Στα παρασκήνια της απόκτησης των S-400 από την Τουρκία: Τι θα γίνει με το υπερ-ραντάρ AN-TPY-2;

heiladakis12
Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ – Αμερικανοϊσραηλινά αντίποινα στον ορίζοντα

Η οργή των ΗΠΑ αλλά και του Ισραήλ κατά της Τουρκίας για το ζήτημα της απόκτησης του αντιπυραυλικού συστήματος S-400, έχει αρχίσει και εκδηλώνεται με αντίποινα, από τα οποία το πρώτο είναι η προειδοποίηση ότι αν τελικά η Τουρκία πάρει τους S-400, τότε μάλλον θα ακυρωθεί η πώληση από τις ΗΠΑ των F-35.
Τώρα έγινε γνωστό και ένα άλλο σοβαρό αντίποινο κατά της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι ΗΠΑ σκοπεύουν στην περίπτωση που τελικά έρθουν οι S-400 στην Τουρκία, αφ’ ενός να αποκλείσουν την Τουρκία από το νατοϊκό αντιαεροπορικό σύστημα, αλλά το πιο σοβαρό, θα προχωρήσουν άμεσα στο κλείσιμο του μεγάλου κέντρου Ραντάρ, AN-TPY-2 που βρίσκεται στην περιοχή Kürecik της Μαλάτειας, νοτιοανατολικά της Άγκυρας.
Το κέντρο αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί καταγράφει όλες τις κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως τις κινήσεις των Ρώσων και του Ιράν.
heiladakis4
Ένα παρόμοιο κέντρο υπάρχει μόνο στο Ισραήλ με βεληνεκές 1.300 χιλιόμετρα, το οποίο όμως δεν έχει τις δυνατότητες που έχει το τουρκικό κέντρο.
Η ενέργεια αυτή έχει μεγάλη σημασία γιατί αυτομάτως αφαιρεί από την Τουρκία το προνόμιο της παρακολούθησης υπό νατοϊκή κάλυψη τόσων ευαίσθητων περιοχών.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ