Καθηγητής οικονομικών του Μπέρκλεϊ: Οι ημέρες του δολαρίου είναι μετρημένες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

dolar euro yuan
Τα νομίσματα σύντομα θα συνυπάρχουν σε πιο «ισότιμη βάση» στις διεθνείς αγορές και το δολάριο θα αναγκαστεί να μοιραστεί την ηγεμονία του με το κινεζικό γιουάν και το ευρώ της ΕΕ, σύμφωνα με τον ειδικό των παγκόσμιων νομισματικών συστημάτων, καθηγητή Barry Eichengreen.

Στο βιβλίο του «Πώς λειτουργούν τα παγκόσμια νομίσματα: το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον», έγραψε ότι τα αποθεματικά νομίσματα μπορούν και συνυπάρχουν. Το βιβλίο συνυπογράφουν οι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Arnaud Mehl και Livia Chiţu.
Οι οικονομολόγοι χρησιμοποίησαν νέες αποδείξεις αποθεμάτων κεντρικής τράπεζας από τη δεκαετία του 1910 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70, επικεντρώνοντας κυρίως στη μεσοπολεμική περίοδο των δεκαετιών του 1920 και του 1930. Έχουν αμφισβητήσει την παραδοσιακή άποψη του «ο νικητής τα παίρνει όλα», ότι μπορεί να υπάρχει μόνο ένα κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα τη φορά.
«Κατά την περίοδο μεταξύ των πολέμων, φαίνεται ότι η βρετανική λίρα και το αμερικανικό δολάριο μοιράστηκαν την κατάσταση αποθεματικών νομισμάτων λίγο πολύ εξίσου ανάλογα με το έτος», δήλωσε ο Eichengreen και οι συνάδελφοί του.
Διαπίστωσαν ότι «πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και η στερλίνα ήταν το σημαντικότερο νόμισμα, το γαλλικό φράγκο και το γερμανικό μάρκο ήταν διεθνώς σημαντικά επίσης».
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, «από αυτό το σημείο πλεονεκτήματος, είναι το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα που βρίσκεται η ανωμαλία, όταν μια απουσία εναλλακτικών λύσεων επέτρεψε στο δολάριο να έρθει πιο κοντά στη μονοπώληση αυτού του διεθνούς νομισματικού ρόλου».
Ο Eichengreen, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Berkeley, δήλωσε ότι οι ημέρες του δολαρίου ως κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα θα λήξουν «νωρίτερα του αναμενομένου» και η ταχύτητα της μετατόπισης μπορεί να εξαρτηθεί από τις ενέργειες του Αμερικανού προέδρου Donald Trump.
Είπε ότι ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι το κινεζικό γουάν προορίζεται να ηγηθεί στο μέλλον.
«Η παραδοσιακή άποψη είναι ότι η διεθνής νομισματική κατάσταση είναι ένα νικητήριο παιχνίδι, ότι υπάρχει χώρος στην παγκόσμια σκηνή για ένα μόνο πραγματικό διεθνές νόμισμα. Το επιχείρημα ήταν ότι τα δικτυακά φαινόμενα είναι τόσο ισχυρά που δημιουργούν ένα φυσικό μονοπώλιο, επειδή πληρώνουν για να χρησιμοποιήσουν το ίδιο νόμισμα στις διασυνοριακές συναλλαγές που έχουν χρησιμοποιήσει όλοι οι άλλοι», δήλωσε ο Eichengreen στο Quartz.
Ωστόσο, η «νέα άποψη είναι ότι η χρηματοπιστωτική τεχνολογία έχει προχωρήσει και τα δικτυακά φαινόμενα δεν είναι πλέον τόσο δυνατά».
«Είναι πιο εύκολο να γίνει εναλλαγή μεταξύ νομισμάτων. Είναι παρόμοιο με το πώς τα λειτουργικά συστήματα για τα προσωπικά ηλεκτρονικά είδη έχουν μετατραπεί. Δεν χρειάζεται πια όλοι να χρησιμοποιούμε τα Windows», δήλωσε ο οικονομολόγος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ