"Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ίσως το μόνο μέρος του κρατικού μηχανισμού το οποίο εάν ζητείτο πιστοποίηση θα είχε πιστοποιηθεί"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

gordian knot kammenos
Δήλωση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου μετά το πέρας της άσκησης «Gordian Knot» στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μέρος μιας από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που έχουν γίνει ποτέ στο ΝΑΤΟ και σίγουρα της μεγαλύτερης άσκησης που έχει γίνει στην Ελλάδα σε επίπεδο Συμμαχίας. Συμμετείχαν 1.200 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες ως κύριο προσωπικό και περίπου 700 ως βοηθητικό προσωπικό.
Ως υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους για την πράγματι άριστη διεξαγωγή της ασκήσεως. Θέλω να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της άσκησης. Θα σας πω ότι από τους 1200 εμπλεκόμενους στην κύρια άσκηση, 950 ήταν στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως είχατε τη δυνατότητα να δείτε, μιλάμε για την ανάδειξη ενός πλήρους στρατηγείου με όλες τις δυνατότητες αντιμετώπισης μίας επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων και των τομέων της υγείας, της ενημέρωσης, του ψυχολογικού πολέμου, του σχεδιασμού, της αεροπορικής κάλυψης, των επικοινωνιών και των πληροφοριών.
Η Ελλάδα, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, αλλά και λόγω της ευρύτερης κατάστασης στο νότιο τομέα του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει μία μεγάλη ευθύνη για τη συμμαχία. Παράλληλα, έχουμε μία τεράστια άνοδο σε σχέση με το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας. Βρισκόμαστε σε μία περιοχή της Μεσογείου η οποία συνορεύει με τη Μέση Ανατολή, με τη Βόρεια Αφρική, με τη Μαύρη Θάλασσα και ιδιαίτερα λόγω της ανάπτυξης της τρομοκρατίας βλέπουμε ότι ο ρόλος της χώρας μας και λόγω της βάσης της Σούδας, αλλά και λόγω του εκπαιδευμένου προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αναβαθμίζεται σε συμμαχικό επίπεδο. Και δεν είναι μόνο σε συμμαχικό επίπεδο, αλλά αυτή η εκπαίδευση που γίνεται, η εξέταση των δυνατοτήτων που περνούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχει να κάνει και με τη συμμετοχή μας σε διεθνείς αποστολές.
Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις».
gordian knot kammenos1
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:Κύριε Υπουργέ μιλάμε στην ουσία για ένα υποθετικό σενάριο, το οποίο, όπως κατάλαβα και από την ξενάγηση που μας έγινε πριν, είναι «βγαλμένο» μέσα από τη ζωή. Ταυτόχρονα αποτελεί και ένα σημαντικό σχολείο, ένα εργαλείο αμυντικής διπλωματίας. Κατά πόσο λοιπόν και σε ποιο βαθμό αυτό το στρατηγείο, το οποίο έχει στηθεί εδώ, μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την Ελλάδα, για το πώς θα λειτουργούν στον εξής οι Ένοπλες Δυνάμεις;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι πολύ σημαντικό αυτό που ρωτήσατε. Θα σας πω, κατ’ αρχήν, ότι όλα αυτά που είδατε εδώ, τα containers και η ανάπτυξη του στρατηγείου, είναι υλικό που παραμένει στην Ελλάδα. Είναι υλικό, το οποίο το χειρίζονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για συμμαχικούς, αλλά και για εθνικούς σκοπούς. Με διαφορετικά προγράμματα software, βεβαίως, εάν χρειαστεί, η ανάπτυξη αυτού του στρατηγείου μπορεί να γίνει και για εθνικούς λόγους, σε εθνικό έδαφος και με στελέχωση από τους άνδρες και τις γυναίκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το δεύτερο είναι η σημασία που έχει για τους σπουδαστές των σχολών μας, των αξιωματικών, των υπαξιωματικών και των τριών Όπλων, που είχαν τη δυνατότητα όχι μόνο να επισκεφθούν, αλλά και να συμμετέχουν σε αυτή την άσκηση.
Το τρίτο είναι η διακλαδικότητα. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι πλέον η διακλαδικότητα δεν είναι ένα θεώρημα το οποίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά το εφαρμόζουμε. Είδατε ότι σε κάθε αίθουσα υπήρχαν στελέχη και των τριών Όπλων και βεβαίως η συνεργασία με τις φίλες και σύμμαχες χώρες και η ανάπτυξη σχέσεων – και προσωπικών σχέσεων – μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών.
Έχει σημασία, όπως θα παρατηρήσατε και ιδίως εσείς που είστε συντάκτες του Υπουργείου Άμυνας, ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε αυτό το στρατηγείο είναι λίγο διαφορετικές από τις δικές μας. Είναι όμως διαδικασίες οι οποίες θα βοηθήσουν στο να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στο έργο μας και μπορώ να σας πω ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ίσως το μόνο μέρος του κρατικού μηχανισμού το οποίο εάν ζητείτο πιστοποίηση θα είχε πιστοποιηθεί, σε σχέση όχι μόνο με τη λειτουργία αλλά και τις διαδικασίες τις οποίες χρησιμοποιεί.
Είμαι πολύ περήφανος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, για όλα τα στελέχη μας. Θέλω να συγχαρώ τους επικεφαλής, αλλά και όλους τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και βεβαίως να καλωσορίσω τις σύμμαχες χώρες οι οποίες βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη διάρκεια της άσκησης. Ελπίζω να πέρασαν καλά στην Ελλάδα και να σας πω ότι αυτή η συνεργασία μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε και διεργασίες οι οποίες γίνονται σε φίλες και σύμμαχες Ένοπλες Δυνάμεις και να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε το συντομότερο δυνατό.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, στα αριστερά σας υπάρχει το έμβλημα της άσκησης, όπου μεταξύ άλλων υπάρχει και τουρκική σημαία. Προφανώς κάποιος αξιωματικός θα είναι εδώ πέρα. Μήπως θα θέλατε να μας σχολιάσετε την παρουσία του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Χαίρομαι για την παρουσία των Τούρκων αξιωματικών συμμάχων στην άσκηση του ΝΑΤΟ.
gordian knot 2017
Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ
Από 27 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, η τελική φάση της τακτικής άσκησης άνευ στρατευμάτων «GORDIAN KNOT 2017» του NATO Rapid Deployable Corps-GR (NRDC-GR).
Σκοπός της άσκησης, στην οποία συμμετείχε και προσωπικό από στρατηγεία της δομής διοίκησης και δυνάμεων ΝΑΤΟ, ήταν η αξιολόγηση σε εθνικό επίπεδο του NRDC-GR ως διακλαδικού στρατηγείου (Joint HQ-JHQ), στο πλαίσιο της ετοιμότητας ανάληψης αποστολών σε συμμαχικό επίπεδο, από 1 Ιουλίου 2018 έως 30 Ιουνίου 2020. Μετά την εθνική αξιολόγηση του NRDC-GR θα ακολουθήσει η αντίστοιχη νατοική, στο πλαίσιο της άσκησης TRIDENT JAGUAR 2018 (TRJR18).
Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, έλαβαν χώρα στο Στρατόπεδο Προκοπίδη, στην περιοχή Ασσήρου Θεσσαλονίκης, οι δραστηριότητες της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day) της άσκησης, στις οποίες παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ο Επιτελάρχης ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός. Επίσης, παρέστησαν εκπρόσωποι συμμαχικών διοικήσεων, και οι Ακόλουθοι Άμυνας Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και ο Αεροπορικός Ακόλουθος ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ