Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσουν στην αγορά αγροτικών µηχανηµάτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δηλώνει στην «Ύπαιθρο Χώρα» η Δήµητρα Εµµανουηλίδου, στην πρώτη της συνέντευξη µετά την εκλογή της στο τιµόνι της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανηµάτων Ελλάδας (ΕΚΑΓΕΜ).
Παράλληλα, τονίζει ότι «µακροπρόθεσµη ανάπτυξη δεν γίνεται µε επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων, που αυξάνουν τζίρους και προσωπικό όταν «τρέχουν» τα Σχέδια Βελτίωσης, αλλά αναγκάζονται να µείνουν ανενεργές το υπόλοιπο διάστηµα» και προαναγγέλλει πρωτοβουλίες που θα κάνουν την ΕΚΑΓΕΜ πιο προσιτή σε όλους τους φορείς που εµπλέκονται στον κλάδο.
Συνέντευξη στον Γιάννη Τσατσάκη
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως νέα πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ;
Βασικός στόχος είναι να αναδείξουµε το έργο 40 χρόνων που επιτελεί η ΕΚΑΓΕΜ στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Η συνεχής συµµετοχή, για παράδειγµα, σε σηµαντικές εκθέσεις, όπως η Agritechnica στη Γερµανία, η Agra στη Βουλγαρία και η Indagra στη Ρουµανία. Νέες σοβαρές πρωτοβουλίες ενίσχυσης της εξωστρέφειας, όπως η στενή συνεργασία µε τον οργανισµό Enterprise Greece για την οργάνωση και συµµετοχή Ελλήνων κατασκευαστών σε περισσότερες εκθέσεις του εξωτερικού. Θεωρώ σηµαντικό η ΕΚΑΓΕΜ να αποτελέσει κοµβικό εργαλείο που θα επικοινωνεί το έργο των µελών µας σε οποιονδήποτε φορέα έχει σχέση µε τον κλάδο µας, από τους αγρότες µέχρι την πολιτεία και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, έχουµε ήδη προχωρήσει στην ανακατασκευή της ιστοσελίδας, ώστε να γίνει ένα χρηστικό εργαλείο για τα µέλη µας, ενώ σκοπεύουµε να αποκτήσουµε και πιο ενεργή παρουσία στα social media. Παράλληλα, θα εντείνουµε τις προσπάθειες για να διευρύνουµε τον αριθµό των µελών µας.
Πώς µπορούν οι Έλληνες κατασκευαστές να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά;
Καταρχήν, να τονίσω ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ ικανούς κατασκευαστές. Μπορεί να είµαι νέα πρόεδρος στην ΕΚΑΓΕΜ, όµως βρίσκοµαι πολλά χρόνια στην αγορά και γνωρίζω ότι αρκετές εταιρείες του κλάδου κατασκευάζουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και καινοτοµούν, επενδύοντας στις νέες τεχνολογίες και στην καθετοποίηση της παραγωγικής τους διαδικασίας. Πολλές ακόµα εντάσσουν µε γοργούς ρυθµούς αυτό το κοµµάτι στις δραστηριότητές τους.
Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι περισσότερες προωθητικές ενέργειες και καλύτερο µάρκετινγκ, σε συνδυασµό µε την αξιοποίηση εργαλείων όπως οι κατάλογοι, οι εταιρικές ιστοσελίδες, δηµιουργία λογότυπου κ.λπ. Όραµά µας είναι να βάλουµε τη χώρα δυνατά στον χάρτη των κατασκευαστών γεωργικών µηχανηµάτων και να γίνουµε ηγέτιδα δύναµη στην ανατολική Ευρώπη και ειδικά στα Βαλκάνια. Μπορεί να φαντάζει φιλόδοξο, όµως πολλοί Έλληνες κατασκευαστές ήδη εξάγουν προϊόντα που θεωρούνται εξαιρετικά ποιοτικά, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και µε ανάλογα πιστοποιητικά που τα συνοδεύουν.
Ποια είναι η εικόνα της ελληνικής αγοράς σήµερα και τι προσδοκάτε από τα Σχέδια Βελτίωσης;
Μεταφέροντας την προσωπική µου εκτίµηση και κάνοντας µια αναδροµή στην τελευταία δεκαετία, µπορώ να πω ότι, το 2007 και το 2008, ως κλάδος, βρισκόµασταν σε υψηλούς ρυθµούς ανάπτυξης, την επόµενη χρονιά βιώσαµε µια πτώση, το 2010 µείναµε σταθεροί και ακολούθησαν µια ανάκαµψη το 2011 –έστω και µακριά από τα επίπεδα της διετίας 2007-2008– και µια νέα υποχώρηση το 2012. Την τελευταία πενταετία µπορούµε να πούµε ότι η αγορά δείχνει σηµάδια σταθεροποίησης.
Σίγουρα τα Σχέδια είναι κοµβικής σηµασίας για εµάς και το γεγονός ότι ξεκινά η διαδικασία των αιτήσεων είναι θετικό. Αν το δούµε πρακτικά, βέβαια, οι εγκρίσεις θα αρχίσουν από τις αρχές Οκτωβρίου του 2018, κάτι που σηµαίνει ότι οι κατασκευαστές που δεν δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στις εξαγωγές θα αρχίσουν να δουλεύουν µε αυτά του χρόνου τέτοια εποχή. Σε κάθε περίπτωση, δεν γίνεται οι επιχειρήσεις µας να είναι «δύο ταχυτήτων»: Να αυξάνουν, δηλαδή, τους τζίρους και το προσωπικό τους όταν «τρέχουν» τα Σχέδια και να µένουν ουσιαστικά ανενεργές το υπόλοιπο διάστηµα. Έτσι δεν γίνεται µακροπρόθεσµη ανάπτυξη. Εδώ θέλουµε να βοηθήσουµε µε τις παρεµβάσεις µας και βεβαίως από την πολιτεία αναµένεται να δείξει την ανάλογη µέριµνα.
Τι ρόλο θα µπορούσαν να παίξουν σε αυτό οι νέες τεχνολογίες και πώς προσεγγίζετε τη συζήτηση γύρω από τη Γεωργία Ακριβείας;
Πολλές επιχειρήσεις µας έχουν ήδη συνεργασίες µε πανεπιστήµια και ερευνητικά κέντρα ή συµµετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράµµατα, µε σκοπό την εφαρµογή των νέων τεχνολογιών. Προσωπικό µου στοίχηµα είναι η ΕΚΑΓΕΜ να γίνει αρωγός, ώστε όλο και περισσότερες εταιρείες να συµµετέχουν σε τέτοιου είδους προσπάθειες, γιατί πράγµατι η Γεωργία Ακριβείας είναι το µέλλον. Σε ηµερίδα, που συµµετείχαµε πρόσφατα, παρουσιάστηκαν case studies αγροτών που αποδείκνυαν µε αριθµούς ότι, εφαρµόζοντας τέτοιες τεχνολογίες, µια αγροτική επιχείρηση µπορεί να αυξήσει την κερδοφορία της αλλά και να µειώσει το ενεργειακό της αποτύπωµα.
Τι γεύση σάς έχει αφήσει η µέχρι τώρα διαδροµή σας στον κλάδο και σε έναν, κατά γενική οµολογία, ανδροκρατούµενο χώρο;
Τα τελευταία 15 χρόνια συµµετέχω ενεργά στην οικογενειακή µας επιχείρηση. Στην ΕΚΑΓΕΜ δεν είναι η πρώτη φορά που εµπλέκοµαι, καθώς είχα διατελέσει γραµµατέας από το 2008 και για µια τριετία. Έχω γνωρίσει την περίοδο που η ελληνική αγορά βίωνε εκπληκτικούς ρυθµούς ανάπτυξης, αλλά και την περίοδο της µετάπτωσης, τόσο της αγοράς µηχανηµάτων όσο και της ελληνικής οικονοµίας γενικότερα, η οποία συµπαρέσυρε και πολλές επιχειρήσεις του κλάδου µας. Θέλω να επισηµάνω ότι στο ενδοεταιρικό µου περιβάλλον ποτέ δεν ένιωσα διαφορετικά ως γυναίκα και αυτό εκτιµώ ότι µε βοήθησε πολύ στην αποδοχή µου µε ενθουσιασµό από τα υπόλοιπα µέλη, τα οποία και ευχαριστώ για την εµπιστοσύνη τους στο πρόσωπό µου.