αποπνικτική η ατμόσφαιρα λίγα 24ωρα πριν τις επιμελητηριακές εκλογές στην Πάτρα

 
Γράφει ο Μαγια
Σκηνικό αθλιότητας, φαυλότητας και εκφυλισμού επιχειρείται να επιβληθεί στις επιμελητηριακές εκλογές στην Πάτρα, από την εκτός ορίων σύγκρουση των δύο ομογάλακτων παρατάξεων και μέχρι προσφάτως συνδιοικούντων, υπό ενιαία σκέπη, το «ιερόν παλάτιον».
Φίμωση, αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, ψεύδη, πελατειακές υποσχέσεις,  συκοφαντίες,


αλλά και εκβιασμοί συνθέτουν το (σε …ροζ φόντο) προεκλογικό μενού και μάλιστα σε σημείο, ώστε να κατασπαράζεται η νοημοσύνη και να κανιβαλίζεται  η υπόσταση των κατατρεγμένων, από τη Μνημονιακή λαίλαπα,  μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Είναι νωπές οι μέρες και τα έργα της διοίκησης Μαρλαφέκα, ο οποίος ακολούθησε την ίδια κι απαράλλαχτη πολιτική των προκατόχων του, Φλωράτου και Αντζουλάτου, διατηρώντας το επιμελητήριο εγκλωβισμένο στα δίχτυα της ευνοιοκρατίας και παρεοκρατίας, όπως επιτάσσουν, άλλωστε, οι ανομολόγητες βουλές της τοπικής οικονομικής ελίτ.
«Το επιμελητήριο-λάφυρο, είναι ξένο προς τις αρχές μας», δηλώνει ο επικεφαλής της παράταξης «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΧΑΪΑΣ», Γιώργος Ρώρος, ο οποίος αντιπαλεύει την δυσώδη και αποπνικτική ατμόσφαιρα, με θέσεις και προτάσεις. Και προσθέτει:
«Οι επιμελητηριακές εκλογές είναι αφορμή για τη διεξαγωγή ενός γόνιμου, ανοικτού διαλόγου για την ενημέρωση των συναδέλφων επιχειρηματιών σχετικά με τα προβλήματα που τους απασχολούν και τις προκλήσεις με τις οποίες καλούνται να αναμετρηθούν στο άμεσο μέλλον. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, πριν αυτοί προσέλθουν στην κάλπη, να τους δοθεί η ευκαιρία να ακούσουν, να συγκρίνουν και να κρίνουν τις θέσεις όλων των συνδυασμών και τις προτάσεις τους, έτσι ώστε να είναι ενήμεροι σχετικά με τις απόψεις τους για μια σειρά θεμάτων που καλύπτουν όλο το εύρος της επιμελητηριακής δραστηριότητας.
Για αυτό το λόγο, προτείναμε την διεξαγωγή ανοικτού διαλόγου, των επικεφαλής των παρατάξεων, που θα είναι υποψήφιες στις εκλογές του Δεκεμβρίου, παρουσία των συναδέλφων επιχειρηματιών».
Ο Γιώργος Ρώρος, αναλύοντας τις προγραμματικές θέσεις της παράταξής του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«Στις 9, 10 και 11 Δεκεμβρίου  διεξάγονται οι εκλογές του Επιμελητηρίου, με νέα επιμελητηριακή νομοθεσία, που ενισχύει τις αρμοδιότητες και το ρόλο τους. Η συμμετοχή μας σε αυτές είναι η ευκαιρία να συμβάλλουμε σε μια νέα πορεία του Θεσμού προωθώντας:
·         Την διεύρυνση και αναβάθμιση των υπηρεσιών τους προς τα μέλη.
·         Την επεξεργασία και υποβολή προτάσεων στην πολιτεία για ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον ανάπτυξης υγιούς επιχειρηματικότητας και στήριξης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.
·         Την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στη προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας και στην ανασυγκρότηση της παραγωγής σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
·         Τη λήψη υποστηρικτικών μέτρων για την αναβάθμιση της εταιρικής ευθύνης έναντι των εργαζομένων, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος
·         Τη δυναμική συμβολή στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.
 
Τα Επιμελητήρια μπορούν και πρέπει να γίνουν σημαντική δύναμη υποστήριξης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, με:
·         Την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου σε θέματα όπως η πληροφόρηση για τεχνολογικές αλλαγές, τάσεις αγοράς, εξωστρέφειας, αναπτυξιακών προοπτικών, ενσωμάτωσης των αρχών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης .
·         Τη προώθηση και υλοποίηση μέτρων υποστήριξης της ανασυγκρότησης της επιχειρηματικότητας (εξωδικαστικός συμβιβασμός, κατάρτιση ,ενίσχυση της πληροφόρησης και διευκόλυνση της πρόσβασης σε προγράμματα ΕΣΠΑ, ανάπτυξη συνεργειών ,πρωτοβουλίες για δημιουργία cluster κ.α).
·         Την επεξεργασία και προώθηση προτάσεων για την ουσιαστική βελτίωση του πλαισίου φορολογικής και ασφαλιστικής πολιτικής που θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, υπέρβαση των καθυστερήσεων στην επιστροφή ΦΠΑ, περαιτέρω χαλάρωση των capital-controls, καθιέρωση ακατάσχετου στον επαγγελματικό λογαριασμό, αύξηση της παροχής ρευστότητας, μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
·         Την προώθηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης με άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, αναδιαμόρφωση της σχέσης της δημόσιας διοίκησης με την επιχειρηματικότητα, καθιέρωση σταθερού φορολογικού πλαισίου, προώθηση ενός σχεδίου αναβάθμισης της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών.
·         Την υποστήριξη πολιτικών αύξησης της ενεργού ζήτησης και σύνδεσης της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη.
·         Την συμβολή για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, του παραεμπορίου και της αδήλωτης επαγγελματικής δραστηριότητας.
 
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνδυασμοί, που με ολοσέλιδα δημοσιεύματα προτείνουν νέες δήθεν ιδέες για διαφάνεια κλπ, ανοίγουν θύρες ανοικτές γιατί πολλά από όσα υπόσχονται τα περιλαμβάνει ο νέος Νόμος. Ας τον διαβάσουν.
Ας απαντήσουν, όμως, σε πιο απλά θέματα: 
·         Πόσες φορές συνεδρίασαν τα τμήματα του Επιμελητηρίου κατά τη διάρκεια των 6 ετών; Καμία φορά.
·         Γιατί δεν απαντούν για την Κυριακάτικη αργία; Θέλουν προφανώς πλήρη απελευθέρωση γιατί «πιέζονται» από αυτούς που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτιά τους («μεγάλες επιχειρήσεις», ψευτοπρόεδρος Συλλόγου χωρίς εκλογές κλπ).
·         Πόσες φορές έφερε η πλειοψηφία που απαρτιζόταν από τους δύο στο Επιμελητήριο, τα θέματα: βιομηχανική ζώνη, φορολογικό κ.ά.;
·         Γιατί φλέρταραν με την πρόταση Βαρβιτσιώτη τον Δεκέμβριο του 2013 να αποδεχτούμε τα 250μ παραλιακού μετώπου (Γούναρη – Αγ. Νικολάου);
·         Γιατί θέλησαν το Επιμελητήριο να πάρει θέση στο πολιτικό ζήτημα τον Ιούλιο του 2015 για το «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ», παραβιάζοντας την αυτονομία του;
·         Γιατί δεν δημιουργήθηκαν γραφεία υποστήριξης των Μελών μας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, «κόκκινα» δάνεια, ασφαλιστικό κ.ά.;
·         Πότε θυμήθηκαν τους πλειστηριασμούς; Ποια ήταν η παρουσία τους; Παραμονές εκλογών; 
·         Ποια η θέση τους για την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα;
·         Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας απουσίαζαν συνεχώς από τα ΔΣ με αποτέλεσμα η απαρτία να επιτυγχάνεται με τους συμβούλους της μειοψηφίας; Ανεβλήθησαν συνεδριάσεις;
·         Οι μελέτες που εκπονήθηκαν ήρθαν στο ΔΣ προς αξιολόγηση και ενημέρωση των μελών;
Προφανώς, με τις άδοξες κοκορομαχίες και τους ολοσέλιδους μονολόγους προσπαθούν να καλύψουν την κενότητα θέσεων, στρατηγικής και οράματος».
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ