20/04/2021

Αλέξης @CNBC: “Θα ενταχθούμε στο QE, αλλά αυτό πλέον δεν είναι σημαντικό για εμάς”! ( ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΕΦΕΥΓΕΣ;)

tsipras«Πιστεύω ότι θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα (ποσοτικής χαλάρωσης) αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό για εμάς, όπως πιστεύαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ Τσίπρας στο αμερικανικό οικονομικό δίκτυο CNBC !.
 
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του CNBC η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί στο QE καθώς το χρέος της χώρας δεν αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης με επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο οι οίκοι ίσως αλλάξουν την αξιολόγησή τους αν η Ελλάδα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι και αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε στη συνέντευξή του ότι πριν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης πίστευε ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα δώσουν εμπιστοσύνη στους επενδυτές για να επενδύσουν στη χώρα και, συνεπώς, να στηρίξουν την οικονομία. Ωστόσο, όπως είπε τώρα, αυτό δεν αποτελεί το «κλειδί» για να συμβεί αυτό.
«Η εκτίμησή μας πριν τη δεύτερη αξιολόγηση ήταν πως το QE αποτελεί «κλειδί» προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στην αγορά, όμως αυτό δεν ήταν αλήθεια. Οι εξελίξεις έδειξαν πως δεν ήταν προϋπόθεση», είπε ο κ. Τσίπρας.
Κατέληξε δε επισημαίνοντας πως «για εμάς δεν υπάρχει στόχος να αποκτήσουμε πρόσβαση στο QE πριν το τέλος του προγράμματος».
Στο CNBC τονίζεται ότι η Ελλάδα έχει βγει δύο φορές στις διεθνείς αγορές φέτος, προσελκύοντας αυξημένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές και στις δύο περιπτώσεις, ενώ η Αθήνα αναμένεται να βγει τουλάχιστον άλλες δύο φορές στις αγορές πριν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης, τον Αύγουστο του 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ