Είκοσι νέοι από την Θεσσαλονίκη και την Κολωνία βρέθηκαν μαζί για μια εβδομάδα προετοιμάζοντας μια ωριαία ραδιοφωνική εκπομπή. Η κρίση, οι προκαταλήψεις και η αγωνία για το μέλλον βρέθηκαν στο επίκεντρο.
«Οι Έλληνες δεν έρχονται ποτέ στην ώρα τους», «Οι Γερμανοί δεν είναι φιλόξενοι», «Πόσο κάνει μια πίτσα στην Κολωνία και πόσο στη Θεσσαλονίκη;», «Να βάλουμε μουσική του Παντελίδη ή μήπως δεν είναι αντιπροσωπευτική για την Ελλάδα;».
Στερεότυπα, μέσα από μια ματιά με πολύ χιούμορ αλλά και ανησυχίες για το επαγγελματικό μέλλον, μουσική και τραγούδια, αποτέλεσαν τη βάση συνεργασίας μεταξύ είκοσι νέων από τη Θεσσαλονίκη και την Κολωνία. Οι δυο πόλεις είναι αδελφοποιημένες και οι νέοι βρέθηκαν μαζί όλη την προηγούμενη εβδομάδα (19.11. – 26.11.2017) με στόχο την υλοποίηση ενός ραδιοφωνικού πρόζεκτ.
Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης είχε η Γιούτα Λάουτ Μπάκας, Κοινωνική Ανθρωπολόγος και πρόεδρος του ελληνογερμανικού συλλόγου FILIA με έδρα την Κολωνία. Απευθύνθηκε στη XΑΝΘ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης), η οποία με πολύ μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκε στην πρόταση. Από γερμανικής πλευράς, η οργάνωση Arbeit & Leben NRW, η οποία έχει παγγερμανική δραστηριότητα και ειδικεύεται σε θέματα μη σχολικής εκπαίδευσης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διοργάνωση.
Κατέρρευσαν τα στερεότυπα
Οι νέοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ταμείο Ανταλλαγών Νεολαίας, εξασκούνταν καθημερινά στους χώρους του επαγγελματικού Λυκείου Adolf-Kolping Berufskolleg στο Χόρεμ, μια περιοχή λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Κολωνία. Στο λύκειο αυτό φοιτούν εξάλλου και οι Γερμανοί μαθητές που συμμετείχαν.
«Κρίση; Ευκαιρίες! Ραδιόφωνο» ήταν ο τίτλος του προγράμματος και γλώσσα επικοινωνίας τα αγγλικά. Οι δυο πλευρές ήταν λίγο μουδιασμένες στην αρχή. Πώς είναι πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι που θα συναντούσαν και για τους οποίους τόσα (κυρίως αρνητικά και από τις δυο πλευρές) έχουν γραφεί; Οι ανησυχίες διαλύθηκαν γρήγορα. Οι βόλτες στην πόλη, οι συζητήσεις, το φαγητό και το ποτό τους έφεραν κοντά. Τα ενδιαφέροντα κοινά. Άλλωστε αυτή ήταν και η βασική ιδέα. Οι νέοι σήμερα λίγο πολύ διαθέτουν ένα κινητό και τους αρέσει να βγάζουν φωτογραφίες, να ‘ποστάρουν’ στα κοινωνικά δίκτυα, να ‘κατεβάζουν’ μουσικές.
«Λατρέψαμε όλοι αυτή την πόλη» παραδέχεται η Στέλλα και ο Ντάβιντ χαίρεται που σύντομα θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη. Οι συζητήσεις για την ανταπόδοση της φιλοξενίας και τη συνέχιση του πρότζεκτ ξεκίνησαν. Πιθανό επόμενο ραντεβού, Απρίλιος 2018. Η εκπομπή που προετοίμασαν θα μεταδοθεί από το ράδιο Erft και το ραδιοφωνικό σταθμό της ΧΑΝΘ.
DW