Το κλαμπ των ισχυρών, όπου όλα «επιτρέπονται»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

dorchesterΣάλο και πολιτική αναταραχή έχει προκαλέσει στη Μεγάλη Βρετανία το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Financial Times για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών σε ένα φιλανθρωπικό γκαλά, στο οποίο συμμετείχαν επιχειρηματίες, πολιτικοί και επιφανείς κάτοικοι του Λονδίνου.
Την περασμένη Πέμπτη στο ξενοδοχείο Ντόρτσεστερ του Λονδίνου 360 επιφανείς άνδρες από τον χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της οικονομίας και του θεάματος συγκεντρώθηκαν για το καθιερωμένο φιλανθρωπικό γκαλά του Presidents Club. Ανάμεσα στις… δημοπρασίες συμπεριλαμβάνονταν ένα γεύμα με τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, τσάι με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και άλλα.
Όμως αυτός ο φιλανθρωπικός χορός δεν έχει σχέση με άλλους. Εκτός από την μεγάλη μυστικότητα γύρω από την εκδήλωση, υπήρχε και μία σημαντική διαφορά. Περίπου 130 γυναίκες προσελήφθησαν από τους διοργανωτές για να ψυχαγωγήσουν τους εύπορους κυρίους.
Από όλες ζητήθηκε να φορούν αποκαλυπτικά μαύρα ρούχα με αντίστοιχα εσώρουχα, αλλά και ψηλοτάκουνες γόβες, ενώ, ακόμη, τους ζητήθηκε να υπογράψουν συγκεκριμένο πρωτόκολλο… εχεμύθειας για τα όσα θα έβλεπαν και θα συνέβαιναν στην εκδήλωση.
Στο πάρτι, όμως, που ακολούθησε της δημοπρασίας, πολλές από τις γυναίκες που εργάζονταν στον χώρο έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, με ορισμένους να τις αγγίζουν και άλλους να τους κάνουν ανήθικες προτάσεις.
Η εκδήλωση του President’s Club πραγματοποιείται εδώ και 33 χρόνια, ωστόσο οι δραστηριότητές του παραμένουν αρκετά «σκοτεινές» πράγμα εξαιρετικά περίεργο για μία φιλανθρωπική εκδήλωση τέτοιου μεγέθους.
Οι Financial Times έστειλαν δύο μυστικές ρεπόρτερ για να εργαστούν στην εκδήλωση, ενώ οι δημοσιογράφοι είχαν πρόσβαση και στο χώρο όπου έλαβε χώρα το δείπνο, αλλά και στα μπαρ που λειτουργούσαν στο ξενοδοχείο.

Φιλανθρωπία με άσεμνες χειρονομίες, απρεπή σχόλια και ανήθικες προτάσεις

Για περίπου έξι ώρες πολλές από τις εργαζόμενες έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, δέχθηκαν αισχρά σχόλια, ενώ τους έγιναν ανήθικες προτάσεις για να παραστούν σε δείπνο σε κρεβατοκάμαρες σε άλλα δωμάτια του ξενοδοχείου.
Οι «συνοδοί-οικοδέσποινες» ανέφεραν ότι αρκετοί άνδρες έβαζαν τα χέρια τους μέσα από τις φούστες τους, ενώ άλλος έβγαλε σε κοινή θέα ακόμη και το πέος του. Ένας άλλος, περίπου 70 ετών, ρώτησε ευθέως μία από τις κοπέλες εάν είναι πόρνη. Δεν ήταν. Άλλοι άγγιζαν τις «συνοδούς» στα οπίσθια, τα πόδια, την κοιλιά, ορισμένοι προσπαθούσαν να τις φιλήσουν ή να τις αναγκάσουν να κάτσουν στα πόδια τους. Μερικοί πιο… ρομαντικοί απλά κρατούσαν το χέρι ορισμένων από τα κορίτσια.
«Ψηλή, λεπτή, όμορφη»
Στις συνεντεύξεις που έδωσαν για τη «δουλειά» οι γυναίκες δέχθηκαν την προειδοποίηση από την κ. Ντάντριτζ (διευθύντρια εταιρείας που ειδικεύεται στην παροχή τέτοιων υπηρεσιών) ότι μπορεί ορισμένοι από τους προσκεκλημένους μπορεί να είναι «ενοχλητικοί» και να προσπαθήσουν να τις «εκνευρίσουν». Σε μία κοπέλα, μάλιστα, έδωσε συμβουλή να πει ψέματα στον σύντροφό της για το γεγονός ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν μόνο άνδρες.
Δύο ημέρες πριν την εκδήλωση, η κ Ντάντριτζ ενημέρωσε τα κορίτσια ότι τα τηλέφωνά τους θα κλειδωθούν σε άλλο δωμάτιο «προληπτικά», αφού τους ενημέρωσε πως θα πρέπει να φορέσουν υποχρεωτικά με μαύρα αποκαλυπτικά ρούχα και εσώρουχα. Φυσικά τον ρουχισμό τον παρείχε η ίδια η κυρία, η οποία οργανώνει αρκετές εκδηλώσεις τέτοιου «επιπέδου». Επιπλέον η εργοδότης δεν έδωσε στις κοπέλες αντίγραφο από το συμφωνητικό που υπέγραψαν.
Τα κριτήρια για τη δουλειά απλά: Ψηλές, λεπτές και όμορφες. Και ο μισθός: 150 λίρες συν 25 λίρες για ταξί.
Οι ρεπόρτερ των FT αναφέρουν στο αποκαλυπτικό δημοσίευμά τους ότι πολλές από τις κοπέλες είναι νεαρές φοιτήτριες, άλλες έχουν ασχοληθεί ημιεπαγγελματικά με την ηθοποιία, τον χορό ή το μόντελινγκ.

Επιφανείς καλεσμένοι

Ανάμεσα στους καλεσμένους της βραδιάς ήταν υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη εταιρειών κολοσσών όπως η WPP, η  CMC Markets και η Frogmore. Οι FT σημειώνουν ότι στη λίστα των καλεσμένων ήταν και εκπρόσωποι της Arcadia και της Ocado, ενώ από τον χώρο της πολιτικής καλεσμένος ήταν ο Ναντχίμ Ζαχάουι, γενικός γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας, αλλά και ο Τζόναθαν Μέντελσον, υψηλόβαθμο στέλεχος των Εργατικών. Η λίστα που παραθέτουν οι Times είναι μεγάλοι, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο εάν όλοι οι καλεσμένοι έδωσαν το παρόν. Όσον αφορά τα… δώρα από τη δημοπρασία αυτή, εκτός από το δείπνο με τον Μπόρις Τζόνσον, περιλάμβαναν μία βραδιά σε στριπτιτζάδικο και άλλα.
Όσο για τον σκοπό της φιλανθρωπικής βραδιάς; Να συγκεντρωθούν χρήματα για απροστάτευτα παιδιά.

Γενική κατακραυγή μετά τις αποκαλύψεις

Η υφυπουργός Παιδείας Αν Μίλτον, μιλώντας στο κοινοβούλιο που συγκλήθηκε εκτάκτως μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε, είπε ότι ο Ντέιβιντ Μέλερ παραιτήθηκε από τη θέση του στο υπουργείο.
Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ περιέγραψε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αισθάνθηκε «άβολα» όταν διάβασε το ρεπορτάζ της εφημερίδας περί της σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών στο φιλανθρωπικό γκαλά. Φυσικά στο στόχαστρο της κριτικής βρέθηκε ο γγ του υπουργείο Παιδείας Ναντχίμ Ζαχάουι με πολλούς να ζητούν επισταμένως την παραίτησή του. Προς το παρόν, πάντως, η πρωθυπουργός της χώρας δεν φέρεται διατεθειμένη να τον παραπέμψει.
Το περίφημο παιδιατρικό Νοσοκομείο Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας θα επιστρέψει τις δωρεές που έχει δεχτεί από το Presidents Club. Ο διαφημιστικός όμιλος WPP, που παραδοσιακά συμμετείχε κλείνοντας ένα τραπέζι στην ετήσια εκδήλωση, ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη συνεργασία του με την οργάνωση.
Παράλληλα, ο Μπόρις Τζόνσον εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι δεν γνώριζε ότι ανάμεσα στα «δώρα» της εκδήλωσης ήταν ένα δείπνο με τον ίδιο.

Το «κλαμπ των προέδρων»

Τι είναι, όμως το Presidents Club;  Το περιβόητο φιλανθρωπικό ίδρυμα άρχισε να λειτουργεί στα μέσα της δεκαετίας του 1980 λίγο πριν αρχίσει η μεγάλη οικονομική έκρηξη στο City του Λονδίνου.
Μετά από 33 χρόνια οι επιτελείς του ισχυρίζονται ότι έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 20 εκατ. λίρες για φιλανθρωπίες κυρίως για παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Το Presidents Club έχει δύο συμπροέδρους, τον κτηματομεσίτη Μπρους Ρίτσι και τον έμπορο ειδών πολυτελείας Ντέιβιντ Μίλερ.
Οι εκδηλώσεις του κλαμπ, πάντως, αλλά και όλες οι δραστηριότητές του καλύπτονται από άκρα μυστικότητα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Financial Times, το οποίο μάλλον βάζει «ταφόπλακα» στο «Κλαμπ των Προέδρων».
Ήδη μετά τον σάλο που έχει ξεσηκώσει το ρεπορτάζ στη Μεγάλη Βρετανία και όχι μόνο, αποφασίστηκε η διάλυση του Presidents Club με συνοπτικές διαδικασίες.
«Το Presidents Club διαλύεται και δεν θα πραγματοποιήσει κανά καμία φιλανθρωπική βραδιά. Τα εναπομείναντα χρήματα θα διατεθούν μέσω άλλων διαδικασιών στα παιδιά που έχουν ανάγκη» αναφέρει η μικρή ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι ο Ντέιβιντ Μίλερ ήταν μέχρι σήμερα, καθώς παραιτήθηκε, εκτελεστικό μέλος του διευθυντικού συμβουλίου του υπουργείου Παιδείας.
efsyn.gr
 
infiltr8or

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ