Τρίτη αξιολόγηση: Τεχνική συμφωνία στις 4 Δεκεμβρίου «βλέπει» το EWG

IMG_3234Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται σήμερα οι συζητήσεις με τους Θεσμούς, ενώ όπως προκύπτει από το EuroWorking Group η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) είναι εφικτή μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Η ίδια πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε ότι στόχος είναι η τελική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, εφόσον έχουν νομοθετηθεί όλα τα προαπαιτούμενα.
Στο τραπέζι των συζητήσεων είναι θέματα του τομέα της ενέργειας ενώ η πρώτη οργανωτική συνάντηση, κατά την οποία τέθηκε η ατζέντα των επόμενων επαφών, διήρκεσε μόλις 40 λεπτά της ώρας.
Σε ότι αφορά το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων:
12:00 Χρηματοπιστωτικά (εξωδικαστικός συμβιβασμός)- Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Σταύρος Κοντονής, Έφη Αχτσιόγλου
14:30 Επισκόπηση προγράμματος -Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Έφη Αχτσιόγλου, Δ. Λιάκος
Αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση, στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι τα εργασιακά δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων καθώς έχουν κλείσει τα συνδικαλιστικά ζητήματα (προϋποθέσεις για κήρυξη απεργίας, πλαίσιο για τους συνδικαλιστές).
Απομένει να οριστικοποιηθούν τα θέματα του συνταξιοδοτικού, δηλαδή ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων. Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος την ερχόμενη Παρασκευή, στη συνάντηση που θα έχουν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με τα στελέχη των Θεσμών.
Κλείνει η συμφωνία για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
Την Παρασκευή αναμένεται να κλείσει και τυπικά η συμφωνία με τους θεσμούς για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, παρόντος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των πιστωτών.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος και έως την 1η Δεκεμβρίου θα έχουν οριστικοποιηθεί ο τρόπος και τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων». Πρόκειται για την πρώτη μονάδα της Μελίτης και την άδεια κατασκευής της δεύτερης, καθώς και για τις δυο της Μεγαλόπολης. Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι μετά το κλείσιμο της συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια του market test από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, ενώ επανέλαβε πως παραμένει ο Ιούνιος 2018 ως ορόσημο για την οριστική πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Για τα αντισταθμιστικά μέτρα, ο υπουργός εκτίμησε ότι θα κλείσουν και αυτά έως την ερχόμενη Παρασκευή, αναφέροντας ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει την αύξηση των ωρών λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου από τις 17.500 στις 32.000 ώρες, αλλά και τη χορήγηση της δυνατότητας στη ΔΕΗ να πραγματοποιήσει επένδυση στον συγκεκριμένο σταθμό. Πρόσθεσε δε, ότι για τις θέσεις εργασίας στις προς πώληση μονάδες θα υπάρχει όρος στον διαγωνισμό για τη διασφάλισή τους.
Σχετικά με τη ΔΕΠΑ, ο κ. Σταθάκης είπε ότι το υπουργείο κατέθεσε και πρόταση για τον περιορισμό του ρόλου της στην αγορά φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την πρόταση, η ΔΕΠΑ θα αποχωρήσει από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και θα αποκτήσει εξ ολοκλήρου την ΕΠΑ Αττικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ