Κρίσιμη συνάντηση Μέι-Γιούνκερ για το Brexit

 
IMG_3522Με μια νέα προσφορά για τον χρηματικό διακανονισμό του διαζυγίου, η Τερέζα Μέι ελπίζει να άρει το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit σήμερα, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνάντησης με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Σε ένα γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Μπρέξιτ, τον Μισέλ Μπαρνιέ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα προσπαθήσει να τους πείσει να δώσουν το πράσινο φως για να αρχίσουν συνομιλίες για μια νέα εμπορική συμφωνία με διετή μεταβατική περίοδο.
Οι Βρυξέλλες θέλουν μια δέσμευση ότι το Λονδίνο θα πληρώσει αυτό που θεωρούν ότι οφείλει όταν αποχωρήσει, θα προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρχουν αυστηρά φρουρούμενα σύνορα ανάμεσα στη βόρεια και τη νότια Ιρλανδία. Οι Ευρωπαίοι έχουν καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι θα αφήσουν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μόνο αφού υπάρξει πρόοδος που θεωρούν επαρκή σε αυτά τα τρία θέματα.
Ωστόσο, ορισμένα στελέχη των Συντηρητικών απαιτούν η Μέι να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις εάν δεν υπάρξει πρόοδος. Η Ναντίν Ντόρις, που υποστηρίζει το Μπρέξιτ, έκρινε πως η πρωθυπουργός πρέπει να πει στους Ευρωπαίους ότι ο χρόνος εξαντλείται και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να προχωρήσουν στην επόμενη φάση. «Η Ε.Ε. είχε αρκετό χρόνο για να αποφασίσει αν θα συζητήσει για το εμπόριο μαζί μας ή όχι, πρέπει να προχωρήσουν κι όσο δεν το κάνουν τόσο περισσότερο πλησιάζουμε στο να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία», είπεη Ντόρις.
Ταυτόχρονα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες επισημαίνουν ότι δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα κλειστεί συμφωνία στη σημερινή συνάντηση.
Η Μέι έχει δηλώσει ότι η συνάντηση αυτή εγγράφεται στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 14η και 15η Δεκεμβρίου, όμως οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει η πρωθυπουργός της Βρετανίας να κάνει μια προσφορά και τονίζουν πως δεν υπάρξει καμιά διαπραγμάτευση στην ίδια τη σύνοδο.
Μετά το δημοψήφισμα του 2016, εξέχουσες προσωπικότητες που εναντιώνονται στο Μπρέξιτ έχουν προτείνει το Λονδίνο να πάρει πίσω την απόφαση και να αποφύγει μια εξέλιξη που θεωρούν ότι θα ήταν καταστροφική για τη βρετανική οικονομία. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Daily Mail, οι μισοί πολίτες του ΗΒ θέλουν να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.
Καθώς η ημερομηνία της εξόδου—Μάρτιος του 2019—φαντάζει όλο και πιο κοντά, η Μέι πιέζεται για να αρχίσουν οι συνομιλίες για το εμπόριο και τις μελλοντικές σχέσεις για να διαλυθεί το σύννεφο της αστάθειας που σκιάζει το κλίμα για τις περισσότερες βρετανικές εταιρίες που συνδιαλλάσσονται με την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές που δραστηριοποιούνται στο ΗΒ.
Περισσότεροι από 30 υποστηρικτές του Brexit προέτρεψαν με επιστολή τους τη Μέι να αποχωρήσει από τις συνομιλίες εάν δεν ικανοποιηθούν όροι-κλειδιά για το Λονδίνο, όπως ο τερματισμός της ελευθερίας κίνησης των προσώπων από την ΕΕ στη Βρετανία και ο τερματισμός της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της ΕΕ στη Βρετανία.
Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ