18/04/2021

Τελείωσε η ανάγνωση απόρρητων εγγράφων – Κατρούγκαλος: «Έλαμψε η αλήθεια» – Τον λόγο τώρα έχει η δικαιοσύνη για τους εθνικούς μειοδότες.

img 8188Ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών η ανάγνωση εκ μέρους των κομμάτων, των απόρρητων εγγράφων που αφορούν την συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία.

Η ανάγνωση των εγγράφων έγινε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, από εξουσιοδοτημένους από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, βουλευτές.

Γ. Κατρούγκαλος: «Περιφρουρήσαμε το εθνικό συμφέρον, κατέρρευσε η κατασκευασμένη ιστορία»

«Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση διαφάνειας και ήρθαν και ενημερώθηκαν για τα τηλεγραφήματα, τα οποία είχε επικαλεσθεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη διαδικασία ανάγνωσης των απόρρητων εγγράφων για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως αποδείχθηκε το αυτονόητο, «ότι ο πρωθυπουργός μόνο την αλήθεια είπε σε σχέση με την υπόθεση αυτή και τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα». Αποδείχθηκε επίσης, συμπλήρωσε, ότι είναι δυνατή η εξυπηρέτηση τόσο της διαφάνειας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με παράλληλο όμως σεβασμό και του εθνικού απορρήτου.

Σημείωσε ότι πολλές φορές, το προηγούμενο διάστημα αυτό καταπατήθηκε χωρίς να υπάρξει κάποια σκέψη για το εθνικό δημόσιο συμφέρον και επισήμανε πως δεν είναι μόνο ο ποινικός κώδικας που απαγορεύει την κοινοποίηση των εθνικών μυστικών, «ο ίδιος ο κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 133 παράγραφος 4, ρητά απαγορεύει τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων». Δεν αφήνει καν διακριτική ευχέρεια στον αρμόδιο υπουργό να προσκομίσει σχετικά έγγραφα, προσέθεσε.

Διαμήνυσε πως «εμείς δεν είχαμε τίποτα να κρύψουμε» και πως «όλη αυτή ιστορία, κατασκευασμένη από την αρχή κατέρρευσε».

Επίσης τόνισε πως αποδεικνύεται ότι «το μοναδικό πολιτικό και νομικό θέμα το οποίο υπήρχε, αν δηλαδή υπάρχει πληρεξουσιότητα της Σαουδικής Αραβίας προς το φυσικό πρόσωπο που υπέγραψε, πέραν κάθε αμφιβολίας είναι αληθινό» και συμπλήρωσε: «Η σημερινή αμφισβήτηση από τη Νέα Δημοκρατία της ορθογραφίας των πληρεξουσίων αυτών, δεν δείχνει τίποτα παραπάνω, παρά την αμηχανία του συγκεκριμένου κόμματος».

Καταλήγοντας στη δήλωσή του, είπε πως «ο σεβασμός όμως στους θεσμούς, η σοβαρότητα είναι προϋπόθεση για το σεβασμό της Δημοκρατίας. Πρέπει να σοβαρευτεί η αντιπολίτευση. Αλλού είναι τα θέματα και τα προβλήματα του ελληνικού λαού».

Σε ερώτηση αν χρειασθεί θα ανοίξουν ξανά απόρρητα αρχεία, απάντησε πως «τα απόρρητα αρχεία είναι απόρρητα για συγκεκριμένους λόγους. Από εκεί και μετά όποτε υπάρχει ανάγκη να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον, του πολιτικού ελέγχου, δείξαμε με αυτή μας την πράξη και θα το δείξουμε στο μέλλον ότι σεβόμαστε απόλυτα τη δημοκρατία».

Σε άλλη ερώτηση ότι αρνήθηκε να δώσει πρόσβαση στο σύνολο των εγγράφων όπως είπε ότι του ζήτησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε: «Έχουν γίνει φέιγ βολάν απόρρητα έγγραφα του ελληνικού κράτους. Έχω ξαναπεί ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος πρέπει να συμβαδίζει με την περιφρούρηση του εθνικού συμφέροντος. Αυτό κάναμε και αυτό θα κάνουμε στο μέλλον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ