Το λεξικό του εγκεφάλου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

brain

Δεν είναι λίγες οι στιγμές που αναζητούμε στο μυαλό μας τη σωστή λέξη είτε στη γλώσσα μας είτε σε μια ξένη γλώσσα. Σε ποια σημεία του εγκεφάλου βρίσκονται, όμως, οι λέξεις; 

Την απάντηση στο ερώτημα επιχειρεί να δώσει μια ομάδα νευροεπιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Berkeley. Οι ερευνητές, με τη χρήση της Λειτουργικής Μαγνητικής Τομογραφίας (functional Magnetic Resonance Imaging – fMRI), παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις αντιδράσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου, καθώς εκτελεί συγκεκριμένες λειτουργίες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία συλλέγουν πληροφορίες για τις διεγέρσεις των νευρικών κυττάρων που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες λειτουργίες.

«Δεν υπάρχει μία μόνο περιοχή του εγκεφάλου που βρίσκεται αποκλειστικά μια λέξη ή μια έννοια» γράφει ο Ian Sample στην εφημερίδα The Guardian, αναφερόμενος στο «λεξικό του εγκεφάλου».  Και προσθέτει: «Ένα σημείο του εγκεφάλου σχετίζεται με μια σειρά συναφών λέξεων, ενώ κάθε λέξη μπορεί να εντοπιστεί σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου. Μαζί συνθέτουν δίκτυα που αντιπροσωπεύουν τις λέξεις και τις έννοιες που χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε, για παράδειγμα, τις απόψεις ή τα συναισθήματά μας για τη ζωή, την αγάπη, το θάνατο ή τους φόρους».

O Alexander Huth, ένας από τους ερευνητές επίσης, επισημαίνει ότι η ανάπτυξη αυτού του προγράμματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αποκωδικοποίηση πληροφοριών που έχουν σχέση με το ποιες λέξεις ακούει, διαβάζει ή ενδεχομένως σκέφτεται ένα άτομο. Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω βίντεο.

thalesandfriends.org

infiltr8or

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ