Ποιο είναι το «χρυσό deal» που έπεισε τον Μουγκάμπε να παραιτηθεί από την προεδρία της Ζιμπάμπουε

ffb8e988 c14e 4cf5 8661 95dfe2190ef9Ο πρόεδρος Μουγκάμπε δέχθηκε τελικά να παραιτηθεί μετά από 37 χρονια εξουσίας. Όχι όμως χωρίς πλούσια ανταλλάγματα. Μεγάλη κερδισμένη από το “χρυσό deal” η «Γκούτσι Γκρέις» Μουγκάμπε αλλά και τα παιδιά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ζιμπάμπουε προσφέρθηκε να πληρώσει… 10 εκατομμύρια δολάρια στον αποπεμφθέντα πρόεδρο, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ενώ η σύζυγός του θα λάβει μια γενναιόδωρη σύνταξη μετά το θάνατό του και οι επιχειρήσεις των παιδιών του δεν θα αγγιχτούν από τις επόμενες κυβερνήσεις.

«Η κυβέρνηση θα του δώσει ένα εφάπαξ ποσό ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια το υπόλοιπο θα καταβληθεί σε δόσεις», ανέφερε μια πηγή σε τοπικό μέσο της Ζιμπάμπουε, κάτι που επιβεβαιώθηκε από άλλα μέσα ενημέρωσης. «Ο Μουγκάμπε θα απολαμβάνει επίσης πλήρη ιατρική κάλυψη καθώς και τον πλήρη μηνιαίο μισθό του. Σε περίπτωση θανάτου του, η σύζυγός του θα λάβει το ήμισυ [του μηνιαίου μισθού]».
Ο Μουγκάμπε, 93 ετών, εισπράττει σήμερα ετήσια σύνταξη 150.000 δολαρίων, η οποία θα κληρονομηθεί εν μέρει από τη 52χρονη δεύτερη σύζυγό του Γκρέις Μουγκάμπε, η οποία είναι γνωστή ως «Γκούτσι Γκρέις» μεταξύ ορισμένων Ζιμπάμπουε. Οι δυο τους αναμένεται να παραμείνουν στο αρχοντικό Blue Roof στο Harare, ενώ το κράτος εξακολουθεί να πληρώνει όλα τα έξοδα ταξιδίων, ασφάλειας και προσωπικού για το ζευγάρι.
Η περιουσία και των δύο παιδιών του Μουγκάμπε, αλλά και του γιου της συζύγου του, Ράσελ, από έναν προηγούμενο γάμο, «δεν θα κατασχεθεί ή θα υποστεί βλάβη», αναφέρει ο Guardian. Η ευρύτερη οικογένεια του Μουγκάμπε διαθέτει ένα αρκετές γαλακτοκομικές φάρμες και έχει αξιοσημείωτα ενδιαφέροντα για τη μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας.
«Ανησυχούσα για τις αλλαγές που θα σήμαινε για μένα προσωπικά, αλλά είμαι τώρα καθησυχασμένος ότι μπορώ να ζήσω στη χώρα μου», δήλωσε ένας από τους συγγενείς του Μουγκάμπε.
Παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης ότι κανένας πολιτικός δεν πρέπει να είναι πάνω από το νόμο, ο Μουγκάμπε και η οικογένειά του έχουν επίσης λάβει ασυλία από οποιαδήποτε νομική δίωξη για τις ενέργειές του κατά τα 37 χρόνια της θητείας του.
Ο προσωρινός πρόεδρος, ο 75χρονος Έμερσον Μνανγκάγκουα, ο οποίος ήταν στενός σύμμαχος του Μουγκάμπε και συνάδελφος εδώ και δεκαετίες, έχει υποσχεθεί να αποφύγει την «εκδίκηση» εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης και έχει υποσχεθεί να διοργανώσει δημοκρατικές εκλογές τον επόμενο χρόνο.
Σύμφωνα με στατιστικές του ΔΝΤ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ζιμπάμπουε το θέτει εκτός των 150 πλουσιότερων κρατών του κόσμου, ενώ το προσδόκιμο ζωής των 60 ετών είναι 20 χρόνια χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι περίπου το 13,5% του πληθυσμού είναι μολυσμένο με τον ιό HIV.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
 
infiltr8or

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ