Ο περίφημος μακεδονικός τάφος του Αγίου Αθανασίου (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

keimeno tafos
Εκπληκτικό βίντεο με τον τον περίφημο και σε πολλούς άγνωστο και άφθαρτο ζωγραφικά, Μακεδονικό Τάφο του Αγίου Αθανασίου, που φτιάχτηκε για κάποιο σπουδαίο Εταίρο – Στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Ο μονοθάλαμος Μακεδονικός αυτός – συλημένος δυστυχώς – Τάφος, είναι ακριβώς της ίδια περιόδου με το Μνημείο της Αμφίπολης, 325 – 300 π.Χ.! Βρέθηκε δε στο κέντρο τεράστιου τύμβου (τούμπας) και σε βάθος 12 μέτρων από την κορυφή!

Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1994 στο χωριό Άγιος Αθανάσιος, 25 χλμ. δυτικά της Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της Αρχαιολόγου Μαρίας Τσιμπίδου – Αυλωνίτου.

Όπως σημειώνει η ίδια “το αέτωμα του τάφου κοσμούν μυθικοί γρύπες με ολόχρυσα φτερά, ενώ σε μία στενή ζωφόρο επάνω από το θυραίο άνοιγμα ξετυλίγεται μια σκηνή συμποσίου, τόσο οικεία από τις φιλολογικές μαρτυρίες και την αγγειογραφία, αλλά για πρώτη φορά τόσο ζωντανά κοντά μας. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος που διαγράφονται οι μορφές, ανάγλυφες σχεδόν, καθώς το σκούρο φόντο αναδεικνύει τη χρωματική πανδαισία.

Στο κέντρο της παράστασης έξι στεφανωμένοι άνδρες, γερμένοι αναπαυτικά σε τρεις κλίνες με πολύχρωμα καλύμματα, απολαμβάνουν τη μουσική της κιθάρας και του δίαυλου που κρατούν οιδύο μοναδικές γυναικείες φιγούρες. Μπροστά στις κλίνες προβάλλουν τρία τραπεζάκια φορτωμένα με φρούτα και γλυκίσματα, ενώ ένας νεαρός οινοχόος περιμένει έτοιμος να γεμίσει τα κύπελλα με κρασί.

keimeno tafos1

Στη βασική αυτή σκηνή έρχονται να προστεθούν δύο ακόμη ομάδες: από τα αριστερά πλησιάζει μία μάλλον θορυβώδης παρέα έφιππων και πεζών συμποσιαστών, μεταφέροντας μάλιστα καισκεύη με τη συνεισφορά τους στην οινοποσία.

Στο δεξί άκρο της ζωφόρου η ατμόσφαιρα είναι πιο ήρεμη, καθώς οκτώ νέοι, ακουμπώντας χαλαρά στα δόρατα και τις κατάκοσμες ασπίδες, παρακολουθούν τη σκηνή σιγομιλώντας μεταξύ τους. Τα στοιχεία του οπλισμού και της ενδυμασίας και ιδιαίτερα το χαρακτηριστικό κάλυμμα της κεφαλής, η γνωστή μακεδονική «καυσία», δεν αφήνουν αμφιβολία για την ταύτισή τους με οπλίτες του μακεδονικού στρατού.

Συγκλονιστική ήταν στη συνέχεια η αποκάλυψη δύο ακόμη μορφών νέων που, τυλιγμένοι στις μακριές χλαμύδες και τη θλίψη τους, στέκουν σιωπηλοί δίπλα στην είσοδο του τάφου,αιώνιοι φρουροί του νεκρού ίσως συμπολεμιστή τους. Γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για τον τάφο ενός επιφανούς μακεδόνα στρατιωτικού, όπως δηλώνουν και τα υπολείμματα του οπλισμού που βρέθηκαν στον κατασπαραγμένο από τους αρχαιοκάπηλους θάλαμο”!

keimeno tafos2

Ο Τάφος αυτός ζωντανεύει και αποθανατίζει μοναδικά τις στολές, τα χρώματα, τις καυσίες και τις περικεφαλαίες με τους βαθμούς, τις ασπίδες, τα δόρατα και τις σάρισσες, ακόμη και τους πυρσούς των αρχαίων Ελλήνων προγόνων μας, της Μακεδονίας της ξακουστής και μόνο ελληνικής μας!

Αυτήν και την λαμπρή κληρονομιά της (αρχαία, αλεξανδρινή – ελληνιστική, βυζαντινή και νεότερη) άλλωστε υπερασπιζόμαστε!

https://amfipolinews.blogspot.gr/2018/01/blog-post_560.html

ΔΗΜΟΦΙΛΗ