ESM: Μείωση χρέους/ΑΕΠ 25% και μείωση αναγκών χρηματοδότησης του χρέους κατά 6% από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ESM-EUROPEAN-STABILITY

Μεγαλύτερη μείωση του χρέους και των αναγκών χρηματοδότησής του επετεύχθη από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ολοκληρώθηκαν το 2017, ανακοίνωσε ο ESM. Ο ESM εκτιμά ότι το συνολικό πακέτο των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων θα μειώσει τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 25% έως το 2060, όπως και τον λόγο των ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου 6%. «Αυτή είναι μια μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του 20% και του 5%, αντίστοιχα», τονίζεται.
Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, κατά τη διάρκεια του 2017 αναφέρει ο ΕSM. Ακόμα, υπογραμμίζει πως οι παρεμβάσεις έχουν περιορίσει το ρίσκο επιτοκίου για τα δάνεια της Ελλάδας από τον EFSF και τον ESM.
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε: «Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα στην προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών» και συνέχισε λέγοντας: «η Ελλάδα τώρα θα πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, έτσι ώστε να επιτύχει την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας έως τον Αύγουστο του 2018».
Όσον αφορά τα μέτρα που λήφθηκαν, ο ΕSM υπενθυμίζει ότι το πακέτο αποτελείται από τρία μέτρα. Το πρώτο ολοκληρώθηκε στιςαρχές του 2017: η παράταση της μέσης ωρίμανσης αποπληρωμής κάποιων δανείων και η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής της Ελλάδας. Το δεύτερο μέτρο αφορά τη μείωσητου κινδύνου επιτοκίων της Ελλάδας. Η εφαρμογή του θα συνεχιστεί και το 2018, υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς. Το τρίτο μέτρο αφορούσε την άρση της αύξησης του επιτοκίου όσον αφορά στην επαναγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017. Η αναστολή εγκρίθηκε επίσημα στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Τέλος, ο ESM υπενθυμίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ενέκριναν τα μέτρα αυτά κατά τη συνεδρίαση της Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου 2016 και τα Διοικητικά Συμβούλια του ESM και του EFSF τα ενέκριναν στις 23 Ιανουαρίου του 2017.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ