Βίτσας: ««Προφυλάσσουμε αυτούς που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα»

IMG_2666«Στην πορεία εξόδου σε πρώτη φάση διορθώνουμε και προφυλάσσουμε αυτούς που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, και δεν παραλείπουμε σε αυτή την προσπάθεια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Free Sunday αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα που δίδεται για δεύτερη χρονιά.
«Δεν παραλείπουμε σε αυτή την προσπάθεια το κομμάτι αυτό του ελληνικού λαού που είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχουν διασφαλιστεί με ενέργειες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό γίνεται με ποικίλους τρόπους αλλά και μέσα από το κοινωνικό μέρισμα για τα πιο χαμηλόμισθα στελέχη και συγχρόνως εξετάζουμε με το υπουργείο Οικονομικών να λύσουμε και άλλα ζητήματα, όπως είναι η πλήρης υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ», ανέφερε σχετικά.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της ΝΔ σχολίασε ότι «αυτοί, που παίρνανε μέτρα που οδήγησαν στον καταποντισμό των λαϊκών εισοδημάτων, στη διάλυση της λεγόμενης μεσαίας τάξης, αυτοί που έφεραν την ανεργία στα πρόθυρα του 30%, αυτοί που δεν επιστρέψανε ποτέ και τίποτε, ανάμεσά τους οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές οικογένειες που κέρδισαν μέσω της κρίσης, έρχονται τώρα και κατηγορούν εμάς, αυτούς που βγάζουν τη χώρα από την κρίση και συγχρόνως καταφέρνουν να στηρίζουν τους πιο αδύναμους».
Παράλληλα επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και παρατήρησε ότι «είναι φανερό παντού ότι το μοναδικό που την ενδιαφέρει (τη ΝΔ) είναι πώς θα καταφέρει όχι απλώς να έρθει στην εξουσία αλλά να ανατρέψει την κυβέρνηση και τη συνολική νέα ελπίδα που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό εφευρίσκονται και μια σειρά άλλα πράγματα και κατασκευάζονται επικοινωνιακές καταστάσεις που όμως καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι».
Θέλουμε τη συνάντηση ριζοσπαστικής αριστεράς και αριστερής σοσιαλδημοκρατίας
Σχολιάζοντας τις διαδικασίες στην κεντροαριστερά επανέλαβε ότι «εμείς αυτό που λέμε είναι ότι θέλουμε σε επίπεδο Ευρώπης και σε επίπεδο Ελλάδας να συναντηθούν τα δύο μεγάλα ιστορικά ρεύματα της προόδου, δηλαδή της ριζοσπαστικής αριστεράς και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας. Το αν θα γίνει αυτό είναι μια υπόθεση που δεν μπορεί να την προκαθορίσει μία μόνο πλευρά».
Παρατήρησε ωστόσο ότι «βλέπουμε από τώρα αυτές οι διαδικασίες να προβάλλονται στη βάση της λογικής που εκπέμπει κατά κύριο λόγο η ΝΔ, η οποία λέει ότι η ψηφοφορία αποτέλεσε ένα αντικυβερνητικό δημοψήφισμα.
Αυτοί έχουν να αποφασίσουν για τον χαρακτήρα και την πολιτική ταυτότητα του πολιτικού τους σχήματος, πέρα από τις οποιεσδήποτε άλλου είδους στρεβλώσεις και οργανωτικές αυτοκυρώσεις, όπως το γεγονός ότι πας να ψηφίσεις για αρχηγό ενώ μπορεί να είσαι και μέλος άλλου κόμματος», επισήμανε.
Όσον αφορά στο ζήτημα της αναβάθμισης του στόλου των F-16 και στη δήλωση της κας Μπακογιάννη ότι «υπάρχει κάτι σάπιο» ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι «η κ. Μπακογιάννη, έχει προσκληθεί και έχει προκληθεί να εξηγήσει τη δήλωσή της. Δεν το έχει κάνει και ξεκαθάρισε ότι το αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας, εμείς το προωθήσαμε και θα το κάνουμε πραγματικότητα».
«Αυτό το οποίο συζητάμε είναι το οικονομικό σκέλος και το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης, ώστε τα πρώτα αναβαθμισμένα να τα έχουμε το ταχύτερο δυνατό, αν είναι δυνατόν και μέσα στο 2019, αλλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε και τα άλλα» διευκρίνισε.
«Επιλογή μας είναι η ειρήνη, αλλά αυτή κατοχυρώνεται με τη διατήρηση και την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Το κόστος αναβάθμισης των F-16 έχει υπολογιστεί εντός των διαθέσιμων του προϋπολογισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ έχει προϋπολογιστεί παράλληλη αναβάθμιση και συντήρηση και των άλλων οπλικών συστημάτων που διαθέτουμε (Mirage 2000), αλλά και στοχευμένες αγορές».
Σχολιάζοντας τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα κατέστησε σαφές εκ νέου «όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εμείς δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Για εμάς «γκρίζες ζώνες» δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία διαδικασία νομιμοποίησης της όποιας αμφισβήτησης».
Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία παρατήρησε: «απ’ ό,τι έχει βγει ως τώρα, η ιστορία έχει ξεκινήσει από μια υποτιθέμενη αναφορά, η οποία ποτέ δεν έχει υποβληθεί στα Γενικά Επιτελεία, ενός ταξίαρχου.
Από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου ούτε μεσάζοντες ούτε αντιπρόσωποι υπήρχαν. Πάντοτε υπάρχει η ΓΔΑΕΕ και το ΥΠΕΘΑ, όπου διά του υπουργού έχει δώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα» ξεκαθάρισε.
Για τη στάση δε της ΝΔ στο θέμα, σχολίασε ότι «στην ουσία πρόκειται για μια επικοινωνιακή ιστορία εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία έχει πολλαπλούς στόχους. Ο ένας είναι να κρύψει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε μια ελίτ στην Ελλάδα, να θυμίσω τα Paradise Papers, όπως και άλλες λίστες, αλλά και ταυτόχρονα να χτυπήσει, ορμώμενη, όχι για πρώτη φορά, από μια εμμονική διαδικασία και λογική, τον Πάνο Καμμένο».
Ο κ. Βίτσας εξήρε την καθοριστική συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες αποτελούν έναν οργανισμό, τμήμα του κρατικού μηχανισμού, που διαθέτει τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει σε έκτακτες καταστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ