Παράθυρο για πάγωμα των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά – Προς τεχνική συμφωνία το Σάββατο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

IMG_3370Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παγώματος του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά ενώ όπως όλα δείχνουν στο τέλος της εβδομάδας θα κλείσει η τεχνική συμφωνία. Σήμερα στο τραπέζι θα μπουν τα οικογενειακά επιδόματα με τη συνάντηση να έχει προσδιοριστεί στις 10.30 πμ.
«Φαίνεται πως θα έχουμε Staff Level Agreement το Σάββατο» δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών με αντικείμενο δημοσιονομικά θέματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, συμφωνήθηκε με τους θεσμούς ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό περιθώριο 320 εκατ. ευρώ για το 2018 από εξοικονόμηση δαπανών στο Δημόσιο, λόγω της «επισκόπησης των δαπανών». Από το συνολικό ποσό, τα 240 εκατ. ευρώ θα δοθούν για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.
Για τα 80 εκατ. ευρώ ένα πιθανό σενάριο προβλέπει τα κεφάλαια αυτά να καλύψουν τα προβλεπόμενα έσοδα από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου, εφόσον εγκριθεί από τους θεσμούς το ελληνικό αίτημα για αναστολή του μέτρου. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, το θέμα θα συζητηθεί το Σάββατο, κατά τις τελικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.
Το κλίμα που μεταδίδεται από ελληνικές διαπραγματευτικές πηγές είναι θετικό και όπως εξηγούν στις συναντήσεις εξετάζεται ένα προσχέδιο του Staff Level Agreement το οποίο εστάλη από τους δανειστές στην κυβέρνηση και στην συνέχεια επεστράφη στο κουαρτέτο με «κόκκινες σημειώσεις» στα σημεία της διαφωνίας.
Οι δανειστές έστειλαν εκ νέου τις παρατηρήσεις τους με το ποιες από τις ελληνικές ενστάσεις αποδέχονται και ποιες όχι και η συζήτηση πλέον γίνεται προκειμένου το Σάββατο να υπάρχει ένα πλήρες Staff Level Agreement.
Το σημερινό πρόγραμμα:
10.30 Κοινωνική πρόνοια
11.30 Συντάξεις
12.30 Δημοσιονομική διαχείριση
14.00 Αγορές προϊόντων
15.00 Ιδιωτικοποιήσεις
16:00 Ενέργεια
17:30 Μεταφορές
Η πιο ενδιαφέρουσα από τις συναντήσεις είναι αυτή με τα οικογενειακά επιδόματα τα οποία θα συζητηθούν στο πρώτο ραντεβού.
Η Υπουργός Εργασία Εφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, θα έχουν στη φαρέτρα τους επιπλέον 240 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2018, τα οποία θα διατεθούν για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, των σχολικών γευμάτων αλλά και των βρεφονηπιακών σταθμών.
Πάντως το σίγουρο είναι πως αναμένονται αλλαγές στα κριτήρια των μελλοντικών δικαιούχων.
Στόχος είναι “να βελτιωθεί η στόχευση, η επάρκεια και η ισότητα, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως προσδιορίζεται στον προϋπολογισμό”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ