Το μυστικό της ζωής; Η διαπλανητική σκόνη μπορεί να μεταφέρει μικροσκοπικούς οργανισμούς σε όλο το σύμπαν

space dust
Οι μορφές ζωής στη Γη μπορεί επίσης να υπάρχουν σε άλλους πλανήτες, σύμφωνα με μια θεωρία για τους μικροοργανισμούς από το ηλιακό μας σύστημα. Επιστήμονες που μελετούν τη διαπλανητική σκόνη έχουν δηλώσει ότι η σκόνη είναι ικανή να μεταφέρει μικροσκοπικούς οργανισμούς σε όλο το σύμπαν.

Επιστήμονες από το Εδιμβούργο ισχυρίζονται ότι βακτήρια και μικροοργανισμοί που ονομάζονται tardigrades (Βραδύπορα) μπορούν να επιβιώσουν από το επικίνδυνο ταξίδι, υποδηλώνοντας ότι ξένα έντομα μπορεί να έχουν φτάσει στη Γη με τον ίδιο τρόπο. Ακόμη και κάποια φυτά μπορούν να επιβιώσουν από τη δοκιμασία του διαστημικού ταξιδιού.
Ισχυρά ρεύματα διαστημικής σκόνης μπορούν να ταξιδέψουν έως και 43,75 μίλια ανά δευτερόλεπτο (70 χλμ. / δευτερόλεπτο). Η αμφίδρομη κίνηση θα είναι σε θέση να στείλει βιο-σωματίδια που εκτείνονται από τη βαρυτική έλξη της Γης και πέρα από την ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Η πρόταση ότι οι συγκρούσεις διαστημικής σκόνης θα μπορούσαν να ωθήσουν τους οργανισμούς σε τεράστιες αποστάσεις μεταξύ των πλανητών δημιουργεί μερικές συναρπαστικές προοπτικές για το πώς γεννήθηκε η ζωή και η ατμόσφαιρα των πλανητών», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Arjun Berera του Πανεπιστημίου του Σχολείου Φυσικής και Αστρονομίας του Εδιμβούργου.
«Η ροή της γρήγορης διαστημικής σκόνης βρίσκεται σε όλα τα πλανητικά συστήματα και μπορεί να είναι ένας κοινός παράγοντας στον πολλαπλασιασμό της ζωής».
Ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (ESA) ανακάλυψε ίχνη διαστρικής σκόνης σε ένα από τα δαχτυλίδια του Κρόνου, κατασκευασμένη από υλικό που προέρχεται από το φεγγάρι του Enceladus.
Η ομάδα επιστημόνων εξέτασε 36 διαστρικούς κόκκους σκόνης, οι οποίοι είναι περισσότεροι από το πενταπλάσιο του αριθμού που προηγουμένως είχε ανιχνευθεί. Οι κόκκοι αποτελούνταν κυρίως από ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, πυρίτιο και οξυγόνο.
«Μπορούμε να βρούμε κομμάτια του Άρη εδώ στη Γη και υποψιαζόμαστε ότι υπάρχουν κομμάτια της Γης στον Άρη», δήλωσε ο Caleb Scharf του Πανεπιστημίου της Κολούμπια στο Business Insider.
«Εάν το υλικό αυτό μπορεί να μεταφέρει ζωντανούς οργανισμούς, είναι πιθανό ότι είμαστε Αρειανοί»!
Η νέα έρευνα χρηματοδοτήθηκε μερικώς από το Συμβούλιο Επιστημών και Τεχνολογίας και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Astrobiology.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ