σχέδιο να υπάρξουν τα αναγκαία έργα υποδομής ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί όλες τις προηγούμενες δεκαετίες».
Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν κυρώσεις κατά των παραβατών ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι αυτό κατ’ αρχήν είναι έργο της Δικαιοσύνης, ενώ εκτίμησε πως η κατάσταση αυτή έχει και οικονομικά αίτια. «Δεν μιλάμε για αυθαιρεσίες, οι οποίες έχουν γίνει εξαιτίας της απληστίας. Στην πραγματικότητα ερχόντουσαν να απαντήσουν σε ένα πρόβλημα τεράστιας κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας. Μιλάμε για φτωχούς ανθρώπους, στις περισσότερες περιπτώσεις, που αφέθηκαν από το ελληνικό κράτος ανεξέλεγκτοι εργολάβοι, τοπικές Αρχές να δημιουργήσουν αυτή την κατάσταση. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, πολύ βαθύ και πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο. Καλό είναι να δείξουμε ψυχραιμία και μπορούμε αργότερα να συζητήσουμε με μεγαλύτερη ηρεμία» συμπλήρωσε.
Σχετικά με τα θεσμικά μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει η πολιτεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «αν κάποιος έχει κάνει κάτι για τους δασικούς χάρτες, τον χωροταξικό σχεδιασμό, την ολοκλήρωση όλων όσων απαιτούνται, προκειμένου να μπει μια τάξη σε όλη αυτή την άναρχη κατάσταση είναι η σημερινή κυβέρνηση».
Απαντώντας σε ερώτηση για την επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων και για το εάν θα αλλάξει κάτι, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «εκ μέρους του υπουργείου των Εσωτερικών έχουν γίνει, από το προηγούμενο καλοκαίρι, οι απαραίτητες κινήσεις και υπάρχει βούληση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Ο βασικός στόχος είναι να υπάρξει η δυνατότητα για καθαρό διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων, μεταξύ των δήμων, της περιφέρειας και του κεντρικού κράτους».
Αναφορικά με την αναζήτηση κονδυλίων για την ενίσχυση των πληγέντων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει την ταμειακή δυνατότητα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων και, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του δήλωση, δεν υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσουμε. Η αποκατάσταση των υλικών ζημιών θα γίνει αμέσως μετά την καταγραφή τους, αλλά και η αποζημίωση των θυμάτων και όλων όσοι επλήγησαν.
Ενημέρωσε ότι έχει ήδη κατατεθεί από την Περιφέρεια, στο υπουργείο Οικονομικών, το αίτημα για επιπλέον ενίσχυση από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο δημιουργήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν την Ευρώπη το 2002.
Ερωτηθείς τέλος για την αναβολή της συζήτησης στη Βουλή για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα για συζήτηση και πολιτική αντιπαράθεση. Είμαστε συγκεντρωμένοι στο να δράσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να ελαφρύνουμε το βάρος των ανθρώπων που έχουν πληγεί».