Σούδα, ελληνοαμερικανικές σχέσεις και ομογένεια στο επίκεντρο της επίσκεψης του Α/ΓΕΝ στις ΗΠΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

episkepsi agen usa
Ολοκλήρωση Επίσημης Επίσκεψης Αρχηγού ΓΕΝ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι από τη Δευτέρα 13 έως την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Admiral John M. Richardson USΝ, Chief of Naval Operations (CNO).
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε σειρά συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους και παράγοντες της ομογένειας.
Πιο συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Υπουργό Ναυτικού Richard Spencer, τον Αμερικανό ομόλογό του Admiral John M. Richardson USΝ και τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Υπηρεσίας Άμυνας, Ασφάλειας και Συνεργασίας (Defence Security Cooperation Agency) Gregory Kausner.
episkepsi agen usa1
Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και στο επίκεντρό τους βρέθηκε η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής καθώς και οι σύγχρονες απειλές ασφαλείας. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επανεπιβεβαίωσαν την στήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας, εξήραν την σημασία της Ναυτικής Βάσης στη Σούδα και εξέφρασαν την επιθυμία για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, τόσο εντός της Συμμαχίας, όσο και ως γέφυρα μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ.
Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε επαφές με τα στελέχη της ομογένειας Andy και Mike Manatos, ενώ ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση υπό την αιγίδα του American Hellenic Institute (ΑΗΙ), στην οποία παραβρέθηκαν – πέραν του Προέδρου του AHI κ. Nick Larigakis – και επιφανείς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής της Φλόριντα κ. Gus Bilirakis, ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Thomas Miller, o αντικαταστάτης του Πρέσβη της Κύπρου, κ. Ανδρέας Νικολαΐδης, η αντιπρόεδρος του Lexington Institute, κα. Constance Douris και ο κ. Αλέξιος Μητσόπουλος εκ μέρους της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στις ΗΠΑ. Η ομιλία του Αρχηγού ΓΕΝ έτυχε ευρείας αποδοχής και έδωσε το έναυσμα για έναν εποικοδομητικό διάλογο, σε όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
episkepsi agen usa2
Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε την εταιρεία Lockheed Martin, συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο International Government Affairs Lockheed Martin κα. Nancy Ziuzin Schlegel και ενημερώθηκε για την πρόοδο του προγράμματος της αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β, που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.
Τέλος, ο Αρχηγός είχε συνάντηση με τον Έλληνα Πρέσβη στην Ουάσιγκτον, κ. Θεοχάρη Λαλάκο καθώς και με τους Έλληνες Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς της Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην Ουάσιγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ