Ανακάλυψη εντυπωσιακού Ελληνικού αγάλματος της θεάς Υγείας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

image 91 Σε όποιο μέρος της Τουρκίας και να σκάψει κανείς δεν θα βρει τίποτα άλλο από αρχαία Ελληνικά αριστουργήματα. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία Ανάζαρβο της Κιλικίας, στη νοτιοανατολική Τουρκία, έφεραν στο φως ένα εντυπωσιακό άγαλμα της θεάς Υγείας, το οποίο πλαισιώνεται από ένα μικρότερο άγαλμα του θεού Έρωτα.

Τα γλυπτά από ασβεστόλιθο χρονολογούνται από τον 3ο ή 4ο αιώνα π.Χ. Το άγαλμα της Υγείας, το οποίο βρέθηκε χωρίς το κεφάλι του, έχει ύψος 1,68 – 1,75 μέτρα.

Σημειώνεται ότι η Ανάζαρβος συμπεριελήφθη στον κατάλογο Αρχαιολογικών Χώρων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO καθώς φέρει πολιτιστικά ίχνη των αρχαίων Ελλήνων, των Ρωμαίων, του Βυζαντίου, των Σασσανιδών και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μάλιστα, εκεί, υπάρχει ο πρώτος δρόμος δύο λωρίδων του κόσμου, όπως επίσης και αρχαίο θέατρο με μαγευτική πύλη.

Από την Ανάζαρβο καταγόταν ο Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος, σημαντικός γιατρός, φαρμακολόγος και βοτανολόγος, γνωστός κυρίως για το πεντάτομο έργο του «Περὶ ὕλης ἰατρικῆς», με τη μεγάλη επιρροή στη φαρμακολογία μέχρι το 1600 μ.Χ.. Υπάρχουν πολλά αντίγραφα του έργου του, ακόμη και του 5ου αιώνα. Θεωρείται ο μεγαλύτερος φαρμακολόγος της αρχαιότητας, η επιστημονική προσφορά του οποίου θεωρείται εφαμιλλη με εκείνη του Θεοφράστου στη βοτανική.

Τα χειρόγραφα με την πραγματεία του Διοσκουρίδη, ιδιαίτερα τα παλαιότερα, όπως ο κώδικας της μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου όρους, της Κωνσταντινούπουλης που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Βιέννης, της Νάπολης και του Μίσιγκαν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ