Αχτσιόγλου: Σε περίπτωση πτώχευσης μίας επιχείρησης, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι θα προηγούνται έναντι όλων των άλλων πιστωτών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

IMG_3552«Αυτό που αποδείξαμε σε αυτήν τη διαπραγμάτευση, είναι ότι η κυβέρνηση δουλεύει εντατικά και μπορεί να ολοκληρώνει τις αξιολογήσεις σύντομα, χωρίς νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην εκδήλωση, με θέμα «Η έξοδος από την επιτροπεία με την κοινωνία όρθια», που διοργάνωσε η Οργάνωση Μελών Αργυρούπολης του ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι δεν λαμβάνονται νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Μπορούμε να ολοκληρώνουμε σύντομα τις αξιολογήσεις, χωρίς να βάζουμε σε διαρκή εκκρεμότητα και ανησυχία ούτε την ελληνική κοινωνία ούτε την ελληνική οικονομία, όταν αυτό είναι στο χέρι μας και δεν δημιουργούνται τεχνητά εμπόδια από την άλλη πλευρά» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας.
«Αυτήν τη φορά»- συμπλήρωσε -«αποδεικνύουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι μπορούμε και τις αξιολογήσεις να ολοκληρώνουμε σύντομα και έγκαιρα, χωρίς να ταλαιπωρούμε την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία με τους στόχους που θέτουμε και, μάλιστα, να φέρνουμε και μερικά θετικά αποτελέσματα».
Σε σχέση με την τελευταία αξιολόγηση, ένα θετικό αποτέλεσμα αφορούσε τις συντάξεις χηρείας.
Μάλιστα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ένα ακόμη σημαντικό κέρδος αυτής της αξιολόγησης. Όπως είπε, πλέον στη σειρά κατάταξης των πιστωτών στην περίπτωση πτώχευσης μίας επιχείρησης θα προηγούνται σε κάθε περίπτωση τα οφειλόμενα έξι μισθών των εργαζομένων και μετά θα ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες απαιτήσεις των πιστωτών.
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, το δεύτερο πολύ σημαντικό που κερδήθηκε σε αυτήν τη διαπραγμάτευση και έχει ιδιαίτερη αξία, έχει να κάνει με την πρόνοια και τα οικογενειακά επιδόματα. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι ενισχύεται ο προϋπολογισμός της πρόνοιας-της κοινωνικής προστασίας, για το 2018, κατά 315 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια, η υπουργός Εργασίας περιέγραψε τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί, λέγοντας ότι, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα υλοποιηθεί ότι έχει συμφωνηθεί. «Τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο, θα γίνει μία πιο αναλυτική συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους. Την άνοιξη του 2018, θα γίνει η τελική αξιολόγηση του προγράμματος και μετά πια ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ