Από την Priti Patel στην Emily Thornberry

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Της Φανούλας Αργυρού
copypasteimage 87
THORNBERRY: Η ΚΑΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΗ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΪΝ ΟΦΙΣ, ΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΕΚΑΝΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Η βρετανο-τουρκική δι-κοινοτική διζωνική ομοσπονδία παραβιάζει άρδην το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και η συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου…
Καθώς επέστρεφε εσπευσμένα στο Λονδίνο η παραιτηθείσα Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Priti Patel, στο Ισραήλ και στις παλαιστινιακές περιοχές επραγματοποιείτο μια σημαντική επίσκεψη της σκιώδους Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, Emily Thornberry, η οποία επισκιάστηκε ανεξήγητα από τα βρετανικά ΜΜΕ. Την είδαμε, όμως, στους www.timesofisrael.com στις 9 Νοεμβρίου 2017 και διαβάσαμε τις αποκαλυπτικές δηλώσεις της.
Η δεύτερη τη τάξη του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, και η γυναίκα που φιλοδοξεί να αναλάβει επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις, αν το κόμμα της κερδίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, βρέθηκε στο Ισραήλ για τετραήμερη επίσκεψη. Επισκέφθηκε το Μνημείο του Ολοκαυτώματος και από το ξενοδοχείο King David στην Ιερουσαλήμ έδωσε μια μακροσκελή και αποκαλυπτική συνέντευξη στους Times of Israel.
Αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης
«Η πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης σε σχέση με το Ισραήλ είναι απόλυτα ταυτισμένη με την πολιτική του Εργατικού Κόμματος, μέχρι και την αναγνώριση της Παλαιστίνης, η πολιτική μας είναι όπως αναγνωριστεί το συντομότερο. Η μόνη διαφορά, είναι ότι η κυβέρνηση λέγει πως ‘η Παλαιστίνη πρέπει να αναγνωριστεί’ αλλά δεν ονομάζουμε την ημερομηνία», είπε η κα Thornberry και πρόσθεσε: «Οι κατεχόμενες περιοχές δεν πρέπει να είναι κατεχόμενες. Είναι παράνομο στο διεθνές δίκαιο. Επομένως, κατά την άποψή μου, και αν μου διδόταν επιλογή να αγοράσω προϊόντα από αυτούς τους καταυλισμούς, δεν θα αγόραζα γιατί πιστεύω είναι λάθος. Και δεν θέλω να ενθαρρύνω την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Όμως, παράλληλα θέλω να υποστηρίζω το Ισραήλ, γι’ αυτό θα αγόραζα προϊόντα, σίγουρα, (από το Ισραήλ)», δήλωσε η σκιώδης υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας.
«Επικρίνουμε την κυβέρνηση του Ισραήλ, και ο Jeremy Corbyn, αλλά ξέρετε και πολλοί Ισραηλινοί επικρίνουν την κυβέρνηση του Ισραήλ, αυτό είναι μέρος της φιλίας, να λέμε ο ένας του άλλου την αλήθεια, νομίζουμε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ έχασε τον δρόμο της. Αγαπώ την φιλελεύθερη δημοκρατία στο Ισραήλ. Είναι σε αντίθεση με άλλες χώρες πέριξ της. Όμως δεν είναι τέλεια. Και τουλάχιστον ένας λόγος που δεν είναι τέλεια είναι η συνεχιζόμενη κατοχή της Παλαιστίνης, και η μιζέρια των Παλαιστίνιων. Και αυτό είναι ένα καθημερινό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί».
Η κα Thornberry, η οποία είναι μέλος τόσο της ομάδας «Εργατικοί Φίλοι του Ισραήλ», όσο και της ομάδας «Εργατικοί Φίλοι της Παλαιστίνης», ξεκαθάρισε στη συνέντευξή της ότι οι σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Ιερουσαλήμ μάλλον θα παραμείνουν δυνατές, έστω και αν αναλάβει την εξουσία το Εργατικό Κόμμα με ηγέτη τον Jeremy Corbyn.
«Silly woman»
Σχετικά με την παραιτηθείσα Υπουργό κα Priti Patel είπε τα εξής: «Νομίζω συμπεριφέρθηκε σαν μια ‘silly woman’ (ανόητη γυναίκα), η οποία ακριβώς ενήργησε εκτός των όρων εντολής της και δίχως επαγγελματισμό. Αυτό είναι κατάρρευση κεντρικής πειθαρχίας…», δήλωσε η κα Thornberry και πρόσθεσε: «Ειλικρινά, αυτό είναι ένα παράδειγμα γιατί οι υπουργοί δεν πρέπει να ενεργούν ελεύθερα και γιατί πρέπει να παίρνουν συμβουλές και να κατανοούν ποια είναι η δουλειά τους, τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν, παρά να κάνουν του κεφαλιού τους, όπως έκανε (η Patel). Ήταν αισχρό, δεν ήταν επαγγελματικό, και αν δεν συμπεριφέρεσαι με επαγγελματισμό, πρέπει να φύγεις… Είναι συλλογικό το παιχνίδι. Αν είσαι ανώτερος υπουργός, όταν ομιλείς, ομιλείς εκ μέρους ολόκληρης της κυβέρνησης. Αν είσαι στο εξωτερικό και συνομιλείς με άλλες κυβερνήσεις και το κάνεις ως υπουργός της κυβέρνησης, πρέπει να συνεννοηθείς με το Φόρεϊν Όφις».
Υπέρ της Πρωθυπουργού
Ερωτηθείσα αν αληθεύουν οι αναφορές ότι η Πρωθυπουργός May γνώριζε για τις συναντήσεις της Υπουργού Priti Patel στο Ισραήλ, η κα Emily Thornberry απάντησε με ένα καθαρό «όχι». Και τόνισε ότι η Priti Patel φέρει μόνη της την ευθύνη για τις ενέργειές της, όπως και ο Boris Johnson για τη δική του συμπεριφορά (λανθασμένες δηλώσεις του σχετικά με τη Βρετανίδα υπήκοο στις φυλακές του Ιράν). Με αυτές τις δηλώσεις η σκιώδης Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας άφησε καθαρά πλέον να νοηθεί ότι η ίδια προτού πάει στο Ισραήλ συμβουλεύθηκε το Φόρεϊν Όφις και όσα είπε δεν ήταν του… κεφαλιού της αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του Φόρεϊν Όφις. Το οποίο σκέφτεται να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, απλώς είναι θέμα ημερομηνίας. Η κα Thornberry επανέλαβε έντονα την ανάγκη η βρετανική κυβέρνηση, όπως έκανε και ο Jeremy Corbyn πριν από λίγες ημέρες, μονομερώς να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.
Η 57χρονη κα Thornberry, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επάγγελμα, βουλευτής για την περιοχή Νοτίου Islington και Finsbury (Λονδίνο) από το 2005, καταγόμενη από το Surrey της νοτιο-ανατολικής Αγγλίας, επισκέφθηκε πολλές φορές το Ισραήλ τις δεκαετίες του 1970 και 1980. Ο δε πατέρας της δούλεψε ως πολιτικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών στην Ιερουσαλήμ. Κατά την επίσκεψή της αυτή, είχε συναντήσεις με διάφορους βουλευτές, ακτιβιστές για την ειρήνη και με την πρώην Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, Dalia Dorner.
Η τουρκική κατοχή στην Κύπρο
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί στο Εργατικό Κόμμα, τόσο στον Jeremy Corbyn όσο, ίσως και ειδικότερα, στην κα Emily Thornberry, ότι θα πρέπει να γνωρίζουν πως όσα είπε για την παρανομία της κατοχής από το Ισραήλ σε σχέση με την Παλαιστίνη, και αν βρεθεί επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις, θα αναμένεται το Φόρεϊν Όφις να συμπεριφερθεί επιτέλους και έναντι της συνεχιζόμενης τουρκικής βάρβαρης κατοχής της μισής Κύπρου με τον ίδιο τρόπο. Για να μην παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο. Γιατί η βρετανο-τουρκική δι-κοινοτική, διζωνική ομοσπονδία παραβιάζει άρδην το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και η συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου…
Ειδικά όταν ήταν Εργατική Κυβέρνηση το 1974 που συνεργάστηκε με την Τουρκία και της έδωσε το πράσινο φως στις 17.7.1974 να εκτελέσει την παρανομία και τα εγκλήματά της με τις δύο τουρκικές εισβολές. Και ακόμα δεν ακούσαμε καμία επίσημη, δημόσια, απολογία…
ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ