Η λιτότητα φέρνει χάος στην Τυνησία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DTHlGI6UMAE1hHf

Διαδηλωτές στην Τυνησία πυρπόλησαν περιφερειακά κτίρια των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, αναγκάζοντας τις αρχές να στείλουν στρατεύματα έπειτα από την οπισθοχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, σε μια ακόμη μέρα ταραχών και κινητοποιήσεων εναντίον των μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, υπό πίεση για την μείωση του διογκούμενου ελλείμματος, προς ικανοποίηση των διεθνών δανειστών, διαμήνυσε ότι δεν θα αναθεωρήσει τον κρατικό προϋπολογισμό λιτότητας ο οποίος προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις των φόρων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επενδύσεων της Τυνησίας.

Άνδρες του στρατού αναπτύχθηκαν σε αρκετές πόλεις, μεταξύ άλλων στην Κεμπιλί, στην Μπιζέρτα και το παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο Σούσα για να προστατέψουν κυβερνητικά κτίρια και να καταστείλουν τις ταραχές.

Η κοινωνική αναταραχή κλιμακώθηκε από τη Δευτέρα, λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν επτά χρόνια από την έναρξη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, με την εξέγερση του τυνησιακού λαού που είχε κεντρικά αιτήματα δουλειά και αξιοπρέπεια κι οδήγησε στην πτώση του δικτάτορα Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Στην Τάλα, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης καθώς ένα πλήθος κόσμου πυρπόλησε το κτίριο της τοπικής υπηρεσίας ασφαλείας, αναγκάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις να απομακρυνθούν από την πόλη, δήλωσαν μάρτυρες στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Τύνιδα κατήγγειλε ότι οι ταραχές υποκινούνται από εγκληματικά στοιχεία, με τον πρωθυπουργό Γιούσεφ Σάχεντ να κατηγορεί την αντιπολίτευση για υποκίνηση των ταραχών.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λαϊκό Μέτωπο, που εναντιώνεται στον προϋπολογισμό, κάλεσε την Κυριακή σε συγκέντρωση, την μέρα της έβδομης επετείου από την επανάσταση του 2011.

«Η κυβέρνηση δεν θα αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό, ούτε καν κάποια από τα άρθρα του επειδή κάποιοι ταραχοποιοί βγήκαν στους δρόμους», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Mosaique ο υπουργός Επενδύσεων Ζιέντ Λαντάρι.

Από τη Δευτέρα αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αναζωπυρώθηκαν σε αρκετές πόλεις της χώρας ενάντια στις αυξήσεις των τιμών πολλών ειδών ευρείας κατανάλωσης και στις αυξήσεις των φόρων.

Περίπου 600 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την αρχή των κινητοποιήσεων, εκ των οποίων τουλάχιστον 300 κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη.

«Τριακόσια τριάντα άτομα που συμμετείχαν σε πράξεις δολιοφθοράς και κλοπές συνελήφθηκαν την προηγούμενη νύχτα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χαλίδα Τσιμπάνι.

«Αυτό που συμβαίνει είναι έγκλημα, όχι διαδήλωση. Κλέβουν, εκφοβίζουν κόσμο και απειλούν ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες», υποστήριξε.

Εντούτοις πολλές κινητοποιήσεις είναι ειρηνικές και οι διαδηλωτές εκφράζουν το θυμό και την αγανάκτησή τους για τον επί σειρά ετών οικονομικό μαρασμό της χώρας.

Πηγή: tribune.gr

infiltr8or

ΔΗΜΟΦΙΛΗ